De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,

Verwante presentaties


Presentatie over: "WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,"— Transcript van de presentatie:

1 WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1

2 Figuur 1.1 – de aardse planeten & de maan
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Vergelijking van de omvang en opbouw van de aardse planeten en de maan; de kern-mantelverhouding is weergegeven in percentages; de stippellijn voor Mercurius geeft het deel van de mantel aan dat waarschijnlijk is weggeblazen tijdens een kosmische catastrofe. (naar Condie 2005)

3 Figuur 1.2 – het Aarde-maansysteem
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Omloopkarakteristieken van het Aarde-maansysteem; de omloopbaan van de maan is lichtjes gekanteld ten opzichte van de omloopbaan van de Aarde, de ecliptica. (naar Condie 2005)

4 Figuur 1.3 – de geoïde Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Het aardoppervlak: verschil tussen het reliëf (topografie & bathymetrie), de geoÏde, en de referentie-ellipsoïde.

5 Figuur 1.4 – de hypsometrische curve
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Hypsometrische curve van de Aarde: procentuele bimodale hoogteverdeling van het aardoppervlak ten opzichte van het zeeniveau; verdeling tussen continentale en oceanische korst. Ter vergelijking: de unimodale hoogteverdeling van het Venusoppervlak ten opzichte van de gemiddelde straal van Venus.


Download ppt "WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,"

Verwante presentaties


Ads door Google