De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Key-consult - T 03/899 43 23 - 1 Is uw privé leven even belangrijk als uw werk? Kunnen we in balans leven of is het een contradictio.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Key-consult - T 03/899 43 23 - 1 Is uw privé leven even belangrijk als uw werk? Kunnen we in balans leven of is het een contradictio."— Transcript van de presentatie:

1 Key-consult - T 03/ Is uw privé leven even belangrijk als uw werk? Kunnen we in balans leven of is het een contradictio in terminis bij een hogere carrière?

2 Key-consult - T 03/ Hoe zit het met uw evenwicht werk-privé?

3 Key-consult - T 03/ Even de temperatuur meten. Wie in balans? Wie begint het privé koud te krijgen? Wie krijgt het warm als u denkt aan al het werk?

4 Key-consult - T 03/ Wat maakt dat u uit balans gaat?

5 Key-consult - T 03/ Krijgt u dan ook wel eens dit gevoel?

6 Key-consult - T 03/ En helemaal als u aan de functie van A2A (AH) denkt?

7 Key-consult - T 03/ Wat kunt u hieraan doen? Hoe krijgt u deze evenwichtsoefening voor elkaar?

8 Key-consult - T 03/ Tijdbeheer Het juiste antwoord op deze vraag Het juiste antwoord op deze vraag Of Of De oplossing zit niet alleen in technieken maar ook in uzelf. De oplossing zit niet alleen in technieken maar ook in uzelf.

9 Key-consult - T 03/ Stelling Zolang u iedereen tegelijkertijd tevreden wilt houden en u dezelfde eisen aan uzelf blijft stellen als vandaag, Zolang u iedereen tegelijkertijd tevreden wilt houden en u dezelfde eisen aan uzelf blijft stellen als vandaag, Gaat u waarschijnlijk regelmatig uit balans. Gaat u waarschijnlijk regelmatig uit balans. Met andere woorden: niet het gebrek aan tijdbeheer is onze bottleneck, maar onze mentale modellen. Met andere woorden: niet het gebrek aan tijdbeheer is onze bottleneck, maar onze mentale modellen.

10 Key-consult - T 03/ Mentale modellen Peter Senge Peter Senge Is onze mindset, onze innerlijke boodschappen, dat ons denken, gevoelen en handelen grotendeels bepaalt. Is onze mindset, onze innerlijke boodschappen, dat ons denken, gevoelen en handelen grotendeels bepaalt. Bijvoorbeeld Bijvoorbeeld Als mijn leidinggevende iets wenst waar ik het niet mee eens ben, maar ik heb geleerd dat ik niet mag tegenspreken, dan zal ik waarschijnlijk doen wat gevraagd is. Zonder dat mijn leidinggevende weet dat ik iets anders vond en misschien heb ik wel een slecht gevoel over mezelf. Als mijn leidinggevende iets wenst waar ik het niet mee eens ben, maar ik heb geleerd dat ik niet mag tegenspreken, dan zal ik waarschijnlijk doen wat gevraagd is. Zonder dat mijn leidinggevende weet dat ik iets anders vond en misschien heb ik wel een slecht gevoel over mezelf.

11 Key-consult - T 03/ De drama driehoek Aanklager Slachtoffer Redder Grondlegger van dit model is Berne

12 Key-consult - T 03/ De drama driehoek Aanklager – ik keer me tegen mijn organisatie (rolomkering) Slachtoffer – ik zit in mijn onvermogen Redder – ik hoop dat iemand me komt redden als ik maar lang genoeg klaag Voorbeeld: Regelmatig uitlopende vergaderingen zodat u privé engagementen niet kunt houden.

13 Key-consult - T 03/ Mogelijk onderliggend mentaal model Ik diskwalificeer mezelf als medewerker als ik aangeef dat ik grenzen stel en opkom voor mijn privé leven, Ik diskwalificeer mezelf als medewerker als ik aangeef dat ik grenzen stel en opkom voor mijn privé leven, Want ik denk dat mijn leidinggevende denkt (zijn/haar mentale model) dat ik pas een goede medewerker ben als ik mijn werk voor mijn privé laat gaan. Want ik denk dat mijn leidinggevende denkt (zijn/haar mentale model) dat ik pas een goede medewerker ben als ik mijn werk voor mijn privé laat gaan.

14 Key-consult - T 03/ De winnaars driehoek De assertieve persoon – ik stel me op als een assertief persoon en richt me tot de juiste mensen De kwetsbare persoon – ik formuleer mijn hulpvraag De helper – ik zoek mensen die me kunnen helpen

15 Key-consult - T 03/ Desc voor het formuleren van kritiek en tevens verzoek D = describe D = describe E = express E = express S = suggest S = suggest C = consequenties C = consequenties Beschrijf de feiten Beschrijf de feiten Vertel je emoties Vertel je emoties Stel oplossingen voor Stel oplossingen voor Geef de positieve consequenties aan voor de ander en jezelf Geef de positieve consequenties aan voor de ander en jezelf

16 Key-consult - T 03/ Werkgroep opdracht Samen bespreken hoe u meer uit deze sessie kunt halen voor een leven in balans. Samen bespreken hoe u meer uit deze sessie kunt halen voor een leven in balans. U gaat U gaat –uw eisen inventariseren en evalueren op consequenties voor uw levensbalans èn –mogelijke alternatieven in kaart brengen.

