De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De weg die impulsen afleggen

Verwante presentaties


Presentatie over: "De weg die impulsen afleggen"— Transcript van de presentatie:

1 De weg die impulsen afleggen
Paragraaf 8

2 Verschillende soorten reacties
Gedrag is (meestal) een reactie op een prikkel van buitenaf. Reacties verschillen in de manier waarop impulsen binnen het zenuwstelsel verwerkt worden. Reacties kunnen in twee groepen worden verdeeld: bewuste reacties reflexen

3 Bewuste reacties Bij een bewuste reactie:
1 wordt een prikkel omgezet in een impuls. 2 geeft een gevoelszenuwcel de impuls door aan een schakelcel. 3 geeft de schakelvel de impuls door aan schakelcellen in de grote hersenen. 4 volgt een besluit tot reactie. 5 wordt de impuls doorgegeven aan schakelcellen en vervolgens aan bewegingszenuwcellen. 6 worden spieren of klieren aangestuurd. 7 volgt een reactie.

4 Huntelaar ziet de bal, en besluit te springen en schieten
Huntelaar ziet de bal, en besluit te springen en schieten. Deze omhaal is een bewuste reactie.

5 Reflexen • De weg die een impuls aflegt bij een reflex noemen we een reflexboog. • Bij een reflex: 1 wordt een prikkel omgezet in een impuls. 2 geeft een gevoelszenuwcel de impuls door aan een schakelcel. 3 geeft de schakelcel de impuls door aan bewegingszenuwcellen bij spieren of klieren. 4 wordt de impuls doorgegeven aan schakelcellen en vervolgens aan bewegingszenuwcellen. 5 worden spieren of klieren aangestuurd.

6 Een terugtrekreflex.

7 Na de reflex … • Bij een reflex wordt de impuls ook naar de hersenen geleid. • Na de reflex volgt dus nog een bewuste reactie.

8 Het nut van reflexen De snelheid van reflexen helpt vaak het lichaam te beschermen tegen verwonding of beschadiging. De meeste reflexen spelen een rol bij het handhaven van lichaamshouding en bij bewegingen.

9 De kniepeesreflex is een bekend voorbeeld van een onbewuste reactie (een reflex).

10 Ook de pupilreflex is een bekend voorbeeld van een onbewuste reactie (een reflex).


Download ppt "De weg die impulsen afleggen"

Verwante presentaties


Ads door Google