De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel."— Transcript van de presentatie:

1 Einde van de koude oorlog Paragraaf 4

2 Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel landen de heerschappij van de communistische partij werd afgeschaft. In 1990: Gorbatsjov gaat akkoord met uittreding warschaupact en opheffing DDR. In 1991 viel de SU uiteen.

3 Verdwijnen communisme in het Oosten In Polen eerste niet communistische regering. Lech Walesa wordt president in 1990. In Hongarije heft de communistische regering zichzelf op in 1989. 3 oktober 1990 verdwijnt de DDR In Tsjecho-slowakije komt een parlementaire democratie. In Roemenie wordt Ceausescu vermoord. Eind 1989 in het grootste deel van Ooost- Europa het communisme afgeschaft.

4 Toch nog tegenstellingen 1999 treden voormalige Oost-Blok landen toe tot de Navo. Tijdens burgeroorlog Joegoslavie koos Rusland partij voor de Serviërs

5 Communisme nog in enkele landen Cuba China Laos Noord-Korea Vietnam

6 Oorzaken wonderjaar Te hoge kosten – SU kon wapenwedloop niet meer bijhouden. – Steun aan communistische bewegingen – VS had al jaren begrotingstekort door militaire uitgaven. (nog steeds zo een 700 miljard dollar per jaar. China volgt met zo een 85 miljard) Verlies vertrouwen communisme - Oost Europa liep met welvaart steeds meer achter. - Bevolking ging massaal protesteren.


Download ppt "Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel."

Verwante presentaties


Ads door Google