De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hst 2: ZOA: Een regio in beweging

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hst 2: ZOA: Een regio in beweging"— Transcript van de presentatie:

1 Hst 2: ZOA: Een regio in beweging
Zuid-Oost-Azie en de wereld

2 Handelpartners en buitenlandse investeerders
De belangrijkste handelsstromen op aarde lopen via de economische triade.

3 Handelpartners en buitenlandse investeerders
De belangrijkste handelsstromen op aarde lopen via de economische triade. MAAR tegenwoordig vormt ASEAN een belangrijk handelsblok en probeert het vierde machtige handelsblok te worden. Naarmate de lidstaten van de ASEAN zich verder ontwikkelen neemt ook hun onderlinge complementariteit toe. [De ene regio heeft wat de andere regio niet heeft en visa versa].

4 De 10 belangrijkste exportmarkten van de ASEAN, 2006

5 De 10 belangrijkste invoerregio’s van de Asean, 2006

6 Buitenlandse handel van China

7 Uitvoer binnen de ASEAN

8 Aantrekkelijke investeringsgebieden
De investeringen van het buitenland worden vaak binnengehaald door aantrekkelijke voorwaarden te scheppen voor de investeerders. Dit gebeurt vaak in speciale gebieden door belastingvoordelen, goede infrastructuur en goedkope arbeid. Er zijn twee vormen waar een land voor kan kiezen: Export processing zone Speciale economische zone

9 Export processing zone
Vooral voor de productie van laagwaardige assemblage industrieën. Kleine omgrensde gebieden met bijzondere douaneregelingen. Gunstige ligging t.o.v. havens en vliegvelden.

10 Speciaal economische zone
Naast investeringen in de industrie is hier ook de dienstensector vertegenwoordigd. In dit soort zones wordt vrijhandel gestimuleerd.

11 Export processing zone Riau Archipel

12 Keerzijde Soms kan een land erg ver gaan om buitenlandse investeringen binnen te halen. De MNO’s eisen vaak dat er geen vakbond is of hele lage lonen (lager dan het wettelijk minimum loon). Al deze negatieve ontwikkelingen zijn een vorm van ruimtelijke afwenteling. Want in het westen zouden zulke bedrijven wel aan al deze eisen moeten voldoen. Vb: Dumpen van (electroninsch)afval.

13 Leidt globalisering tot meer democratie?
Je verwacht misschien dat naarmate een land meer democratisch georganiseerd is en er politieke stabiliteit heerst, er meer buitenlandse investeerders participeren in de economie. OF andersom; Politieke minder stabiele en minder democratische regimes zullen door buitenlandse investeerders gemeden worden. Dit gaat niet altijd op! Vb: Singapore. (autoritair regime met hoge economische ontwikkeling/groei).

14 De invloed van de politiek op de economie is vaak erg groot.
Een indicatie voor de mate waarin een regering haar stempel drukt op de maatschappij is terug te zien in de overheidsuitgaven in het totale BNP (Zie volgende dia).

15 Uitgaven van de centrale overheid als % van het BNP.


Download ppt "Hst 2: ZOA: Een regio in beweging"

Verwante presentaties


Ads door Google