De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DISSECTIE VAN DE LONGEN. Overzichtsfoto Longen strottenhoofd slokdarm luchtpijp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DISSECTIE VAN DE LONGEN. Overzichtsfoto Longen strottenhoofd slokdarm luchtpijp."— Transcript van de presentatie:

1 DISSECTIE VAN DE LONGEN

2 Overzichtsfoto

3 Longen strottenhoofd slokdarm luchtpijp

4 Het verschil tussen de linker- en de rechterlong

5 Linkerlong bestaat uit twee longkwabben

6 Rechterlong bestaat uit 3 longkwabben

7 De longen omgeven door een beschermend vlies

8 Longvlies longweefsel

9 De slokdarm en de luchtpijp: 2 verschillende wegen in de kijker

10 De vergelijking

11 luchtpijp slokdarm

12 Het verschil: aan de binnenkant bekeken

13 luchtpijp vlies aan de binnenzijde van de slokdarm slokdarm

14 De luchtpijp: beter bekeken

15 kraakbeenringen slokdarm

16 Een beschermend vlies: aan de buitenkant en de binnenkant

17 vlies kraakbeenringen

18 vlies slokdarm vetweefsel

19 Het strottenhoofd: van dichtbij bekeken

20 bekervormige kraakbeentjes schildkraakbeen stembanden

21 Situering van het hart ten opzichte van de longen

22 longen hart longkwab

23 De longen: beter bekeken

24 hart longen Luchtpijp met kraakbeen

25 luchtpijptak longweefsel

26 De longen: een doorsnede

27 longtak met kraakbeen longweefsel longtakje

28 Bloed stroomt door de longen

29 ader longtakje

30 slagader longtakjes

31 Het middenrif: een gespierde plaat

32 middenrif (spierweefsel) long longvlies luchtpijp

33 Spierweefsel en longweefsel: het verschil

34 Spier- en longweefsel: afgewogen

35 weegschaal longweefsel 100 gram

36 spierweefsel 100 gram weegschaal

37 Het verschil in volume: beter bekeken

38 100 gram spierweefsel 100 gram longweefsel

39 Een ander, opmerkelijk verschil tussen spier- en longweefsel

40 SPIERWEEFSELLONGWEEFSEL

41 EINDE

42 STROTTENHOOFD Bij de mens is dit de verbinding tussen de keel en de luchtpijp, opgebouwd uit min of meer beweeglijke kraakbeentjes met in het midden een vernauwde ruimte door twee paren verdikkingen: boven de valse en onder de ware stembanden.

43 LUCHTPIJP Een bij alle gewervelden (behalve de vissen) voorkomend deel van de luchtwegen; bij de mens ca. 12 cm lang en voor de slokdarm gelegen. Het bovenste eind is gedifferentieerd tot het strottenhoofd, het andere splitst zich in de bronchi. De luchtpijp wordt opengehouden door stukken kraakbeen.

44 SLOKDARM Een buis tussen keelholte en maag, die zich opent wanneer voedsel of drank moet passeren (slikken). De spierwand transporteert het ingeslikte voedsel door peristaltische bewegingen naar de maag.

45 KRAAKBEENWEEFSEL Bindweefselsoort die goed mechanische druk kan weerstaan. Kraakbeen maakt deel uit van een groot aantal gewrichten (de meniscus in de knie en de binnenbekleding van de gewrichten zijn van kraakbeen), maar ook van de oorschelpen, de neus, het strottenhoofd en de luchtpijp.

46 LONGEN Organen waarin de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht plaatsvindt. Het is als het ware een inwendige oppervlaktevergroting van het lichaam, waar het bloed in haarvaten met lucht in de longen in aanraking kan komen, zodat de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht kan plaatsvinden. Bij de zoogdieren liggen de longen in de borstholte; zij bestaan uit ontelbaar vele vertakkingen van de bronchiën, die eindigen in een holle ‘druiventros’ met zeer dunwandige longblaasjes als ‘druiven’. Doordat de longen vele elastische vezels bevatten, trachten zij zich samen te trekken, waardoor in de borstholte een onderdruk ontstaat, die de longen ook bij de diepste uitademing openhoudt. De longen hebben bij de mens ca. 2 miljoen longblaasjes (diameter ca. 0, 2 mm), met een totale oppervlakte van ca. 200 m2. De rechterlong heeft drie kwabben, de linker twee. De long is aan de buitenzijde bekleed met het longvlies, een deel van het borstvlies. Doordat het borstvlies luchtdicht en glad is en in de pleuraholte een zeer dun laagje vocht bevat, kunnen de longen gemakkelijk ten opzichte van de borstwand verschuiven.

47 HART Bij de volwassen mens is het hart zo groot als een vuist. Het ligt achter het borstbeen, boven het middenrif. Het bestaat uit een spierlaag en een binnenste bekleding. Het is door een overlangs tussenschot volkomen gescheiden in een linker- en een rechterhelft, die elk door een dwars tussenschot verdeeld worden in een opvanggedeelte: boezem en een persgedeelte: kamer. Een stelsel van kleppen, in feite plooien in de binnenbekleding van de hartholte, met een ventielwerking tussen boezems en kamers, of tussen kamers en de daaruit ontspringende grote slagaders – maakt dat de omloop van het bloed slechts in één richting kan plaatsvinden. Elke hartklep bestaat uit drie of twee flappen

48 ADER Bloedvat waardoor het bloed naar het hart terugstroomt (in tegenstelling tot slagader); het bloed in de aderen van de grote bloedsomloop is zuurstofarm en bevat veel kooldioxide en stofwisselingsafvalstoffen.

49 SLAGADER Arterie, bloedvat dat het bloed van het hart af naar de haarvatennetwerken van de weefsels en organen voert. Slagaders hebben een dikke, elastische wand, met in de middelste van de drie lagen circulaire gladde spiervezels. Door het kloppen van het hart wordt het bloed schoksgewijs door de slagaders geperst.

50 MIDDENRIF Dit is een koepelvormige, niet-benige, doorboorde scheidingswand tussen borst- en buikholte bij alle zoogdieren: een peesplaat met straalsgewijs lopende spierbundels, die dienst doen bij de ademhaling


Download ppt "DISSECTIE VAN DE LONGEN. Overzichtsfoto Longen strottenhoofd slokdarm luchtpijp."

Verwante presentaties


Ads door Google