De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren"— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren
Wat voor type maatregelen kan men nemen om schade van grote natuurrampen te beperken? Hoe gaan de mensen om met het wonen in risicogebieden?

2 Hulpeloos bij natuurrampen?
► Het voorkomen van natuurrampen is meestal niet mogelijk. Soms kan men anticiperen en zo de gevolgen beperken. ● Orkanen zijn tegenwoordig goed te volgen. Men kan eventueel een gebied evacueren. ● Vulkaanuitbarstingen zijn nooit precies te voorspellen, maar men houdt gevaarlijke vulkanen in de gaten. ● Aardbevingen zijn heel moeilijk te voorspellen. Men weet waar ze voorkomen, maar nooit wanneer.

3 Maatregelen ► Soms heeft de overheid plannen bedacht en maatregelen genomen: hazard management. ● Onderzoekstechnieken en modellen moeten voorspellen hoe rampen verlopen en welke factoren hun hevigheid bepalen. ● Waarschuwingssystemen dienen om de bevolking op de hoogte te brengen voor tijdig evacuatie. ● Rampenplannen zijn draaiboeken om de hulpverlening op gang. ● Met bouwtechnische maatregelen kunnen de nadelige effecten van een aardbeving verminderd worden. ● Mensen kunnen zich verzekeren tegen de schade van natuurrampen.

4

5 Houding van de bewoners
► De houding van de bewoners heeft te maken met hun perceptie van het risico. ● Soms wordt de dreiging ontkent of men weigert te geloven in herhalingen. ● Soms probeert men vat te krijgen op natuurrampen door naar regelmatigheden te zoeken. ● Soms wegen de bewoners de voordelen van het wonen in een gebied af tegen de nadelen van natuurrampen. ● Soms heeft men geen keuze door geldgebrek.


Download ppt "Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren"

Verwante presentaties


Ads door Google