De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Patterns in Oceans of Patronen, Oceanen & (toegepaste) Analyse Arjen Doelman, Leiden & CWI.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Patterns in Oceans of Patronen, Oceanen & (toegepaste) Analyse Arjen Doelman, Leiden & CWI."— Transcript van de presentatie:

1 Patterns in Oceans of Patronen, Oceanen & (toegepaste) Analyse Arjen Doelman, Leiden & CWI

2 Grootschalige `structuren’ in de oceaan. Aan het oppervlak: getijdegolven

3 Iets dichter bij huis: amfidrome punten in de Noordzee/rond Engeland.

4 OPMERKING: Het getij wordt veroorzaakt door de aantrekkings- kracht van de maan.Ten opzichte van de positie van de maan liggen Texel en Duinkerken zeer dicht bij elkaar. Hoe kan het dan vloed zijn op Texel terwijl het eb is in Duinkerken? De oceaan is een aangedreven (draaiing aarde, (zonne)warmte, wind, …) nietlineair dynamisch systeem.

5 Gelocaliseerde patronen onder het oppervlak De dynamica van phytoplankton Julia Zijlstra (CWI) Huib de Swart (IMAU, UU) Antonios Zagaris (UT)

6 Interne golf attractors Jeroen Hazewinkel (CWI/NIOZ/DAMTP) Leo Maas (NIOZ/UU) Stuart Dalziel (DAMTP, Cambridge)

7 Het ontstaan van het `gelocaliseerde patroon’: de interne golf attractor.

8 Attractoren ↔ Biljarten (zonder Snellius) Wiskundig: construeren oplossingen van de Poincaré vergelijking (in 2D `OK’, in 3D??)

9 WAAROM? Hydrodynamisch probleem met wiskundige uitdagingen. Oceaan is gestratificeerd & wordt aangedreven. Interne golven zouden bijdragen tot `deep ocean mixing’ (← transport over de attractor).

10 Netto transport: (snel) naar de attractor toe; (langzaam) over de attractor.

11 WAAROM PHYTOPLANKTON? Essentieel onderdeel (50%?) van de koolstofcyclus op aarde (→ klimaat). Phytoplankton is gelocaliseerd in de diepte. Weinig bekend over het hoe en het waarom van het ontstaan van `ophopingen’. [Huisman et al], Nature, 2006

12 Interactie analyse ↔ biologie/oceanografie: Het onstaan en de dynamica van gelocaliseerde structuren. Het ontstaan van spiralen/vortices. In het bijzonder: spiralen aan de rand van `homogene’ structuren.


Download ppt "Patterns in Oceans of Patronen, Oceanen & (toegepaste) Analyse Arjen Doelman, Leiden & CWI."

Verwante presentaties


Ads door Google