De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alsace SVH Wijncertificaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alsace SVH Wijncertificaat."— Transcript van de presentatie:

1 Alsace SVH Wijncertificaat

2 Alsace ( Elzas) § 8.3.1 Oostelijke kant Vogezen Bijzonder microklimaat
Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 2 § Alsace ( Elzas) Oostelijke kant Vogezen Bijzonder microklimaat De Elzas is Frankrijk op z’n Duits of Duitsland op z’n Frans. De Elzas hoorde afwisselend bij Frankrijk en Duitsland. Er zijn veel Duits aandoende gebouwen (vakwerkhuizen). Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder microklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant. Er valt gemiddeld 450 à 500 millimeter regen per jaar; een ideaal klimaat voor druiventeelt. Landkaartje van Frankrijk, met daarin aangegeven het wijngebied de Elzas. Tekening met een voorstelling van het microklimaat. Foto: vakwerkhuizen en wijngaarden in de Elzas (Haut-Rhin).

3 Alsace ( Elzas) § 8.3.1 Wijngaarden op heuvels Haut-Rhin
Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 3 § Alsace ( Elzas) Wijngaarden op heuvels Haut-Rhin De Elzas is een heuvelachtige streek in Noordoost Frankrijk. De wijngaarden bestaan uit smalle stroken, die verspreid liggen over een groot aantal heuvels op 200 tot 400 meter hoogte. De Elzas is een langgerekt gebied. Het zuiden van het gebied (Haut-Rhin) levert meer en betere wijnen dan het noorden (Bas-Rhin). Foto: Heuvellandschap met wijngaarden in de Elzas.

4 Wijnen uit de Elzas § 8.3.2 Gemaakt van één druivenras Mengwijn Wit
Riesling Pinot gris Gewurztraminer Muscat Pinot blanc Blauw Pinot noir Mengwijn Edelzwicker Chasselas Pinot blanc Sylvaner Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 4 § Wijnen uit de Elzas Gemaakt van één druivenras Wit Riesling Pinot gris Gewurztraminer Muscat Pinot blanc Blauw Pinot noir Mengwijn Edelzwicker Chasselas Sylvaner Elzassen wijnen zijn bijna altijd gemaakt van één druivenras: ze zijn mono-cépages. Omdat het druivenras zo’n grote invloed heeft op de smaak, kun je niet spreken van dé Elzasser wijn. Bovendien leveren de uiteenlopende bodemsoorten in de Elzas veel verschillende druiven en wijnen op. Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer en Muscat worden gezien als de beste, ofwel ‘edele’druivenrassen. Wijnen van de Riesling zijn meestal droog en kunnen goed rijpen. Pinot gris en Gewurztraminer zijn geschikt voor de productie van zoete, rijke wijnen. De Muscat druif is ook bijzonder aromatisch. ‘Edelzwicker’ is een wijn die is samengesteld uit meerdere druivenrassen. Voor deze simpele wijnen gebruikt de wijnmaker vaak eenvoudige rassen, zoals de Chasselas, Pinot blanc en Sylvaner. De meeste Elzasser wijnen zijn wit, maar er wordt ook rode wijn gemaakt. Die is altijd van de Pinot noir. Etiket: AOC Alsace. Witte wijn van de Riesling druif.

5 Appellation Contrôlée wetgeving § 8.3.3
Alsace Alsace Grand Cru Crémant d’Alsace Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 5 § Appellation Contrôlée wetgeving Alsace Alsace Grand Cru Crémant d’Alsace In tegenstelling tot andere Franse wijngebieden zijn de Elzasser wijnen niet genoemd naar dorpen of gebieden waar ze vandaan komen, maar naar de druivenrassen waarvan ze gemaakt zijn. Alleen de Grand Cru wijnen hebben een nadere plaatsbepaling. Etiket: AOC Alsace. Rode wijn van de Pinot noir druif.

6 Appellation Contrôlée wetgeving § 8.3.3
Alsace Grand Cru Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 6 § Appellation Contrôlée wetgeving Alsace Grand Cru Wijnen van de betere wijngaarden hebben recht op de Appellation Alsace Grand Cru. Alleen de druivenrassen Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris en Muscat zijn voor deze AOC toegestaan. Etket: AOC Alsace Grand Cru. Druivenras: Gewurztraminer. Grand Cru ‘Rangen’ gelegen in het plaats Thann.

7 Appellation Contrôlée wetgeving § 8.3.3
Crémant d’Alsace Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 7 § Appellation Contrôlée wetgeving Crémant d’Alsace Deze appellation is ingesteld voor de mousserende wijnen uit de Elzas. Hij geldt voor wijnen die gemaakt zijn volgens de méthode traditionelle met een tweede gisting op fles. De minimale rijpingsperiode is negen maanden. De Riesling, Pinot blanc en Pinot gris zijn de belangrijkste druiven, maar andere Elzasser druiven zijn toegestaan. Er is ook een Rosé Crémant van de Pinot noir. Etiket: AOC Crémant d’Alsace. Smaaktype: Brut. Er is een assemblage van druivenrassen gebruikt. Wat is er fout aan dit etiket? Antwoord: Méthode Champenoise is alleen toegestaan voor champagne wijnen. Hier zou méthode traditionelle moeten staan.

8 AOC Crémant d’Alsace § 8.3.3 Méthode traditionelle
Tweede gisting op fles Minimale rijping is 9 maanden Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 8 § AOC Crémant d’Alsace Méthode traditionelle Tweede gisting op fles Minimale rijping is 9 maanden De AOC Crémant d’Alsace geldt voor wijnen die gemaakt zijn volgens de méthode traditionelle met een tweede gisting op fles. De minimale rijpingsperiode is negen maanden. Het meest wordt de gyropalette gebruikt. Alleen voor de topwijnen wordt nog de remuage in de pupitre gebruikt. Foto 1: kubusvormige gyropalette. Foto 2: flessen in een pupitre

9 Appellation Contrôlée wetgeving § 8.3.3
Laat geoogste druiven Vendange Tardive Sélection de grains nobles Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 9 § Appellation Contrôlée wetgeving Laat geoogste druiven Vendange Tardive (late oogst) Sélection de grains nobles Vanwege het warme najaar in de Elzas is het voor wijnboeren interessant om druiven laat te oogsten. Daarom heeft de Elzas nog twee wettelijk beschermde begrippen, die aangeven dat wijn van laat geoogste druiven is gemaakt. Vendange Tardive Vergelijkbaar met de Duitse Spätlese of Auslese. Toegestane druivenrassen zijn de Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris en Muscat. Niet alle Vendange Tardives zijn zoet. Sommige wijnmakers kiezen voor de productie van droge Vendange Tardives. Het verschil tussen droog en zoet staat niet op het etiket. Sélection de grains nobles. Deze wijnen zijn altijd zoet, want ze zijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door de pourriture noble (edele rotting, zie § 4.5.5). Deze wijnen zijn vergelijkbaar met de Duitse Beerenauslese of Trockenbeerenauslese. Etiket: AOC Alsace Grand Cru. Druivenras: (Tokay) Pinot gris. Grand Cru ‘Rangen’ gelegen in het plaats Thann. Vendanges Tardives

10 Einde


Download ppt "Alsace SVH Wijncertificaat."

Verwante presentaties


Ads door Google