De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De energiestroom in een ecosysteem Paragraaf 10. Energie Alle organismen hebben een behoefte aan energie. In elk ecosysteem is een energiestroom.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De energiestroom in een ecosysteem Paragraaf 10. Energie Alle organismen hebben een behoefte aan energie. In elk ecosysteem is een energiestroom."— Transcript van de presentatie:

1 De energiestroom in een ecosysteem Paragraaf 10

2 Energie Alle organismen hebben een behoefte aan energie. In elk ecosysteem is een energiestroom.

3 Oorsprong van energie in voedselketen Planten produceren een energierijke stof (glucose) uit energiearme stoffen (water en koolstofdioxide) door middel van fotosynthese. Uit glucose kunnen andere energierijke stoffen gevormd worden. Energierijke stoffen kunnen worden doorgegeven aan de volgende schakel in de voedselketen. Alle energie in de voedselketen is oorspronkelijk afkomstig van zonlicht.

4 Energieverlies In elke schakel in een voedselketen verdwijnt energie uit de voedselketen. In elke volgende schakel van een voedselketen is minder energie beschikbaar.

5

6

7 Energieverlies uit voedselketen Energie verdwijnt uit voedselketens door: - onverteerde voedselresten - verbranding door individuen voor uitvoeren van levensfuncties - dode individuen die niet gegeten worden door organismen uit volgende schakel

8 consumenten 1 ste orde consumenten 2 de orde reducenten producenten (planten) zon doorgegeven energie(rijke stoffen) energieverlies door verbranding verbranding Energieverlies uit voedselketen


Download ppt "De energiestroom in een ecosysteem Paragraaf 10. Energie Alle organismen hebben een behoefte aan energie. In elk ecosysteem is een energiestroom."

Verwante presentaties


Ads door Google