De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Arm & Rijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Arm & Rijk."— Transcript van de presentatie:

1 Arm & Rijk

2

3 The border Verschillende verhalen: USA: Terroristen en criminelen
USA: Economische vluchtelingen  Voor werk Mexicanen: Familie

4 Arm & Rijk De grensstreek Mexico – VS staat centraal in dit boekje. Drie hoofdstukken zijn hieraan gewijd. Het 4e hst bevat vele theorieën en is ontzettend belangrijk voor je eindexamen in mei 2014! Uit het filmpje bleek dat Mexicanen het land jaarlijks proberen te verlaten (alleen de regio Juarez!!) Waarom willen al die mensen naar de VS? En niet na bijv. Panama of Belize? Is er geen werk in Mexico? Of spelen er ook andere zaken ? Dit zijn zaken die de aankomende 3 hoofdstukken centraal staan.

5 Paragraaf 1.1 Kennismaking met het grensgebied
The past is the key to the present! Door de geschiedenis te bestuderen krijg je goed inzicht in het heden. Mexico: Vroege rijken Azteken en Maya’s Koloniale periode rond 1500 (overheersing door Spanje) In 1821 onafhankelijkheid oorlog met de VS (verdrag van Hidalgo, Mexicanen werden van de een op andere dag Amerikanen.) Vele dictators Vanaf jaren 40 ging het wat beter dankzij olie. Mexico koos voor grootschalige industrialisatie. (Import-substitutie, vb: auto’s zelf maken) In jaren 70 grote (olie)crisis. Wat leidde tot inflatie en uiteindelijk devaluatie van de Mexicaanse Peso. Vandaag de dag daardoor lage lonen, veel werkeloosheid en ongelijke inkomensverdeling.

6 De Verenigde staten: Begonnen in 1776 met 13 staten (voormalige Britse koloniën). Uitgebreid tot het huidige 50 door oa aankopen en het verdrag van Hidalgo. Het nieuwe land werkte als een magneet op mensen vanuit andere continenten vanwege de ‘American dream!’ Van krantenjongen tot miljonair. Succes en falen heb je in je eigen handen. Tijdens de piekjaren begin 20e eeuw, kwamen ruim 15 miljoen mensen binnen. Tegenwoordig (door strenge immigratiewetten) is het niet zo gemakkelijk meer om er te komen.

7 Grensgebied Vanaf 1853 vastgelegd 3000 km lang
De helft bestaat uit de rivier Rio Grande Na het verdrag van Hidalgo werden sommige steden gewoon door midden gesplitst. Hier zijn de zogenaamde Dubbelsteden ontstaan. De steden onderhouden nauwe banden met elkaar, want ten slot van rekening was het ooit 1 stad! (En Hispanics hebben familiebanden voor de rest van hun leven). Een bekende dubbelstad is El Paso-Ciudad Juarez.

8 El Paso – Ciudad Juárez 2 grote steden El Paso: 600.000 inwoners
Ciudad Juárez: 1.3 miljoen Steden groot geworden door de geschiedenis: 4C’s: Cattle (vee) Copper Cotton Climate In jaren 40 militaire basis gevestigd in El Paso Er kwam vertier in Ciudad Juárez voor de soldaten (cafes, prostitutie, drugs etc). Vanaf jaren 60, vestiging grote arbeidsintensieve bedrijven. Begin van Maquiladores (kom later op terug). Aantrekkingskracht op arme boeren van het platteland.

9 Kruispunt De grens VS – Mexico is een kruispunt Arm ontmoet Rijk
De VS is het rijkste land ter wereld, terwijl Mexico tot een 3e wereldland word gerekend. 1e wereldland (rijkdom; het kapitalistische westen) 2e wereldland (half rijkdom, half armoede; Voormalige communistische staten bijv: Sovjet-Unie) 3e wereldland (de allerarmsten bijv: Niger) De verschillen per land (of regio) komen goed tot uiting in de dimensies!!!!!! Wil je een land vergelijken dan gebruik je de dimensies. Economische dimensie (kenmerken) ! (kijkend naar geld) Demografische dimensie ! (kijkend naar de bevolking) Fysische dimensie (Kijkend naar alles wat met de natuur te maken heeft) En Sociaal-culturele dimensie ! (kijkend naar het dagelijkse leven) (Ecologlische dimensie: milieu) De verschillen zijn per regio het opmerkelijkst! De Mexicaanse grensgebied is voor Mexicaanse begrippen veel rijker dan het binnenland. Het grensgebied van de VS daarentegen is veel armer dan regio’s die in het binnenland zijn gelegen van de VS. Het Migranten probleem speelt vooral de laatste 10 a 20 jaar (Toen het ontzettend slecht ging met Mexico). Voorheen bestond de grens uit prikkeldraad en vond men migranten niet zo erg. Ze waren juist blij, ze hadden dan goedkope arbeidskrachten die konden helpen met de oogsten. Tegenwoordig proberen tegen de 1 miljoen mensen per jaar de VS binnen te komen.


Download ppt "Arm & Rijk."

Verwante presentaties


Ads door Google