De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’"— Transcript van de presentatie:

1 Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’

2 Welke uitspraak heeft je voorkeur? 1.Je moet buikpijn hebben als je niet weet hoe het met je cliënt gaat. 2.Je mag buikpijn hebben als je niet weet hoe het met je cliënt gaat. 3.Je moet geen buikpijn hebben van je werk, ook als je niet weet hoe het met je cliënt gaat.

3 Goede praktijken in de bemoeizorg Bemoeizorg: moreel geladen werk, uitglijders liggen op de loer, richtlijnen beperkte reikwijdte. Hulpverleners hebben een afwegingskader nodig. Regels en voorschriften ipv. deugden en doelen.

4 Goede praktijken volgens MacIntyre Drie elementen behoeden morele uitglijders: (1) individuele deugden, (2) een praktijk om dit in te realiseren en (3) een traditie waarin de praktijk gestalte krijgt. Een deugd is … ‘een kwaliteit die mensen in staat stelt om een doel (het goede) te realiseren’. In de deugdethiek gaat het niet primair om de vraag wat ik moet doen, maar hoe ik ben.

5 MacIntyre’s deugdethiek Centraal staat niet het volgen van regels of het doen van de plicht, maar de deugdzaamheid van het karakter. Deugden zoeken niet het minimale maar dagen uit tot het beste. Deugdzame personen hebben een beeld van wat ‘goed’ is en wat ‘het goede leven in kan houden’

6 Competenties en condities Deugdzame personen zijn in staat om hun verlangens te beheersen en te kanaliseren. De deugden van individuen en de praktijken waarin ze functioneren kanaliseren deze verlangens.

7 Een goede praktijk in de bemoeizorg ….. bouwt voort op de hulpbronnen in de buurt. ….. voert evidence based programma’s uit. ….. is aanwezig, is benaderbaar, is aanklampbaar. …………………………………………..

8 Stel je eigen broer, zus of moeder heeft ernstige en blijvende psychiatrische problemen. Wat voor soort bemoeizorg zou je hem of haar gunnen? Typeer dit in steekwoorden. Een goede praktijk in de bemoeizorg is Deskundig Zorgzaam Betrokken …………. (vul aan)


Download ppt "Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’"

Verwante presentaties


Ads door Google