De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

*Ella en Nienke* *6a abbs podium*

Verwante presentaties


Presentatie over: "*Ella en Nienke* *6a abbs podium*"— Transcript van de presentatie:

1 *Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Romeinse cijfers *Ella en Nienke* *6a abbs podium*

2 Inleiding wat zijn romeinse cijfers. Geschiedenis de romeinen zelf.
de betekenis van de cijfers. Weetjes over romeinen.

3 Wat zijn romeinse cijfers
Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd . Er is geen symbool voor het getal 0 (dat pas door de Arabieren in de Middeleeuwen werd bedacht). De symbolen die gebruikt werden door de Romeinen zijn als volgt: I = 1 V = 5 X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000

4 Geschiedenis van de romeinen.
De Romeinse cijfers kregen zo rond 500 voor Christus hun eerste vormen. Rome werd gesticht in 753 voor Christus. Romulus was de eerste koning daarna volgden nog 6 koningen, maar zij kwamen niet allemaal uit het Romeinse Rijk. De Romeinen gebruikten voor het getal de Griekse letter 'phi': Φ. Ook de Grieken gebruikten dit teken voor hun getal Soms werd ook het teken voor oneindig, ∞, hiervoor gebruikt. Na zo'n 400 jaar belandde de republiek in een crisis die zo'n 100 jaar zou aanhouden.

5 De romeinen zelf De bekendste stad die van de Romeinen was Rome. In Rome stond het gebouw: ‘het Colosseum.’ Maar er waren daar ook badhuizen. Het Colosseum was een plaats waar gladiatoren tegen elkaar vochten! Gladiatoren waren mensen die tegen elkaar vochten, met veel bloed. Eentje had een drietand en een net. De ander had een zwaard en een schild. Het klinkt zo best oneerlijk, maar de zwaardvechter had een nadeel. De helm die de op had was levensgevaarlijk. Door de rand die er om heen zat, kon hij als hij viel zijn nek breken. Er kwamen mensen kijken naar dit schouwspel als vermaak! Dat gebeurde allemaal in het Colosseum. De badhuizen zijn ook erg bekent! Een badhuis was een plek waar de mensen even in bad konden gaan. Een badhuis was in tweeën verdeelt: 1 helft voor de mannen en 1 helft voor de vrouwen. In het badhuis hadden ze verwarmt water! Door een vuurtje onder het bad te leggen werd het water lekker warm, een soort verwarming dus! Een badhuis was dus erg bijzonder!

6 Betekenis van de cijfers
X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000

7 Weetjes over romeinen. Wist je dat……….
...Romeinen gemiddeld 40 jaar oud werden? Rome in het Latijn "Roma" heet? De romeinen tandpasta van kalk en urine maakte? De planeet neptunus is vernoemd naar een romeinse god? De Carthaagse generaal hannibal met olifanten de alpen over stak om tegen rome te vechten? De romeinen zo dol waren op het vlees van het stekelvarken dat ze het dier meenamen naar ket zuiden van Europa?

8 Dit was onze powerpoint!

9 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030623_romei nen02


Download ppt "*Ella en Nienke* *6a abbs podium*"

Verwante presentaties


Ads door Google