De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Scheepsjongens van Bontekoe

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Scheepsjongens van Bontekoe"— Transcript van de presentatie:

1 De Scheepsjongens van Bontekoe
Johan Fabricius

2 Waarom de scheepsjongens van Bontekoe
Ik heb het boek gekozen omdat ik de achterflaptekst leuk en avontuurlijk vond. Het boek speelt in de 17e eeuw en het gaat over schepen. Ik heb belangstelling voor geschiedenis en boten en we hebben het beeld van de scheepsjongens gezien in Hoorn. Mijn boek is gedrukt naar aanleiding van de film waar ik ook naar toe ben geweest.

3 De schrijver: Johan Fabricius

4 Johan Johannes Fabricius is geboren in Bandoeng (Indonesie / voormalig Nederlands Indie) op 24 augustus Hij bleef zich altijd verbonden voelen met Indonesie. Sinds 1914 woonde hij weer in Nederland, na de HBS ging hij naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft later ook veel van zijn boeken zelf geillustreerd. Avontuur trok hem en in 1918 ging hij naar het Oostenrijks Italiaanse front in de 1e wereldoorlog om als ’kriegsmaler’ (oorlogstekenaar) aan het werk te gaan, over zijn ervaringen daar heeft hij een boek geschreven. Uiteindelijk heeft ongeveer 60 boeken geschreven. Zijn legerroman ‘het meisje met de blauwe hoed’ werd al in 1934 verfilmd, het was gëinspireerd op zijn eigen militaire diensttijd. In de jaren 20 ging hij al naar Latijns Amerika en zijn huwelijksreis langs de Middellandse Zee duurde een jaar. Hij heeft daarna nog een wereldreis gemaakt. In de jaren 30 had hij zijn hoogtepunt als schrijver hij schreef toen heel veel boeken.

5 Toen in 1940 de 2e wereldoorlog uitbrak vluchtte hij met zijn gezin naar London waar hij voor de radio ging werken. Pas in 1956 ging hij weer in Nederland wonen. Hij bleef tot zijn dood in 1981 boeken schrijven. Hij was tijdens zijn leven Nederlands schrijver, illustrator, journalist en avonturier. De Scheepsjongens van Bontekoe is zijn beroemdste historische jongensboek. Hij heeft het geschreven in 1924, het boek is voor het eerst uitgegeven in 1924 en mijn boek is de 30ste druk uitgegeven in 2007. Zijn vader Jan, een toneelschrijver, had hem geattandeerd op het scheepsjournaal van de scheepskapitein Willem IJsbrandz Bontekoe waarin hij zijn reis in 1620 naar Azie bijhield. Fabricius vertelde het verhaal door de ogen van 3 scheepsjongens. De tekeningen in het boek zijn van Dick de Wilde, daar kon ik niks meer over vinden. Wel weet ik dat vanaf de eerste druk zijn tekeningen zijn gebruikt. De film over de scheepsjongens van 2007 is gemaakt door Steven de Jong.

6 De hoofdpersonen Hajo Hij is de held van het verhaal. Eerst is hij knecht bij een smid. Ondanks dat zijn vader op zee is overleden wil hij toch naar zee. Rolf Rolf is de neef van Bontekoe. Hij kan lezen en leert zichzelf Maleisisch. Omdat hij net iets meer weet dan Hajo kijkt Hajo tegen hem op als tegen een oudere broer. Padde Padde is het onhandige vriendje van Hajo, hij wil gaan werken in de brouwerij van zijn oom. Hij raakt per ongeluk aan boord van de Nieuw-Hoorn verzeild (in slaap gevallen). Hij werkt zich vaak in de nesten (grote mond) maar Hajo helpt hem er iedere keer uit.

7 De bij personen Dolimah Indische dame, die de jongens door de rimboe loodst, ze is belangrijk in het 2e deel van het boek. Schipper Bontekoe De Schipper stimuleert de jongens om veel te leren, het is een vaderfiguur. Harmen Harmen is een echte zeeman, hij helpt de jongens het harde VOC - leven te leren.

8 De inhoud van het verhaal
Hajo en Padde komen in contact met Rolf, hij is scheepsjongen op het schip de Nieuwhoorn. Zijn oom is kapitein van het schip de Nieuwhoorn dat voor de VOC (Verenigde Oost Indische Compagnie) gaat varen. Hajo wil heel graag mee en hij wordt ook aangenomen als scheepsjongen. Op de dag van vertrek komt Padde Hajo uitzwaaien. Padde vindt het erg moeilijk om zijn beste vriend lang niet te zien. Hij blijft lang op het schip, omdat hij ook erg moe is gaat hij even een dutje doen aan boord. Toen hij weer wakker werd was het schip allang vertrokken. De schipper (kapitein) belooft dat Padde met het eerste schip naar Nederland terug mocht. Padde krijgt een baantje als botteliermaat (keukenhulp). Hajo, Padde raken goed bevriend met Rolf maar ook met anderen op het schip waaronder Harmen. Tijdens een zware storm breekt de mast maar die kunnen ze repareren. Ze leggen aan bij een eiland om proviand en varen verder. Alles gaat zijn gangetje totdat Padde per ongeluk een brandende kaars laat vallen in het ruim, iedereen helpt mee blussen. Het lijkt goed te gaan maar de kolen vatten vlam, het kruit ontplofte en het schip vloog uit elkaar.

9 De over- levenden gingen in een jol met een beetje proviand, er gingen nog meer mensen dood. Ze kwamen bij een eiland, Hajo, Padde, Rolf en Harmen worden op verkenning uitgestuurd. Het dorpshoofd ontving hen uiterst vriendelijk. Het bleek een valstrik ze werden opgesloten in een hutje. Dolimah, een meisje uit het dorp bevrijd hen. Via een omweg komen ze weer op de plek waar ze de jol hebben achtergelaten. Er liggen een aantal dode kameraden en de rest was weg. Nu begint er een eindeloze tocht door de rimboe, Dolimah gaat met hen mee. Ze komen in aanraking met een tijger, hun broeken worden gestolen door apen en ze veroveren het hol van een panter. Padde wordt ook nog ernstig ziek. Ze bouwen een vlot en varen daarmee de rivier af en daarmee komen ze bij de zee. Dolimah heeft heimwee en gaat terug naar haar dorp. Harmen steelt een zeil en ze maken een nieuw, groter vlot om de zee te bevaren en ze verzamelen proviand. Na een tijd op zee komen ze aan op Java. Daar is schipper Bontekoe met de bemanning, iedereen is blij om ze weer te zien. Rolf gaat met met zijn oom verder naar Indie varen. Harmen, Padde en Hajo gaan aan boord bij de Bruinvis terug naar Holland. Hajo en zijn vrienden zijn veilig in Hoorn aankomen met een boel geld waar hun moeders hen zeer dankbaar voor waren.

10 Happy \ Open eind Het is een happy eind omdat ze weer veilig in Hoorn terugkomen. Rolf vaart verder met zijn oom.

11 Vragen? Hier heb ik nog wat plaatjes uit de film Dit is het schip
Op deze poster zie je Hajo, Padde, Rolf en dolimah Dit is het schip Hier zijn ze aan het werk


Download ppt "De Scheepsjongens van Bontekoe"

Verwante presentaties


Ads door Google