De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van Laura Oosterling Groep 6m. De inhoud 1.De ontdekking van chocola 2.Wat is de geschiedenis van chocolade 3.Waar komt de cacaoboon vandaan 4.Herkomst.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van Laura Oosterling Groep 6m. De inhoud 1.De ontdekking van chocola 2.Wat is de geschiedenis van chocolade 3.Waar komt de cacaoboon vandaan 4.Herkomst."— Transcript van de presentatie:

1 Van Laura Oosterling Groep 6m

2 De inhoud 1.De ontdekking van chocola 2.Wat is de geschiedenis van chocolade 3.Waar komt de cacaoboon vandaan 4.Herkomst en verwerking van de cacaoboon 5.De cacaobomen 6.De fabriek 7.De winkel 8.De soorten chocola

3 1.De ontdekking van chocolade Christoffel Colombus ontdekte de chocolade in de Nieuwe Wereld. De Azteken(een soort indianen) aten chocolade onder de vorm van een bitter drankje op basis van gebrande cacao granen en specerijen. Het was helemaal niet te vergelijken met de chocolade die we nu kennen. Niettemin werd deze drank bij de Azteken zeer gewaardeerd en enkel de rijke mensen dronken hem. De cacaogranen werden door de inboorlingen ook als geld gebruikt. Cristoffel Columbus

4 Dé smaakbepalende grondstof voor cacao en chocolade is de cacaoboon. De eerste kennismaking van de westerse wereld met cacao was in 1521 toen Herman Cortez in Mexico landde. Hij werd door Azteken binnengehaald als een reïncarnatie van hun god Quetzalcoatl. Ze boden hem grote hoeveelheden cacaobonen aan die zij als betaalmiddel gebruikten. In eerste instantie had Cortez weinig belangstelling voor de cacaobonen, maar nam toch het recept voor een cacaodrank mee naar Spanje, waar het recept meer dan 100 jaar geheim werd gehouden. De cacaobonen werden geroosterd, vermalen tot een dikke massa en aangelengd met water, door toevoeging van honing en suiker werd de drank smakelijker gemaakt. Pas in 1825 legde de Nederlander C.J. van Houten de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Van Houten ontdekte een methode om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen. Ook ontdekte hij het alkaliseren, een methode om zuren in de cacao te neutraliseren waardoor de smaak en kleur van cacaopoeder verbeteren. 1.De ontdekking van chocolade Herman Cortez

5 2.Wat is de geschiedenis van chocolade In Zuid-Amerika groeit de cacaoboom. Hij groeit daar al sinds de 17e eeuw en wordt gekweekt door de verschillende volken. De Inca's, Maya's en Azteken kweekten de cacaoboom. Ze brouwden een drank van de cacaobonen, die ze zo waardeerden, dat die bonen ook als betaalmiddel werden gebruik. De eerste Europeanen die met de cacaoboon kennis maakten waren de mensen van de 4e tocht van Columbus in 1502.

6 3.Waar komt de cacaoboon vandaan? De cacao komt uit warme landen. Want een cacaoboom heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Daarom kan er in Nederland geen cacaoboom groeien. En dus moeten we het doen met het exporteren van cacao naar Nederland. Zodat we er in Nederland chocolade van kunnen maken. Cacaobonen in hun omhulsel

7 4.De Herkomst en verwerking van de cacaoboon De cacaoboon wordt verbouwd in landen rond de evenaar. Bekende leveranciers zijn onder andere Ghana, Ivoorkust, Indonesië en Ecuador. Er zijn meerdere soorten cacaobonen te koop met elk hun eigen smaak. Na de oogst laten ze de bonen een tijdje gisten, dan worden de smaak en de kleur beter. Na het gisten worden de bonen gedroogd en per schip vervoert naar bedrijven die de cacaoboon verder verwerken. Van oudsher is Nederland de grootse verwerker van cacaobonen, de industriële ontwikkeling in de Zaanstreek ligt hieraan ten grondslag. Tijdens de verdere industriële verwerking worden de bonen geroosterd (gebrand) waarbij zich de smaak verder ontwikkelt, micro-organismen worden bij dit proces gedood. Na het roosten worden de bonen gemalen, hierbij komt de cacaoboter vrij en er ontstaat een vloeibare donkerbruine stof, de cacaomassa. De cacaomassa is de grondstof voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Dit is de cacaomassa

8 5.De cacaobomen De cacaobomen zijn gevoelige bomen, de bomen houden van warmte en vocht. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15 meter hoog worden. Op de plantages worden ze gesnoeid zodat ze niet hoger worden dan 4 meter. Dat is veel handiger bij het plukken van de bonen. De cacaobomen beginnen vrucht te dragen wanneer ze tussen de 3 tot 4 jaar oud zijn. Ze bloeien het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen. In elke peul bevindt zich tussen de 30 en 40 witte of paarsachtige zaden, de cacaobonen. De zaden hebben een erge bittere smaak. Als men gaat oogsten dan snijden ze de peulen open en leggen de bonen in hopen op bananenbladeren, en dekt die ook af met bladeren. De bonen laten ze ongeveer 5 dagen liggen. Zo groeien cacaobonen

9 6.De fabriek Als de cacaobonen gedroogd zijn gaan ze in zakken of kisten naar fabrieken. De bonen zijn vuil en worden eerst schoon gemaakt, als ze schoon zijn gaan ze in een grote oven en worden ze geroosterd. Nu pas krijgen ze een chocolade smaak. De bonen worden fijn gemalen. Ze gaan dan in grote machines en worden fijn gestampt tot een pasta de cacaopasta. de pasta wordt met veel kracht samen geperst, daardoor gaat het vet eruit, dat is de cacaoboter. Cacaopasta, cacaoboter en suiker worden enkele dagen door elkaar geroerd. Als het roeren klaar is wordt het in vormen gegoten en dan gaan ze in grote koelkamers neergelegd om af te koelen daarna gaan ze eruit om verpakt te worden en dan kunnen de repen naar de winkel worden gebracht. In witte chocolade zit geen cacaopasta. Voor het maken van pure chocolade worden aan de cacaopasta extra cacaoboter en suiker toegevoegd. Voor het maken van melkchocolade wordt er meer melkpoeder aan de pasta gebracht. Zo ziet chocola er uit als het uit de fabriek komt

10 7.De winkel Als de repen in de fabriek klaar zijn gaan ze per vrachtwagen naar de winkel. Als ze daar zijn aangekomen worden de soorten bij elkaar gezocht en in de winkel gelegd en dan zijn ze klaar voor de verkoop. Zo wordt chocolade vervoert Een chocolade reep

11 8.De soorten chocolade Je hebt verschillende soorten chocolade zoals :melk chocola, pure chocola en witte chocola,maar witte chocola is geen echte chocola omdat in witte chocola veel minder cacao zit. Dus is het geen echte chocola. Mensen die allergisch zijn voor chocola zijn mogen wel witte chocola maar geen pure of melk chocola. Je hebt ook chocola voor op je brood zoals hagelslag, vlokken en chocoladepasta. Chocola wordt met verschillende feesten gebruikt. Als Sinterklaas jarig is dan krijg je meestal een chocolade letter. Met Pasen heb je paaseitjes of een chocolade haas

12 Dit was mijn PowerPoint over chocolade !!


Download ppt "Van Laura Oosterling Groep 6m. De inhoud 1.De ontdekking van chocola 2.Wat is de geschiedenis van chocolade 3.Waar komt de cacaoboon vandaan 4.Herkomst."

Verwante presentaties


Ads door Google