De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst."— Transcript van de presentatie:

1 Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst

2 Duurzaamheid bij Stad Gent Stad Gent streeft naar duurzame ontwikkeling = Missie 2020  duurzaam aankoopbeleid  duurzaam vlootbeheer  duurzame catering

3 Duurzame catering Duurzame catering biologische landbouw en biovoeding eerlijk handel, fair trade producten + foodmiles, lokale productie + seizoensgroenten en - fruit + vleesconsumptie + …  ecologische voedselvoetafdruk

4 Foodmiles – lokale productie Foodmiles – lokale productie CO 2 -uitstoot van voedseltransport (info van Ecolife) 1 appel uit Nieuw-Zeeland = Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = kg Belgische asperges ???230 ???

5 Foodmiles – lokale productie Foodmiles – lokale productie (campagnemateriaal Wervel)

6 Seizoensproducten Seizoensproducten (Velt)

7 Milieu-impact vleesproductie Milieu-impact vleesproductie (voordracht Rachendra Pachauri) « The livestock sector emerges as one of the top two or three most significant contributors to the most serious environmental problems, at every scale from local to global. » Livestock’s Long Shadow, FAO 2006

8 Milieu-impact vleesproductie Milieu-impact vleesproductie 18% van broeikasgasuitstoot 1/3 van alle vaste grond, 70% van huidig landbouwareaal jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot verlies aan biodiversiteit watervervuiling zure regen 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt

9 Duurzame catering Duurzame catering  volwaardig thema binnen werkpakket duurzaamheidsambtenaren  tweesporen beleid: extern: info voor de burger als consument intern: binnen Stad Gent - voorbeeldfunctie Project Vredeseilanden

10 Duurzame catering - intern Duurzame catering - intern bestaand personeelsrestaurant (AC Zuid) nieuwe personeelsrestaurant (AC Portus) aankoopbestek belegde broodjes aankoopbestekken (koffie, thee, suiker, fruitsap, wijn,…) catering voor stadsscholen en kinderdagverblijven …

11 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid + VREDESEILANDEN  werkgroep met Milieudienst, Lokaal Werkgelegenheids- bureau, externe cateringpartner Duet, zijdelings ook Gezondheidsdienst en Dienst Noord-Zuid samenwerking + VREDESEILANDEN  nulmeting: sociaal tewerkstellingsprogramma, reeds veggie op donderdag, aandacht voor bio tijdens bioweek, fairtrade koffie en thee, …  stappenplan  wat prioritair?

12

13 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid  stap 1: verminderen van de vleesconsumptie alle dagen een volwaardige vegetarische maaltijd + op donderdag hoofdmaaltijd vegetarisch aandacht voor uitgebreid rauwkostassortiment en vegetarisch broodbeleg andere manieren om minder vlees te eten: kleinere vleesporties + minder milieubelastend vlees Belangrijk: goede ondersteuning van het keukenpersoneel,  kookboeken, info over samenstelling vegetarische maaltijd, feed back op menu

14 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid  stap 2: werken met seizoensgroenten seizoensgroenten voor de soepen en warme maaltijden ook aandacht voor seizoensgroenten bij rauwkost en belegde broodjes  stap 3: aanpassing van het dranken- en dessertenaanbod biologische en/of fair trade drankjes ipv klassieke frisdranken artisanale en milieuvriendelijk bereide desserten van lokale zuivelboer ipv klassieke desserten

15 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid  stap 4: verder integreren van fair trade producten  stap 5: verder integreren van bio producten

16 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid Communicatie artikel in het personeelsmagazine berichtjes op het intranet circulaire naar alle personeelsleden over Donderdag Veggiedag ter plaatse: affiches, tafelstaanders, seizoenskalenders, biogids,…

17

18 Personeelsrestaurant AC Zuid Personeelsrestaurant AC Zuid Resultaten vegetarische maaltijden 1/3de van bezoekers kiest vegetarische maaltijd Donderdag Veggiedag: 1/2de kiest vegetarische maaltijd

19 Bedankt voor uw aandacht! Voor vragen: Maaike Breugelmans – Milieudienst


Download ppt "Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst."

Verwante presentaties


Ads door Google