De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zondag 13 Januari 2008. Het nieuws DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zondag 13 Januari 2008. Het nieuws DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly."— Transcript van de presentatie:

1 Zondag 13 Januari 2008

2 Het nieuws DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly fire', vuur van eigen troepen. Dat heeft commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zondag bekendgemaakt. Ook de twee Afghaanse militairen die bij het incident omkwamen werden door het zelfde vuur getroffen.

3 Friendly Fire

4 Inleiding Eigen vuur is de munitie die door de eigen partij wordt afgevuurd in een oorlog. De term eigen vuur wordt meestal gebruikt wanneer personen onder vuur van de eigen partij zijn, maar kan ook gebruikt worden wanneer men passief is, bijvoorbeeld wanneer men de artillerie in de verte hoort. Ook friendly fire in het Engels, een eufemisme dat letterlijk betekent: "vriendelijk vuur", maar ook kan worden begrepen als "fire from friendlies". Ook de term "fratricide" wordt voor eigen vuur gebruikt (Latijn: fratricidium: letterlijk en oorspronkelijk ‘broedermoord’) Oorzaken van "eigen vuur"-incidenten kunnen zijn: het verkeerd doorgeven van coördinaten voor een bombardement; onvoldoende coördinatie tussen de onderdelen van de strijdkrachten; technisch falen, afzwaaiers; de algemene chaos waarmee elke oorlog gepaard gaat; opzet.

5 Wat is er gebeurt?

6 Wie zijn er omgekomen? De gesneuvelden zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema. En 2 onbekende Afganische soldaten die aan Nederlandse kant vochten. Er is ook een soldaat bij zijn benen gewond geraakt. Deze zijn daarom ook allebij geamputeerd.

7 Zondag 2 maart 2008

8 “Minister moet uitleg gaan geven in Uruzgan” Ze moeten daar de militairen ter plaatse uitleg geven over het onderzoek naar de vuurgevechten waarbij militairen door 'eigen vuur' om het leven kwamen en één militair zwaargewond raakte.

9 Slot Onoverzichtelijk terrein Geen communicatie Weinig zicht Toekomst Uruzgan?


Download ppt "Zondag 13 Januari 2008. Het nieuws DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly."

Verwante presentaties


Ads door Google