De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7.3 De Amerikaanse revolutie

Verwante presentaties


Presentatie over: "7.3 De Amerikaanse revolutie"— Transcript van de presentatie:

1 7.3 De Amerikaanse revolutie
Een historisch overzicht in beeld

2 13 Britse staten in Noordwest-Amerika, 1763
Overzicht van de koloniale bezittingen van Groot-Brittannië aan de oostkust van Noord-Amerika.

3 “Geen belastingverhoging zonder vertegenwoordiging”
Reactie van de kolonisten op de belastingverhoging van King George III in 1764.

4 The Boston Tea Party, 1773 De Boston Tea Party was een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december Kisten thee, geïmporteerd door de Britse East India Trading Company, werden in de haven van Boston gegooid om te protesten tegen de torenhoge invoerrechten.

5 Spotprent op de Boston Port Bill (1774)
Als gevolg van de Tea Party werd de haven van Boston gesloten op bevel van het Britse bewind, ondanks protesten en petities van de Amerikaanse bevolking.

6 Founding Fathers Grondleggers van de onafhankelijkheid en het bestuur van de Verenigde Staten: Benjamin Franklin George Washington Thomas Jefferson

7 ‘Join or Die’, politieke cartoon van Benjamin Franklin 1775
De acht delen van de slang vertegenwoordigen de 8 Amerikaanse staten - South Carolina, North Carolina, Virginia, Massachucets, Pennsylvania, New Jersey, New York, en New England – die tegen de Britten in opstand kwamen. NB New Engeland was een samenvoeging van 6 oorspronkelijke staten.

8 De Declaration of Independence, 1776
De Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, opgesteld door o.a. de Founding Fathers Thomas Jefferson en Benjamin Franklin. De verklaring was sterk geïnspireerd door de ideeën van de Verlichting, getuige de zin: […] All Men are created equal, they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness.

9 Yorktown, 1783 Met steun van de Fransen verslaan de Amerikaanse troepen het Engelse leger bij Yorktown.

10 Vrede van Parijs, 1783 In Parijs ondertekenen vertegenwoordigers uit Frankrijk en Engeland en een Amerikaanse delegatie o.l.v. Benjamin Franklin een vredesverdrag waarin Groot- Brittannië de Amerikaanse onafhankelijkheid erkend.

11 De Amerikaanse grondwet, 1787
Eerste geschreven grondwet ter wereld. Bevatte o.a. de machtenscheiding á la Montesquieu: President – Congres – Hooggerechtshof. Later werd de Bill of Rights toegevoegd, waarin de klassieke grondrechten zijn opgenomen – vrijheid van godsdienst, vergadering, meningsuiting, etc.

12 Dollar heads: Wie is wie?


Download ppt "7.3 De Amerikaanse revolutie"

Verwante presentaties


Ads door Google