De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les Kustvormen H4 Havo 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les Kustvormen H4 Havo 3."— Transcript van de presentatie:

1 Les Kustvormen H4 Havo 3

2 Algemeen Hoe de kust eruit ziet is met name afhankelijk van 2 factoren: Het materiaal van de kust - hoe hard is het materiaal? Stijging (of daling) van de zeespiegel - staat het water hoog of laag? - rustig water of ruwe zee?

3 Duinkust

4 Duinkust = een heuvel van fijn zand langs de kust = tot zand geworden golven

5

6 Riakust

7 Riakust = kustvorm met langgerekte en soms vertakte inhammen die ontstaan is doordat vroegere rivierdalen door de stijgende zeespiegel onder water zijn komen te staan. = Een ría is een rivierdal dat uitmondt in zee, aan uitslijting onderhevig is en gedeeltelijk door zee overstroomd wordt. Zeespiegel ▼  rivieren slijten het dal verder uit. Zeespiegel ▲  rivierdal wordt opgevuld door zeewater. Ideale plek voor havens, omdat grote schepen die diep in het water liggen gemakkelijk de haven kunnen binnenvaren.

8 Klifkust

9 Klifkust = steile kust die ontstaan is door afbrokkeling van de rotsen door de branding. Vaak is er sprake van tektonische opheffing van het landschap  het landschap komt langzaam omhoog, terwijl de zee aan de onderkant stukken kust wegslaat.

10 Fjordenkust

11 Fjordenkust = kust met diepe inhammen die ontstaan zijn doordat gletsjerdalen door de stijgende zeespiegel onder water zijn komen te staan. Zeespiegel ▼  gletsjers slijten het dal verder uit. Zeespiegel ▲  gletsjerdal wordt opgevuld door zeewater.

12 = eigenlijk een verdronken gletsjerdal.


Download ppt "Les Kustvormen H4 Havo 3."

Verwante presentaties


Ads door Google