De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator."— Transcript van de presentatie:

1 VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator

2 INHOUD Doelstellingen Voedingsadvies Voeding bij diabetes Wat bij hypoglycemie 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

3 DOELSTELLINGEN BEHANDELING GLYCEMIE Insuline of OAD Activiteit Koolhydraten 

4 DOELSTELLINGEN  Normoglycemie  Normale bloeddruk  Normale waarden voor serumlipiden  Goede verhouding lichaamsgewicht/lengte  Preventie complicaties op lange termijn  Bereiken van een goede groeicurve  Normale schoolprestaties, hobby en de uitbouw van een carrière QOL 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

5 DOELSTELLINGEN DM2 patiënten (n = 241) R/62 standaard voedingsadvies 85 1 consult bij diëtist(e) 94 1 consult bij diëtist(e) + 2 opvolgconsulten HbA 1 c standaard advies 1 consult bij diëtist(e) 1 consult + 2 opvolgconsulten bij diëtist(e) Franz et al. J Am Diet  Assoc 95;95:1009

6 VOEDINGSADVIES  Preventie diabetes type 2  gezonde eetgewoontes  Preventie of vertragen van de ontwikkeling van de complicaties op lange termijn  macro- als microvasculaire complicaties  Rekening houden met de gebruiken van het individu  Plezier houden in het eten, enkel beperken waar nodig  Specifieke situaties: jongeren, zwangerschap, … 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

7 VOEDINGSADVIES ‡ Diabetes type 1 ≠ Diabetes type 2 ‡ Kinderen/jongeren ≠ volwassenen diabetesdieet 

8 VOEDINGSADVIES  Vroeger vs nu:  koolhydraatrijk  gebruik van voedingsmiddelen met sucrose is toegelaten  beperking van de inname van bepaalde vetzuren  specifieke aanbevelingen per type  bijna alle groenten kunnen vrij worden gebruikt. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

9 VOEDINGSADVIES: voedingsaanbevelingen ‡ Eiwitten8 - 11 energie% (max. 20 energie%) ‡ Vetten30 - 35 energie% „ VVmax. 10 energie% „ EOV> 10 energie% „ MOV5,3 - 10 energie% ‡ (n-3) vetzuren1,3 - 2,0 energie% ‡ LNA> 1 energie% ‡ DHA&EPA> 0,3 energie% ‡ (n-6) vetzuren4 - 8 energie% ‡ LA> 2 energie% ‡ AA- „ Transvetzuren< 1 energie% „ Cholesterol< 300 mg cholesterol ‡ Koolhydratenmin. 55 energie% „ Sucrosemax. 10 energie% ‡ Voedingsvezelmin. 30 gram 

10 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Suikers:MonosacharidenGlucose, galactose en fructose Disachariden Sucrose, lactose en Polyolen trehalose Sorbitol en mannitol Oligosachariden:Malto-oligosacharidenMaltodextrines AndereRaffinose, stachyose, oligosacharidenfructo-oligosachariden Polysachariden:ZetmeelAmylose, amylopectine, gemodificeerd zetmeel Cellulose, hemicellulose, Niet-zetmeel pectine en polysachariden hydrocolloïden 

11 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN  Enkele benamingen op een rijtje:  bietsuiker = sacharose = sucrose;  vruchtensuiker = fructose;  druivensuiker = glucose = dextrose;  andere verteerbare suikers: suikerstropen;  niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, …. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

12 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Beschikbare koolhydraten:  niet altijd makkelijk te bepalen;  voedingsmiddelentabellen geven verschillende cijfers;  voorbeeld: uien (verteerbare kh /per 100 gr) Nevo - 1984:10,0 gr Nubel - 1992:5,8 gr Nubel - 2004:1,5 gr 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

13 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ? 

