De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2x observatie tijdens Parkinson OK

Verwante presentaties


Presentatie over: "2x observatie tijdens Parkinson OK"— Transcript van de presentatie:

1 2x observatie tijdens Parkinson OK
Tijdens de operatie was patiënt in slaap gevallen en daarna voor het vervolg moeilijk te wekken Vanwege de verdenking op een bloeding of subduraal lucht voetzoolreflexen gestreken: beiderzijds volgens Babinski Na toedienen van een sterkere pijnprikkel werd patiënt wakker en waren de voetzoolreflexen meteen weer plantair. - Dit heeft zich een aantal maal herhaald.

2 Vraag: Is een voetzoolreflex volgens Babinski tijdens slaap fysiologisch of pathologisch?

3 Zoekstrategie: handboeken neurologie, neurologisch onderzoek handboeken over slaap pubmed: sleep en babinski sleep en pyramidal sleep en plantar reflex

4 Resultaat: niets over kunnen vinden in de handboeken 2 artikelen en 1 abstract gevonden

5 Batini et al., 1964 Bij 2 gezonde personen werd gedurende een hele nacht met EEG-registratie regelmatig de voetzoolreflex gestreken. Een Babinski-respons werd verkregen in slaapstadia 2 t/m 4 en tijdens REM-slaap, de respons was echter niet constant hetzelfde en kon binnen een paar minuten wisselen. In slaapstadia 3 en 4 was de Babinski respons wel vaker en makkelijker op te wekken dan in de andere slaapstadia.

6 Fujiki et al., 1971 Bij 14 gezonde personen werd gedurende een hele nacht met EEG-registratie regelmatig de voetzoolreflex gestreken. Een Babinski-respons werd verkregen bij 7 personen, bij 5 alleen in slaapstadia 2 en/of 3, bij 1 alleen in slaapstadium 4 en bij 1 in zowel NREM als REM-slaap. 3 patiënten met een complete dwarslaesie hadden in waak een Babinski reflex, die onveranderd bleef tijdens slaap. 7 patiënten met incomplete myelopathie, hadden in waak een Babinski reflex, welke levendiger werd tijdens NREM en verdween tijdens REM-slaap.

7 Smith et al., 1985 De beenbewegingen geobserveerd bij patiënten met periodic limb movements during sleep (PLMS) zijn vrijwel gelijk aan de beenbewegingen die optreden bij een Babinski reflex. PLMS komen ook voornamelijk in NREM-slaap voor. Misschien ligt hetzelfde mechanisme hieraan ten grondslag, namelijk suppressie van inhiberende, descenderende banen gedurende NREM slaap. Ze hypothetiseren dat personen die in slaap een Babinski reflex hebben, meer kans hebben om PLMS te ontwikkelen.

8 Conclusie: Hoewel de evidence hier slechts berust op 2+14=16 gezonde volwassenen, lijkt een Babinski reflex in slaap voor te kunnen komen. Of het fysiologisch of pathologisch is, is niet met prospectieve onderzoeken onderzocht.


Download ppt "2x observatie tijdens Parkinson OK"

Verwante presentaties


Ads door Google