De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brood bestaat uit 4 grondstoffen: Graan Water Gist Zuurdesem Gisten zijn eencellig micro-organisme. In een omgeving zonder zuurstof kunnen ze energie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brood bestaat uit 4 grondstoffen: Graan Water Gist Zuurdesem Gisten zijn eencellig micro-organisme. In een omgeving zonder zuurstof kunnen ze energie."— Transcript van de presentatie:

1

2 Brood bestaat uit 4 grondstoffen: Graan Water

3 Gist Zuurdesem Gisten zijn eencellig micro-organisme. In een omgeving zonder zuurstof kunnen ze energie halen uit suiker, door deze om te zetten in energie Zuurdesem of zuurdeeg wordt gemaakt van melkzuurbacteriën.

4 Ander grondstoffen om brood te bakken: Meel Suiker zout Melk Bloem Emulgator

5

6 Hier ziet U hoe een graan plantje is opgebouwd.

7 Het oogsten Als het graan of koren rijp is word het geoogst. De korenhalmen worden tot aan de grond afgesneden

8 Tegenwoordig gebeurd het oogsten van graan met machines Deze machines kunnen van alles Tegelijk: Maaien, dorsen en wannen. Zo’n machine noemt men een maaidorser

9 Het wannen: Door te wannen scheidt men de kaf van het koren.

10 Opslaan: Graan word opgeslagen in een silo:

11 Het malen: Het graan word gemalen maalderijen. Daar word alles computer bestuurd.

12

13 Eerst gaat hij alle grondstoffen nauwkeurig afwegen Daarna voegt hij de juiste hoeveelheid gist toe.

14 Dan voegt hij zout en water toe.

15 Het meel gaat in de metalen meelkuip van de kneedmachine De machine wordt aangezet De grondstoffen worden nu met elkaar vermengt

16 Dan gaan de bollen naar een rijskast. In deze rijskast zitten de bollen 45 minuten in De bakker controleert nog of alles goed gaat. Dan worden de gerezen bolletjes platgewalst. Dit doen ze om de gasbelletjes goed te verdelen.

17 De deegrollen worden in deegblikken gedaan. Om nogmaals te rijzen. Dan gaat de hele wagen nog eens in een andere rijskast voor zo’n 60 minuten. Dit noemt men het narijzen. Tijdens het bakken worden de broden gaar. De buitenkant krijgt dan een knapperig korstje. En het brood gaat lekker ruiken.

18 Grote broden doen er zo’n 30 tot 45 minuten over om gaar te worden. De kleine broodjes gaan veel sneller. Die worden namelijk in 10 tot 15 minuutjes gebakken. En dan komen de vers gebakken broden uit de oven.

19 Het brood word verkocht in de bakkerij:

20 Het brood wordt verkocht in de supermarkt:

21

22 Bruin Brood  casinobrood  lampionbrood  stokbrood  tarwerond  tarwevloerbrood  tarweknip Wit Brood  tijgerbrood  lampionbrood  knipwit  casinobrood  rondwit  vloerbrood  stokbrood wit  vloerbrood maanzaad  vloerbrood sesamzaad  Weense snijder

23 Roggebrood Meergranenbrood  Brabants roggebrood  Gelders roggebrood  Limburgs roggebrood  Fries/Gronings roggebrood  Panda brood  Vikorn  Waldkorn®  donker meergranen  Sovitalbrood  Prokorn

24 Volkorenbrood  Allinson volkoren  Boerenvolkoren  Fijn volkoren  Grof volkoren  Super volkoren  Vloerbrood (grof volkoren)  Zonnepittenbrood Zo zijn er nog een aantal op te noemen Ook hebben alle provincies in Nederland weer hun eigen soorten brood Bijvoorbeeld hier in Limburg: Nonnenvotten Kombroodjes Limburgs roggebrood Sterren brood

25

26 Het allereerste brood was een eenvoudig papje van meel en water. Het eerste brood ontstond waarschijnlijk doordat iemand dit papje van meel en water morste op een hete steen die in het vuur lag. Het papje kreeg nu een knapperige korst en het smaakte best wel goed. Het eerste brood

27 Dit was onze presentatie over “Brood” We hopen dat U er het een en het ander over heeft geleerd. Deze presentatie werd U gepresenteerd door: Noortje Hermans, Daisy Remmers en Anne Rosmulder.

28 Deze presentatie werd medemogelijk gemaakt door:


Download ppt "Brood bestaat uit 4 grondstoffen: Graan Water Gist Zuurdesem Gisten zijn eencellig micro-organisme. In een omgeving zonder zuurstof kunnen ze energie."

Verwante presentaties


Ads door Google