14 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ‡ De hoeveelheid koolhydraten: „ in koolhydraatporties, koolhydraatruilwaarden of grammen koolhydraten „ doel: de patiënt inzicht laten verwerven in porties en koolhydraatgehaltes, (steeds gebaseerd op gemiddelde waarden (NUBEL - NEVO) 

15 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 1 koolhydraatruilwaarde of 1 koolhydraatportie of 1 broodwaarde = de hoeveelheid koolhydraten in 1 snede brood (30 gram) = 12 - 15 gram koolhydraten => 12,5 gram = 2 - 3 klontjes suiker 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

16 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 

17 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN  overbodig ??  duur ??  vetrijk ??  ongezond ??  kankerverwekkend ??  … … 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

18 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN  Sacharose vervangen door fructose?  zoetkracht 1,3 - 1,5 van sacharose;  lage glycemische beïnvloeding: Glycemische respons = 19 (sacharose = 65);  stijging triglyceriden;  energetische waarde idem.  Intensieve zoetstoffen  aspartaam, acesulfaam k, sacharine, cyclamaten, thaumatine, sucralose, …  Geen invloed op glycemie;  Te verwaarlozen energetische waarde;  Veilig binnen de ADI waarden;  Zoetkracht verschillend maar veel groter dan sacharose. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

19 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN Zonder invloed op glycemie ADI mg/kg LG aspartaam50 acesulfaam k9 cyclamaat11 sacharine2.5 ADI = aanvaardbare dagelijkse inname 

20 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN zoetstoffen in light-max. 1 ADI 2 maximaal per maximaal aantal maximaal aantal liter frisdrankEGdag (mg): liter light- light-frisdrank per dag kinderen 4-8 jaarkinderen 8-12volwasse- nenfrisdrank per dag voor volwassenen (65 (25 kg)jaar (30-50 kg)(65 kg)voor kinderen 4-8voor kinderen 8-kg) jaar (25 kg)*12 jaar (30-50 kg) Acesulfaam_K35015375450-7509751.1 (4 glazen)1.3-2.1 (5 tot 82.8 (11 glazen) glazen) Aspartaam6004010001200-200026001.7 (7 glazen)2.0-3.3 (8 tot 134.3 (17 glazen) glazen) Cyclamaat2507175210-3504550.7 (3 glazen)0.8-1.4 (3 tot 61.8 (7 glazen) glazen) Saccharine805125150-2503251.6 (6 glazen)1.9-3.1 (8 tot 124.1 (16 glazen) glazen) Sucralose30015400480-80010401,3 (5 glazen)1,6-2,7 (6 tot 113,5 (14 glazen) glazen) * 1 glas is ongeveer 0,25 liter, een blikje is 0.33 liter  1 maximale gebruiks-doses (mg/l) EG-richtlijn 1994) 2 (mg/kg lg/d)(JECFA)

21 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN ‡ Bulkzoetstoffen „ Lactitol, Xylitol, maltitol, isomalt, … ‡ Invloed op glycemie uiterst beperkt; ‡ Energetische waarde: ongeveer 2,4 kcal/g polyolen; ‡ Veilig, geen ADI waarden; ‡ Laxerend effect; ‡ Zoetkracht onderling verschillend maar kleiner dan suiker. 

22 VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN POLY-ONVERZADIGDE (MOV) ONVERZADIGDE lijnzaad-, koolzaad-, noten-, maïs-, saffloer-, soja-, zonnebloemolie, visvetten VETZUREN MONO-ONVERZADIGDE (EOV) arachide-, olijfolie VERZADIGDEVERZADIGDE VETZUREN (VV) Dierlijk: melkvetten, boter, room, reuzel, vetten van vlees/vleeswaren, kaas gehard visvet in harde margarines/minarines Plantaardig: harde plantaardige margarines/ minarines, kokosvet & kokosolie, palmvet & palmolie Combinatie: harde margarines & minarines, koekjes, frituursnacks, zoutjes, gebak & chocolade,... 

