De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Je verandert … Paragraaf 9.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Je verandert … Paragraaf 9."— Transcript van de presentatie:

1 Je verandert … Paragraaf 9

2 Veranderingen in de puberteit
In de puberteit (vanaf ongeveer 12 jaar oud) veranderen mensen. Deze veranderingen kunnen worden verdeeld in drie categorieën: lichamelijke veranderingen geestelijke veranderingen sociale veranderingen

3 Lichamelijke veranderingen
Pubers hebben een groeispurt. Secundaire geslachtskenmerken ontstaan. Pubers krijgen haargroei onder hun oksels en rond geslachtsorganen. De geslachtsorganen gaan functioneren. De productie van geslachtscellen start.

4 Hormonen Hormonen worden geproduceerd door hormoonklieren.
Hormoonklieren geven de geproduceerde hormonen af aan het bloed. Hormonen spelen een belangrijke rol bij lichamelijke veranderingen in de puberteit.

5 De hypofyse De hypofyse is een belangrijke hormoonklier.
De hypofyse ligt tegen de onderzijde van de hersenen aan. In de puberteit begint de hypofyse met productie van bepaalde hormonen. Door deze hormonen begint de productie van geslachtscellen.

6 De ligging van de hypofyse.

7 De overgang Wanneer vrouwen ongeveer 50 jaar oud zijn, dan wordt minder van bepaalde hormonen geproduceerd door de hypofyse. Geleidelijk vermindert daardoor de productie van eicellen. Een vrouw is dan in de overgang. Na de overgang stopt de productie van eicellen helemaal.

8 Geestelijke veranderingen
In de puberteit groeien mensen geestelijk naar volwassenheid toe. Meisjes zijn gemiddeld eerder volwassen dan jongens. In de puberteit krijgen mensen steeds meer belangstelling voor anderen. Seksualiteit gaat een rol spelen.

9 Ontwikkeling van seksualiteit
Je kunt je sterk aangetrokken voelen tot één persoon (je wordt verliefd). Je kunt een relatie beginnen (je krijgt verkering). Seksualiteit begint een steeds grotere rol te spelen in je leven (je krijgt de behoefte om te zoenen, strelen en vrijen).

10 Sociale veranderingen
In de puberteit veranderen mensen ook sociaal. Pubers stellen zich anders op tegenover hun ouders (willen als volwassenen behandeld worden). Pubers gaan anders dan kinderen met hun vrienden en vriendinnen om. Emoties kunnen elkaar afwisselen. Je kunt je kwaad, verdrietig of eenzaam voelen, maar de puberteit kan ook leuk en spannend zijn.


Download ppt "Je verandert … Paragraaf 9."

Verwante presentaties


Ads door Google