De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De weg die impulsen afleggen Paragraaf 8. Verschillende soorten reacties Gedrag is (meestal) een reactie op een prikkel van buitenaf. Reacties verschillen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De weg die impulsen afleggen Paragraaf 8. Verschillende soorten reacties Gedrag is (meestal) een reactie op een prikkel van buitenaf. Reacties verschillen."— Transcript van de presentatie:

1 De weg die impulsen afleggen Paragraaf 8

2 Verschillende soorten reacties Gedrag is (meestal) een reactie op een prikkel van buitenaf. Reacties verschillen in de manier waarop impulsen binnen het zenuwstelsel verwerkt worden. Reacties kunnen in twee groepen worden verdeeld: bewuste reacties reflexen

3 Bewuste reacties Bij een bewuste reactie: 1wordt een prikkel omgezet in een impuls. 2geeft een gevoelszenuwcel de impuls door aan een schakelcel. 3geeft de schakelvel de impuls door aan schakelcellen in de grote hersenen. 4volgt een besluit tot reactie. 5wordt de impuls doorgegeven aan schakelcellen en vervolgens aan bewegingszenuwcellen. 6worden spieren of klieren aangestuurd. 7volgt een reactie.

4 Huntelaar ziet de bal, en besluit te springen en schieten. Deze omhaal is een bewuste reactie.

5 Reflexen De weg die een impuls aflegt bij een reflex noemen we een reflexboog. Bij een reflex: 1wordt een prikkel omgezet in een impuls. 2geeft een gevoelszenuwcel de impuls door aan een schakelcel. 3geeft de schakelcel de impuls door aan bewegingszenuwcellen bij spieren of klieren. 4wordt de impuls doorgegeven aan schakelcellen en vervolgens aan bewegingszenuwcellen. 5worden spieren of klieren aangestuurd.

6 Een terugtrekreflex.

7 Na de reflex … Bij een reflex wordt de impuls ook naar de hersenen geleid. Na de reflex volgt dus nog een bewuste reactie.

8 Het nut van reflexen De snelheid van reflexen helpt vaak het lichaam te beschermen tegen verwonding of beschadiging. De meeste reflexen spelen een rol bij het handhaven van lichaamshouding en bij bewegingen.

9 De kniepeesreflex is een bekend voorbeeld van een onbewuste reactie (een reflex).

10 Ook de pupilreflex is een bekend voorbeeld van een onbewuste reactie (een reflex).


Download ppt "De weg die impulsen afleggen Paragraaf 8. Verschillende soorten reacties Gedrag is (meestal) een reactie op een prikkel van buitenaf. Reacties verschillen."

Verwante presentaties


Ads door Google