De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Piramides Paragraaf 4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Piramides Paragraaf 4."— Transcript van de presentatie:

1 Piramides Paragraaf 4

2 Voedselketen als piramide
Een voedselketen kan in piramidevorm worden weergegeven. Producenten vormen de basis van de piramide. Elke volgende schakel uit de voedselketen wordt daar bovenop gestapeld. Voedselketens worden in twee soorten piramides weergegeven, namelijk: - piramide van aantallen - piramide van biomassa

3 Een voedselketen kan worden weergegeven als een voedselpiramide.

4

5 Piramide van aantallen
In een piramide van aantallen wordt in iedere laag het aantal individuen van die schakel uit de voedselketen weergegeven. Een piramide van aantallen heeft niet altijd een piramidevorm.

6 Een piramide van aantallen heeft niet altijd een piramidevorm.

7 Biomassa Biomassa is het totale gewicht aan energierijke stoffen (bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten en vetten) in een organisme. Niet alle stoffen waaruit een organisme is opgebouwd zijn energierijk. De biomassa van een organisme is altijd kleiner dan het gewicht van datzelfde organisme.

8 Het gewicht van een pinguïn is niet hetzelfde als de biomassa van diezelfde pinguïn.

9 Piramide van biomassa In een piramide van biomassa wordt in iedere laag de biomassa van die schakel uit de voedselketen weergegeven. Bij elke schakel verdwijnt biomassa uit de voedselketen (bijv. dode organismen die niet worden opgegeten).  Een piramide van biomassa heeft altijd een piramidevorm.

10 Verlies van biomassa BESCHIKBARE BIOMASSA VERBRANDING
TOTALE HOEVEELHEID BIOMASSA IN DE TWEEDE SCHAKEL VAN DE VOEDSELKETEN DODE INDIVIDUEN BESCHIKBARE BIOMASSA VOOR VOLGENDE SCHAKEL VERBRANDING TOTALE HOEVEELHEID BIOMASSA IN DE EERSTE SCHAKEL VAN DE VOEDSELKETEN DODE INDIVIDUEN

11 Een piramide van biomassa heeft altijd een piramidevorm.

12 PIRAMIDE VAN AANTALLEN
PIRAMIDE VAN BIOMASSA Een piramide van aantallen (links) en een piramide van biomassa (rechts) van dezelfde voedselketen zien er niet altijd hetzelfde uit.


Download ppt "Piramides Paragraaf 4."

Verwante presentaties


Ads door Google