De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Turkije PowerPoint Turkije van groep 6b `t Bolwerk Gemaakt door 6B.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Turkije PowerPoint Turkije van groep 6b `t Bolwerk Gemaakt door 6B."— Transcript van de presentatie:

1 Turkije PowerPoint Turkije van groep 6b `t Bolwerk Gemaakt door 6B

2 ligging Turkije bestaat uit 2 delen, een klein deel in Europa en een groot deel in Azië. Bij elkaar is Turkije 20x zo groot als Nederland. Welke landen liggen om Turkije heen: Griekenland, Bulgarije, Irak,Iran en Rusland.

3 Hoofdstad:Ankara Ankara is de hoofdstad van Turkije.
Er wonen ruim een miljoen mensen.

4 Hoe ziet Turkije er uit Het Europese deel van Turkije is vrij vlak maar er zijn ook heuvels. Het Aziatische deel van Turkije bestaat uit hoogvlakte. In het Aziatische deel zijn ook vulkanen te vinden. In het noorden van het Aziatische deel liggen hoge bergen. Soms zijn ze wel 3000 meter hoog. Door de bergen lopen rivieren. Door het Aziatische deel lopen 2 rivieren die bekend zijn uit de bijbel: de Eufraat en de Tigris.

5 klimaat Langs de kust in het zuiden en westen is een subtropisch klimaat. Dat betekent dat het er ‘s zomers heel erg warm en droog is. En ‘s winters is het niet zo koud en nogal vochtig. Langs de noordkust en in de bergen valt vrij veel regen. Op de hoogvlakte achter de bergen is het kurkdroog. De lucht is onbewolkt dat maakt het ‘s winters op de hoogvlakte ijskoud en ‘s zomers is het snikheet.

6 ATATURK

7 oorlog Mustafa Kemal Ataturk werd geboren in 1881 in het toen nog Ottomaanse rijk. Na de Eerste wereld oorlog werd het Ottomaanse rijk bezet door Engeland,Griekenland,Italie,Frankrijk en Armenië. Mustafa Kemal vond het niet leuk dat zijn land bezet werd gehouden. Daarom ging hij terug vechten.

8 sultan De Sultan liet het maar gaan, dat duurde 4 jaar. De bezetters zeiden dat ze vrede wilden. Als iedereen een stuk land kreeg dan was de oorlog over. De sultan vond dat goed. In 1920 gaf hij de Grieken,Armeniers, Koerden,Fransen,Engelsen en Italianen een stukje land. Dat vonden de Turken niet leuk en Mustafa Kemal kreeg veel steun van het Turkse volk. In 1922 werd de sultan af gezet.

9 PRESIDENT De eerste president werd Mustafa Kemal. In 1923 is de oorlog gestopt. Ankara werd de hoofdstad. Hij liet het Arabische alfabet vervangen door het Latijnse en voerde ook achternamen in. De grenzen werden gelegd en Turkije werd een officieel land.

10 ATATURK Het land gaf Mustafa Kemal de naam ATATURK. Dit betekent: vader van de Turken. Ataturk wordt gezien als een held. En in alle openbare gebouwen hangt zijn foto.

11 DE DOOD Ataturk hield veel van Raki dat is een drank met veel alcohol. Hij dronk zoveel dat hij in 1938 op 57 jarige leeftijd stierf. Dit is de tempel waar Ataturk begraven ligt 

12 Eten Bekende Turkse gerechten zijn sjisj kebab dat is geroosterd vlees aan stokjes.

13 Eten De börek dat zijn kleine pasteitjes met kaas spinazie of vlees. Het eerste plaatje is met spinazie en het tweede plaatje is met kaas.

14 Eten Köftes dat zijn een soort geroosterde gehaktballetjes alleen dan wat harder.

15 Eten beroemd is baklava dat is filodeeg met honing en noten.

16 Eten En het Turkse fruit.

17 gebouwen De gebouwen in Istanbul zijn heel erg anders dan de gebouwen in Nederland. Zij hebben tempels en Nederland heeft kerken. Nederland heeft dan ook een heel ander geloof dan Turkije.

18 Maar sommige Turkse mensen zijn geen moslim.
Het geloof van Turkije Het geloof van Turkije is meestal moslim dat betekent dat ze alleen hallal vlees mogen eten. Hallal vlees is een soort geslacht dier dat zij eerst verwennen en dan slachten zij het en eten het op.Zij mogen dan alleen sommige dieren eten zoals:kip,koe,kalkoen en buffel. Maar sommige Turkse mensen zijn geen moslim. Die eten alles.

19 De Turkse slager .

20 De moskee De moskee is een ander woord voor kerk.
in de moskee bidden de mensen. De vrouwen bidden apart en de mannen apart. Ze bidden 5 keer per dag ze hebben daar een speciale kalender voor. Daar staat ook wanneer de ramadan is. En wanneer je moet bidden. Maar je kan ook gewoon thuis bidden. Dit plaatje is de moskee.

21 Muziek

22 Veel verschillende muziek
In Turkije kan je veel verschillende muziek luisteren. De volksmuziek is al eeuwenlang populair. De teksten gaan over belangrijke zaken in het leven,zoals geboorte,huwelijk,dood,verdriet,liefde en vreugde . Daar gaat het volkslied over.

23 Zigeuner muziek Zigeunermuziek wordt in grote steden steeds meer populair. De muziek wordt vaak gespeeld bij huwelijken en andere feesten. De dansliedjes zijn heel vrolijk en leuk om erop te dansen.

24 Konya Konya is een stad in het zuidwestelijke deel van Midden-Turkije.
Konya ligt ongeveer 250 km van de Middellandse Zee . Er wonen mensen in de stad zelf. Met dit aantal inwoners is Konya de 7e grootste stad van Turkije. Konya is een gelovige stad. Konya werd vroeger Kuwanna genoemd.

25 Kinderen in Turkije Turkije is een heel groot land.
Dus er wonen ook heel veel kinderen. De kinderen in Turkije dragen een uniform als ze naar school gaan. De jongens dragen een zwarte bloes met een witte kraag de meisjes hebben een zwarte jurk met een witte kraag aan.

26 Veel kinderen leren hetzelfde als in Nederland.
Bijvoorbeeld lezen,schrijven,aardrijkskunde,taal,er wordt les gegeven over de koran. De meeste kinderen geloven in allah.

27 Dieren van Turkije

28 Turkse filmpjes

29 Einde


Download ppt "Turkije PowerPoint Turkije van groep 6b `t Bolwerk Gemaakt door 6B."

Verwante presentaties


Ads door Google