De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nucleïnezuren en DNA-replicatie Nucleïnezuren zijn de bouwstenen van DNA en RNA, ze zijn opgebouwd uit; Een monosaccharide. Een monosaccharide. Desoxyribose.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nucleïnezuren en DNA-replicatie Nucleïnezuren zijn de bouwstenen van DNA en RNA, ze zijn opgebouwd uit; Een monosaccharide. Een monosaccharide. Desoxyribose."— Transcript van de presentatie:

1 Nucleïnezuren en DNA-replicatie Nucleïnezuren zijn de bouwstenen van DNA en RNA, ze zijn opgebouwd uit; Een monosaccharide. Een monosaccharide. Desoxyribose bij DNA Desoxyribose bij DNA Ribose bij RNA Ribose bij RNA Een fosfaatgroep En een stikstofbase een stikstofbase Pyrimidine base Purine base

2 Dus…? ATP ADP AMP Bij de koppeling wordt de energie gebruikt voor het vormen van de suiker-fosfaat binding.

3 Veel nucleotiden aan en tegenover elkaar levert: DNA-molecuul (chromosoom) Chemische basen Gen A T C G Waar hoorde de U van Uracil dan ook alweer bij?

4 DNA, RNA en basenkoppeling RNA bevat geen Thymine maar Uracil, wat is het chemische verschil? G met C; 3 waterstofbruggen, A met T; 2 waterstofbruggen. Smelttemperatuur?

5 DNA-Replicatie Complementaire basen Replicatie DNA -> DNA A -> T T -> A C -> G G -> C Transcriptie DNA -> RNA A -> U T -> A C -> G G -> C Ter voorbereiding op een celdeling vindt DNA replicatie gedurende de S fase (S van synthese) plaats en wordt het gerepliceerd DNA gecontroleerd. Replicatie begint met het plaatselijk decondenseren en uiteenwijken van de dubbele DNA helices, waarop mbv enzymen een complementaire copie van elke van de DNA strengen wordt gemaakt. Tijdens de replicatie wordt een enkelvoudig chromosoom verdubbeld tot een uit twee chromatiden samengesteld chromosoom, waarbij de identieke chromatiden nog op een plek aan elkaar vastzitten: het centromeer. Afhankelijk of een cel in interfase in de G1, S of G2 fase verkeert, zal ze dus enkelvoudige chromosomen bevatten oftewel -gedeeltelijk- gerepliceerde chromosomen bestaande uit twee chromatiden.S faseenzymen een complementaire copiechromatiden

6 http://www.youtube.com/watch?v=teV62zrm2P0&feature =player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=teV62zrm2P0&feature =player_embedded http://www.bioplek.org/animaties/moleculaire_genetica/ dna.html


Download ppt "Nucleïnezuren en DNA-replicatie Nucleïnezuren zijn de bouwstenen van DNA en RNA, ze zijn opgebouwd uit; Een monosaccharide. Een monosaccharide. Desoxyribose."

Verwante presentaties


Ads door Google