De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3 havo Hoofdstuk 4 KUSTEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3 havo Hoofdstuk 4 KUSTEN."— Transcript van de presentatie:

1 3 havo Hoofdstuk 4 KUSTEN

2 Fjordenkust Typische erosie/afbraakkust die zich landinwaarts verplaatst. Kust met diepe inhammen die ontstaan zijn doordat gletsjerdalen door de stijgende zeespiegel onder water zijn komen te staan. Een fjord is een soort inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Het zijn vaak U-vormige dalen. De wateren in de fjorden zijn vaak zeer diep.

3 Fjordenkust

4 Fjordenkust

5 Fjordenkust

6 Riakust Typische erosie/afbraakkust die zich landinwaarts verplaatst.
Diepe inhammen, ontstaan doordat rivierdalen ‘verdronken’ zijn door de zeespiegelstijging. Ideaal voor ontstaan van havens. Langgerekte, soms vertakte inhammen van de zee. De diepte neemt geleidelijk landinwaarts af. Een ria is opgebouwd uit verhard gesteente. Ze is ontstaan door verdrinking van een rivierdal. Tijdens een lagere stand van de zeespiegel werd het rivierdal diep ingesneden en bij stijging weer overstroomd. De wanden van de vallei lopen door tot onder het zeeniveau. Het verschil tussen een ria en fjord kan op de luchtfoto worden waargenomen.

7 Riakust

8 Klifkust Typische erosie/afbraakkust die zich landinwaarts verplaatst.
Steile kust die ontstaan door afbrokkeling van de rotsen door de branding. Klifkusten zijn plekken waar de kust erg hoog boven het zee niveau ligt . Klifkusten ontstaan doordat de continentale platen botsen en dus de aardkorst omhoog stuwen. Vervolgens vindt er erosie door de zee plaats waardoor de kust ontstaat.

9 Klifkust

10 Klifkust

11 Klifkust

12 Klifkust


Download ppt "3 havo Hoofdstuk 4 KUSTEN."

Verwante presentaties


Ads door Google