De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het WWG.  Ik eet een boterham.  Ik ga vandaag vroeg slapen.  Hij is gisterenavond op stap gegaan.  Schrap wat niet past in de kader.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het WWG.  Ik eet een boterham.  Ik ga vandaag vroeg slapen.  Hij is gisterenavond op stap gegaan.  Schrap wat niet past in de kader."— Transcript van de presentatie:

1 het WWG

2  Ik eet een boterham.  Ik ga vandaag vroeg slapen.  Hij is gisterenavond op stap gegaan.  Schrap wat niet past in de kader.

3 Vrijdag voor de vakantie heerste chaos in klaslokaal B0.13. De leerlingen van 1G hebben de arme leerkracht vastgebonden aan haar stoel. De jongens en meisjes dansten om haar heen als wilde indianen. De leerkracht zat angstig voor zich uit te staren. Zweetdruppels liepen van haar hoofd. Uiteindelijk heeft mevrouw Abrahams, ook wel miss cowboy genoemd, de woestelingen weggejaagd. Rubriek: vers van de pers pv. VD inf.

4  De leerlingen van 1G hebben de arme leerkracht vastgebonden aan haar stoel.  De leerkracht zat angstig voor zich uit te staren. het voltooid deelwoord (VD) begint met ‘be-’, ‘ver-’, ‘ge-’ komt altijd voor met hulpww.: hebben, zijn of worden de infinitief (inf.) de niet-vervoegde werkwoordsvorm

5  Eline volgt goed de les. 1 ww.  Koen zit de hele tijd rond te kijken. meerdere ww. Een zin kan verschillende werkwoorden tellen. Deze werkwoorden vormen samen het werkwoordelijk gezegde (WWG). Een WWG drukt uit wat het onderwerp doet. Het drukt een actie uit.

6 2 mogelijkheden  Het werkwoordelijk gezegde (WWG) bestaat dus uit een persoonsvorm (pv.) en (soms) een aanvulling.  WWG = pv. + (soms) aanvulling

7 Hoi 1G Ik wil jullie over mijn droomreis vertellen. Ik zou graag met de haaien kunnen zwemmen. Ik hou van haaien. Ik zit er vaak over te dromen. Dan ben ik helaas mijn tijd aan het verdoen. Ik zou graag ooit eens de haaien geaaid hebben. Dat heb ik ook nog nooit gedaan. Groetjes, een haaienfan!

8 Ik herinner … niets, behalve de plaats van mijn fiets. Ik let altijd goed …, anders krijg ik op mijn kop. Hij heeft … vergist en heeft naast de pot gepist. Zij melkt mensen … en dat zorgt voor een grote buit. wederkerend voornaamwoord afgescheiden deel van de pv. (adpv.)

9  aan het roepen / Michiel / Brett / is. Brett is Michiel aan het roepen.  wil / het bord / de leerkracht / afvegen / niet. De leerkracht wil het bord niet afvegen.

10 Opgelet: soms staan er in één zin verschillende aanvullingen.  zich / de kapitein / ketende / aan de boot / vast. De kapitein ketende zich vast aan de boot.

11


Download ppt "Het WWG.  Ik eet een boterham.  Ik ga vandaag vroeg slapen.  Hij is gisterenavond op stap gegaan.  Schrap wat niet past in de kader."

Verwante presentaties


Ads door Google