De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geslachtelijke voortplanting

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geslachtelijke voortplanting"— Transcript van de presentatie:

1 Geslachtelijke voortplanting
Paragraaf 3

2 Geslachtelijke voortplanting
We spreken van geslachtelijke voortplanting als een nieuw individu ontstaat door het versmelten van twee geslachtscellen. Het genotype van het nieuwe individu wordt gevormd door een unieke combinatie van genen die zijn geërfd van de ouders.  Bij geslachtelijke voortplanting ontstaan individuen met nieuwe (andere) genotypen.

3 Bij geslachtelijke voortplanting ontstaan individuen met nieuwe (andere) genotypen.

4 Tweelingen Meestal zijn vrouwen zwanger van één kind.
Soms krijgen vrouwen twee kinderen tegelijk: een tweeling. Tweelingen kunnen op verschillende manieren ontstaan.

5 Twee-eiige tweeling Soms komen bij de ovulatie van een vrouw twee eicellen vrij. Wanneer beide eicellen bevrucht worden, dan ontstaan twee embryo’s met ieder een eigen (verschillend) genotype. Een twee-eiige tweeling kan dus ook bestaan uit een jongen en een meisje.

6 Een twee-eiige tweeling heeft verschillend DNA, en kan dus ook van geslacht verschillen.

7 Een twee-eiige tweeling heeft verschillend DNA, en kan er dus ook verschillend uitzien.

8 Eeneiige tweeling Een tweeling kan ook ontstaan uit één bevruchte eicel. Tijdens de eerste delingen van de bevruchte eicel kunnen de klompjes cellen losraken van elkaar. Er ontstaan dan twee embryo’s met ieder hetzelfde (identieke) genotype. Een eeneiige tweeling is dan ook altijd van hetzelfde geslacht.

9 Een eeneiige tweeling heeft hetzelfde DNA (dezelfde erfelijke eigenschappen), en is dus altijd van hetzelfde geslacht.

10 Siamese tweeling Een Siamese tweeling ontstaat uit één bevruchte eicel. Wanneer het klompje cellen vlak na de bevruchting slechts gedeeltelijk van elkaar losraakt, dan ontstaan twee embryo’s die gedeeltelijk aan elkaar vastzitten. Een Siamese tweeling is dan ook altijd van hetzelfde geslacht.

11 Een Siamese tweeling.

12 Steeds meer tweelingen
Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op een tweeling. In Nederland krijgen moeders op steeds latere leeftijd kinderen. In 20 jaar tijd is het aantal tweelingen per 1000 geboorten verdubbeld. In Nederland worden (per 1000 geboorten) meer tweelingen geboren dan in andere landen.

13 Meerlingen Soms worden uit één zwangerschap zelfs meer dan twee kinderen geboren. Deze kinderen noemen we een meerling. Een meerling kan uit één of meer bevruchte eicellen ontstaan. Een meerling kan dus ook bestaan uit jongens en meisjes.

14 Een eeneiige vijfling: Yvonne, Annette, Cécile, Émilie en Marie Dionne uit Canada.

15 De Dionne-vijfling tijdens hun tienerjaren.

16 Nadya Suleman is moeder van een achtling.


Download ppt "Geslachtelijke voortplanting"

Verwante presentaties


Ads door Google