17 Key-consult - T 03/ Werkgroep-opdracht Een korte kennismakingsronde: wie is wie aan tafel? Een korte kennismakingsronde: wie is wie aan tafel? Beslis gelijk: wie rapporteert in plenum? Beslis gelijk: wie rapporteert in plenum? Rapportering is op flip (alleen sleutelwoorden). Rapportering is op flip (alleen sleutelwoorden). De ene helft van de zaal - privé; de andere helft – werk. De ene helft van de zaal - privé; de andere helft – werk.

18 Key-consult - T 03/ Privé werkgroepen Welke eisen leg ik mezelf op om een goede partner/een goede ouder te zijn (zie vragen ter voorbereiding van de sessie)? Welke eisen leg ik mezelf op om een goede partner/een goede ouder te zijn (zie vragen ter voorbereiding van de sessie)? Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn balans werk- gezin? Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn balans werk- gezin? Herkennen uw tafelgenoten dit ? Wat doen zij eraan? Herkennen uw tafelgenoten dit ? Wat doen zij eraan? Herkennen uw tafelgenoten dit helemaal niet? Hoe komt dat? Hoe gaan zij ermee om? Herkennen uw tafelgenoten dit helemaal niet? Hoe komt dat? Hoe gaan zij ermee om? Resultaat: u legt minimaal één situatie voor in plenum: welke eis leggen we onszelf op, wat zijn de consequenties ervan en wat zijn mogelijke oplossingen om meer in evenwicht te zijn? Resultaat: u legt minimaal één situatie voor in plenum: welke eis leggen we onszelf op, wat zijn de consequenties ervan en wat zijn mogelijke oplossingen om meer in evenwicht te zijn?

19 Key-consult - T 03/ Werkgroepen over werk Welke eisen leg ik mezelf op om een goede medewerker (van de hiërarchie) en leidinggevende (voor mijn medewerkers) te zijn (zie vragen ter voorbereiding van de sessie)? Welke eisen leg ik mezelf op om een goede medewerker (van de hiërarchie) en leidinggevende (voor mijn medewerkers) te zijn (zie vragen ter voorbereiding van de sessie)? Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn balans werk- gezin? Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn balans werk- gezin? Herkennen uw tafelgenoten dit ? Wat doen zij eraan? Herkennen uw tafelgenoten dit ? Wat doen zij eraan? Herkennen uw tafelgenoten dit helemaal niet? Hoe komt dat? Hoe gaan zij ermee om? Herkennen uw tafelgenoten dit helemaal niet? Hoe komt dat? Hoe gaan zij ermee om? Resultaat: u legt minimaal één situatie voor in plenum: welke eis leggen we onszelf op, wat zijn de consequenties ervan en wat zijn mogelijke oplossingen om meer in evenwicht te zijn? Resultaat: u legt minimaal één situatie voor in plenum: welke eis leggen we onszelf op, wat zijn de consequenties ervan en wat zijn mogelijke oplossingen om meer in evenwicht te zijn?

20 Key-consult - T 03/ Presentaties

21 Key-consult - T 03/ Conclusies Zolang ik Zolang ik –Mijn eigen eisen blijf herbeleven, –In mijn denken afhankelijk ben van anderen en het hen naar het zin wil maken, –En ik niet op zoek ga naar de onderliggende mentale modellen, zal ik het regelmatig moeilijk krijgen met mijn evenwicht privé - werk. zal ik het regelmatig moeilijk krijgen met mijn evenwicht privé - werk.

22 Key-consult - T 03/ Intervisiegroepen Hoe kunt u hieraan verder werken? Hoe kunt u met de hulp van collega’s uw mentale modellen herformuleren en zo werken aan een betere (toekomstige) balans werk – privé? Hoe kunt u hieraan verder werken? Hoe kunt u met de hulp van collega’s uw mentale modellen herformuleren en zo werken aan een betere (toekomstige) balans werk – privé?

23 Key-consult - T 03/ Graag tot ziens Key-consult - Janette Jongma Key-consult - Janette Jongma Management consultant en Coördinator (van netwerk van 6 consultants) Management consultant en Coördinator (van netwerk van 6 consultants) Vitsdam 4 Vitsdam Bornem 2880 Bornem T 03/ T 03/ mailto: mailto:


Download ppt "Key-consult - T 03/899 43 23 - 1 Is uw privé leven even belangrijk als uw werk? Kunnen we in balans leven of is het een contradictio."

Verwante presentaties


Ads door Google