De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865-1965 Consensus & kritiek § 4.2.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865-1965 Consensus & kritiek § 4.2."— Transcript van de presentatie:

1 De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865-1965 Consensus & kritiek § 4.2

2 4.2 Republikeinen aan de macht Eisenhower –In 1952 werd de gematigde republikein én ex-generaal Eisenhouwer gekozen tot president –Ondanks de republikeinse meerderheid in het Congres werd er nauwelijks iets van het New Deal beleid / de New Deal wetgeving veranderd –In 1954 herwonnen de democraten ook nog eens het Congres. –Het beleid ingezet door Roosevelt vormde de hoeksteen van een nieuwe, welvarende samenleving waarin voor “iedereen” de American Way of Life bereikbaar leek. –Ook de achterblijvers en nieuwkomers die in verpauperde wijken in de stad woonden zouden uiteindelijk profiteren, zo dacht “iedereen”

3 Eisenhower & Dulles

4 4.2 Kritiek op de consumptiemaatschappij Een nieuwe kijk –De welvaart werd alleen besteed aan particuliere consumptie, én met name aan luxe-uitgaven. –Investeringen in publieke sector bleven sterk achter (gezondheidszorg, scholen, openbaarvervoer, milieu, stedelijk voorzieningen, enz.) –Volgens de econoom Galbraith zou dit uiteindelijk “de kwaliteit van het bestaan” aantasten Hij was een van de belangrijkste adviseurs op het gebied van de economie voor democratische presidenten van Roosevelt t/m Clinton Zijn kritiek op de doorgeschoten consumptiemaatschappij werd ook door Kennedy en Johnson overgenomen –Kennedy breekt met de passieve Eisenhowerpolitiek van de Jaren Vijftig en komt de New Frontier

5 Galbraith, Kennedy & Johnson Clearly the most unfortunate people are those who must do the same thing over and over again, every minute, or perhaps twenty to the minute. They deserve the shortest hours and the highest pay. (Galbraith)

6 4.2 Kritiek op de consumptiemaatschappij The New Frontier –Nieuwe doelen van de overheid Meer geld naar onderwijs, een nationale ziektenkostenverzekering, een hoger minimumloon enz. Echter een conservatief Congres lag dwars –Na Kennedy’s dood kwam Johnson met zijn War on Poverty, ook geïnspireerd door ideeën van Galbraith Hij had het Congres mee en kon wel veel van de New Frontier voorstellen in wetgeving omzetten Cynisch genoeg had de dood van Kennedy er voor gezorgd dat hij en zijn beleid op een voetstuk werden geplaatst. Johnson “profiteerde” hiervan!

7

8 4.2 Kritiek op de consumptiemaatschappij - de samenleving verandert The Great Society –Na zijn verkiezing in 1964 zou Johnson starten met een groot hervormingsprogramma van de maatschappij Verder dan de Fair Deal Het Congres kleurde – sterk in zijn voordeel – progressief democratisch Johnson kon aan de slag!

9 4.2 Kritiek op de consumptiemaatschappij - de samenleving verandert The Great Society –Resultaten van Johnsons beleid Onderwijs kreeg er veel geld bij Ouderen kregen een ziektekostenverzekering Er kwam geld vrij voor het opknappen van de steden De eerste wetgeving op het gebied van milieu liep van stapel Maar uiteindelijk kwam door de Vietnamoorlog de bodem van de schatkist inzicht: –Johnson kon zijn program niet verder waarmaken: The bombs in Vietnam explode at home. They destroy the hopes and possibilities for a decent America. (MLK, 1967) Daar kwam bij dat hij ter linker- en rechterzijde sterk werd bekritiseerd wegens machtsmisbruik.

10 Het offer: op tijd of vergeefs President Johnson als sheriff door een verwoest Vietnam (1968). President Johnson in drijfzand (1965).


Download ppt "De Verenigde Staten en hun federale overheid 1865-1965 Consensus & kritiek § 4.2."

Verwante presentaties


Ads door Google