De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?"— Transcript van de presentatie:

1 Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?
Wim van Amerongen Plv. korpschef Politie Gelderland-Zuid

2 Wat bezielt Nederland Uit onderzoek van eind 2005 blijkt dat in een jaar tijd achttien procent van de brandweermensen te maken kreeg met fysiek geweld. Tien procent werd serieus bedreigd en 48 procent werd uitgescholden. Bij een steekproef in Amsterdam bleek een jaar eerder dat ambulancepersoneel daar in drie maanden tijd vijftien keer het slachtoffer was van fysiek geweld: slaan, spuwen en schoppen

3 Voorbeeld

4 Persbericht Hulpverleners en andere beroepsgroepen die vaak onder vuur liggen, kunnen zich voortaan verzekeren tegen de gevolgen van geweld. Er is een speciale 'agressiepolis' in het leven geroepen.

5 Onderzoek “Hoezo rustig”
Geweld concentreert zich: in oude volkswijken hechte sociale gemeenschappen binnen de zogenaamde ‘bible belt’.

6 Wat is de beste aanpak Technische oplossingen
Multidisciplinaire voorbereiding Gedragsverandering Maatschappelijk debat

7 Technische oplossingen

8 Multidisciplenaire preparatie
Positief verschil 2007 en 2008 in de Bommelerwaard Gezamenlijke preparatie van Fysieke veiligheid Sociale veiligheid (security <-> safety)

9 Meervoudig kijken Jan van Eyck, 'Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw Giovanna Cenami', uit 1434 Een portret van een heer en een dame met op de achtergrond een spiegel waarin de schilder zelf te zien is Oftewel: de waarnemer is altijd een onderdeel van hetgeen hij waarneemt

10 Gedragsverandering Onderzoek “Hoezo rustig” Otto Adang e.a. Er is een doorgeslagen cultuur in veel plaatsen van ‘alles moet kunnen’, waarbij ook ouders het gedrag van hun kinderen goedkeuren of goedpraten.

11 Veiligheidsutopie I want it all I want it now Veiligheid en vitaliteit
Bungeejumper Maximale veiligheid Maximale bescherming door overheid MAXIMALE ONTPLOOIING MAXIMALE VITALITEIT BURGER ALS BUNGEEJUMPER MAXIMALE VEILIGHEID MAXIMALE BESCHERMING DOOR OVERHEID.

12 Fundamentalistisch individualisme
Mensbeeld 2008 Fundamentalistisch individualisme Grenzen stellen aan anderen, maar nooit aan onszelf

13 Burgerschap verzilverd
Verslag ombudsman 2007 Burger is object en geen subject (98% heeft positieve houding t.o.v. overheid), Maar vertrouwt de overheid de burger wel? Kern verhouding overheid-burger Het persoonlijke Het behoorlijke Participatie

14 Transitie van denken Besef over de grote invloed van de “code van de straat” Respect dwing je af door het vermogen en de bereidheid om geweld te gebruiken Gerichte vorming van democratisch burgerschap Kleine contexten kleine waarheden maken De `Code van de Straat' is een complex systeem van informele regels dat enerzijds bepaalt hoe mensen zich in het openbaar ten opzichte van elkaar gedragen, en anderzijds voorschrijft hoe de reactie moet zijn als je uitgedaagd wordt. Het centrale element van de code is `respect'. Respect dwing je af door het vermogen en de bereidheid om geweld te gebruiken. Kinderen leren van jongs af aan dat ze tough moeten zijn; om je te kunnen redden, moet je een grote mond hebben en vooral goed kunnen vechten. Het is duidelijk dat zaken als empathie en het democratisch leren omgaan met verschillen hier absoluut contra-indicaties zijn, wat evenzeer geldt voor soldaten en voetballers. Gerichte vorming van democratisch burgerschap is een belangrijke dam tegen de code van de straat. Maar er is meer nodig dan tegen mensen zeggen dat ze zich anders moeten gedragen. Dat andere gedrag moet ook een duidelijk perspectief met zich meedragen.

15 Alleen spotjes helpen niet
voor uw aandacht


Download ppt "Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?"

Verwante presentaties


Ads door Google