23 VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN  Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (2 - 6x)  lage inname van verzadigde vetzuren;  lage inname van cholesterol;  goede inname van essentiële vetzuren;  matig gebruik van zout;  matig gebruik van alcohol;  voeding rijk aan groenten, fruit, noten, volle granen, vis, gevogelte;  activiteit stimuleren;  gewichtsdaling;  normale glycecmie. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

24 VOEDING BIJ DIABETEN: EIWITTEN ‡ Bij een normale nierfunctie => aanbevelingen ‡ Aanpassing: „ microalbuminurie ‡ 0,8 - 1,0 gr / kg LG/ dag „ macroalbuminurie ‡ 0,8 gr /kg LG / dag => daling uitscheiding van albumine en positieve beïnvloeding van glomerulaire filtratie snelheid 

25

26 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL ‡ Alcohol: Aandachtspunten: ‡ Alcoholische dranken brengen extra calorieën aan ‡ In combinatie met de maaltijd ‡ Glucoseverlagend effect van alcohol kan 8 tot 12 uur duren ‡ Spreid de alcoholinname ‡ Gebruik alcoholische dranken met een laag suikergehalte ‡ Beperk het gebruik tot enkele glaasjes ‡ Geniet maar met mate: ƒ 2 glazen voor de man en 1 glas voor de vrouw 

27 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcoholAantal calorieënAlcoholgehalteGram koolhydraten 1 glas blond bier90 kcal5%6 (200ml) 1 glas rode wijn84 kcal12%0,2 (120ml) 1 glas witte wijn84 kcal11%0,72 (120ml) 1 glas sherry116 kcal16%1,4 (100ml) 1 glas likeur107 kcalVerschillend10 - 22 (35ml) 1 glas jenever50 kcal38%0 (35ml) 

28 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcoholAantal calorieënAlcoholgehalteGram koolhydraten 1 glas champagne112 kcal12%± 1,5 (150ml) 1 glas cognac115 kcal40%0,5 (50ml) 1 glas pastis67 kcal45%0 (25ml) 1 glas whisky120 kcal40%0 (50ml) 

29 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL  Bieren:  Genre: pils, Carlsberg, Geuze Lambic, Dortmunder, Kriek Lambic, Vieux-temps  Koolhydraten: 3 à 4 gram/100 ml;  Energie: 40 à 60 kcal/100ml;  Alcohol: 4,5 à 5,5%.  Tafelbier:  Koolhydraten: 0,9 gram/100 ml;  Energie: 12 kcal/100ml;  Alcohol: 1,4%. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

30 VOEDING BIJ DIABETEN Diabetes VS type 1 type 2 

31 VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 1  de beste insulinetherapie voor de patiënt;  de insuline moet aan de koolhydraatinname worden aangepast en niet omgekeerd;  bij 2 injectiesystemen is er een spreiding van vaste koolhydraatgehaltes over de dag  bij geplande activiteit wordt insuline aangepast, indien ongepland dienen er extra koolhydraten te worden ingenomen. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

32 VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 2  aanpassen levensstijl  gewichtscontrole  gezonde voeding  verhogen fysieke activiteit  spreiding van de koolhydraten over de dag  matige alcoholinname 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

33 VOEDING BIJ DIABETEN: hypoglycemie glycemie < 60 - 70 mg/dl 1. zo vlug mogelijk 15 g snelwerkende koolhydraten =15 g druivensuiker (glucose) 15 g sacharose opgelost! 150 ml gesuikerde frisdrank bij voorkeur Cola 2. glycemiecontrole na 15 minuten „ indien glycemie < 60 mg/dl : voorgaande herhalen „ indien glycemie 70 - 110mg/dl ‡ maaltijd binnen 30 min = normale hoeveelheid Kh in de maaltijd nemen ‡ maaltijd 45 - 120 min later = snack met Kh (1-2 KhW) 

34 BEDANKT! 


Download ppt "VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator."

Verwante presentaties


Ads door Google