De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door Michelle Gerssen Groep 7a

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door Michelle Gerssen Groep 7a"— Transcript van de presentatie:

1 Door Michelle Gerssen Groep 7a
Urk Door Michelle Gerssen Groep 7a

2 Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over Urk omdat:
Er familie van mij woont Ik er meer over te weten wil komen Het me een heel leuk onderwerp leek Omdat het handig is omdat ik mijn va of andere familieleden die ook op Urk wonen kan vragen naar dingen.

3 Inhoud De geschiedenis van Urk De vuurtoren van Urk
De Ommelebommelestien Het dialect van Urk Waar komt de naam Urk vandaan? De visserij op Urk Quiz: Hoe goed kennen jullie Urk nu? En tot slot: De afsluiting

4 De geschiedenis van Urk
Rechtsonder zien jullie het nieuwe kaartje van Urk. Linksonder zie je een oud kaartje van Urk. Wat sommigen misschien al wisten is dat Urk vroeger een eiland was. Op 3 oktober 1939 werd de dijk van Urk naar Lemmer aangesloten.

5 De vuurtoren van Urk Urk heeft ook een vuurtoren. Deze grote bakstenen toren is 18 meter hoog!! Ik heb hem zelf ook beklommen. Het was hoog! En het waaide ook heel erg hard.

6 De Ommelebommelestien
Op Urk vertelde ze hun kinderen niet dat de baby's met de ooievaar kwamen, maar dat ze van de Ommelebommelestien afkwamen. Er hoort hier ook een legende bij. De steen ligt ongeveer 70 meter van de kust af. Een jongen kostte 2 keer zoveel als een meisje.

7 Het dialect van Urk Urk heeft een eigen taal. Dat heet een dialect. Net zoiets als fries van Friesland. Dit zijn een paar woordjes Urkers. Bèbe Bes Moe va poes knippien tutte ossebosse

8 Waar komt de naam Urk vandaan?
De naam Urk komt van het woord Orck dat onhandelbaar,koppig en onverzettelijk betekent. Onverzettelijk betekent dat je stug je eigen mening volhoud. Je ziet hier ook een plaatje van de vlag en het wapen van Urk.

9 De visserij op Urk Urk staat bekent om zijn visserij. Maar er was veel armoede en de visserij was niet altijd succesvol. Op Urk staat ook een vissersmonument. Daar staan alle namen op van de vissersmannen die op zee zijn gestorven. Hier staat een plaatje van het vissersmonument.

10 Quiz: Hoe goed kennen jullie Urk nu?
1. Heeft de vuurtoren van Urk een naam? Nee, veel vuurtorens hebben een bijnaam, maar die van Urk niet 2. Wanneer is Urk vasteland geworden? Op 3 oktober 1939 3. Hoe heet de steen waar de baby's vandaan komen? De Ommelebommelestien 4. Wat is 'opa' op zijn Urkers? Bèbe

11 Quiz 5.Waar komt de naam Urk vandaan? Van Orck
6. Noem iets waarom ik mijn spreekbeurt over Urk doe? 7. Waar of niet waar? Mijn moeder komt van Urk af. Niet waar 8.Waar of niet waar? Op Urk mag je geen vis eten 9.Hoe hoog is de vuurtoren van Urk? 18 meter hoog!! 10. wat vond je van de spreekbeurt?

12 AFSLUITING! Bedankt voor het luisteren!
Ik hoop dat jullie veel hebben geleerd. Ik in ieder geval wel! Zijn er nog vragen??


Download ppt "Door Michelle Gerssen Groep 7a"

Verwante presentaties


Ads door Google