De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator."— Transcript van de presentatie:

1 VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator

2 INHOUD Doelstellingen Voedingsadvies Voeding bij diabetes Wat bij hypoglycemie 08 maart 2007 © nutri

3 DOELSTELLINGEN BEHANDELING GLYCEMIE Insuline of OAD Activiteit Koolhydraten 

4 DOELSTELLINGEN  Normoglycemie  Normale bloeddruk  Normale waarden voor serumlipiden  Goede verhouding lichaamsgewicht/lengte  Preventie complicaties op lange termijn  Bereiken van een goede groeicurve  Normale schoolprestaties, hobby en de uitbouw van een carrière QOL 08 maart 2007 © nutri

5 DOELSTELLINGEN DM2 patiënten (n = 241) R/62 standaard voedingsadvies 85 1 consult bij diëtist(e) 94 1 consult bij diëtist(e) + 2 opvolgconsulten HbA 1 c standaard advies 1 consult bij diëtist(e) 1 consult + 2 opvolgconsulten bij diëtist(e) Franz et al. J Am Diet  Assoc 95;95:1009

6 VOEDINGSADVIES  Preventie diabetes type 2  gezonde eetgewoontes  Preventie of vertragen van de ontwikkeling van de complicaties op lange termijn  macro- als microvasculaire complicaties  Rekening houden met de gebruiken van het individu  Plezier houden in het eten, enkel beperken waar nodig  Specifieke situaties: jongeren, zwangerschap, … 08 maart 2007 © nutri

7 VOEDINGSADVIES ‡ Diabetes type 1 ≠ Diabetes type 2 ‡ Kinderen/jongeren ≠ volwassenen diabetesdieet 

8 VOEDINGSADVIES  Vroeger vs nu:  koolhydraatrijk  gebruik van voedingsmiddelen met sucrose is toegelaten  beperking van de inname van bepaalde vetzuren  specifieke aanbevelingen per type  bijna alle groenten kunnen vrij worden gebruikt. 08 maart 2007 © nutri

9 VOEDINGSADVIES: voedingsaanbevelingen ‡ Eiwitten energie% (max. 20 energie%) ‡ Vetten energie% „ VVmax. 10 energie% „ EOV> 10 energie% „ MOV5, energie% ‡ (n-3) vetzuren1,3 - 2,0 energie% ‡ LNA> 1 energie% ‡ DHA&EPA> 0,3 energie% ‡ (n-6) vetzuren4 - 8 energie% ‡ LA> 2 energie% ‡ AA- „ Transvetzuren< 1 energie% „ Cholesterol< 300 mg cholesterol ‡ Koolhydratenmin. 55 energie% „ Sucrosemax. 10 energie% ‡ Voedingsvezelmin. 30 gram 

10 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Suikers:MonosacharidenGlucose, galactose en fructose Disachariden Sucrose, lactose en Polyolen trehalose Sorbitol en mannitol Oligosachariden:Malto-oligosacharidenMaltodextrines AndereRaffinose, stachyose, oligosacharidenfructo-oligosachariden Polysachariden:ZetmeelAmylose, amylopectine, gemodificeerd zetmeel Cellulose, hemicellulose, Niet-zetmeel pectine en polysachariden hydrocolloïden 

11 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN  Enkele benamingen op een rijtje:  bietsuiker = sacharose = sucrose;  vruchtensuiker = fructose;  druivensuiker = glucose = dextrose;  andere verteerbare suikers: suikerstropen;  niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, …. 08 maart 2007 © nutri

12 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Beschikbare koolhydraten:  niet altijd makkelijk te bepalen;  voedingsmiddelentabellen geven verschillende cijfers;  voorbeeld: uien (verteerbare kh /per 100 gr) Nevo :10,0 gr Nubel :5,8 gr Nubel :1,5 gr 08 maart 2007 © nutri

13 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ? 

14 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ‡ De hoeveelheid koolhydraten: „ in koolhydraatporties, koolhydraatruilwaarden of grammen koolhydraten „ doel: de patiënt inzicht laten verwerven in porties en koolhydraatgehaltes, (steeds gebaseerd op gemiddelde waarden (NUBEL - NEVO) 

15 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 1 koolhydraatruilwaarde of 1 koolhydraatportie of 1 broodwaarde = de hoeveelheid koolhydraten in 1 snede brood (30 gram) = gram koolhydraten => 12,5 gram = klontjes suiker 08 maart 2007 © nutri

16 VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 

17 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN  overbodig ??  duur ??  vetrijk ??  ongezond ??  kankerverwekkend ??  … … 08 maart 2007 © nutri

18 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN  Sacharose vervangen door fructose?  zoetkracht 1,3 - 1,5 van sacharose;  lage glycemische beïnvloeding: Glycemische respons = 19 (sacharose = 65);  stijging triglyceriden;  energetische waarde idem.  Intensieve zoetstoffen  aspartaam, acesulfaam k, sacharine, cyclamaten, thaumatine, sucralose, …  Geen invloed op glycemie;  Te verwaarlozen energetische waarde;  Veilig binnen de ADI waarden;  Zoetkracht verschillend maar veel groter dan sacharose. 08 maart 2007 © nutri

19 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN Zonder invloed op glycemie ADI mg/kg LG aspartaam50 acesulfaam k9 cyclamaat11 sacharine2.5 ADI = aanvaardbare dagelijkse inname 

20 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN zoetstoffen in light-max. 1 ADI 2 maximaal per maximaal aantal maximaal aantal liter frisdrankEGdag (mg): liter light- light-frisdrank per dag kinderen 4-8 jaarkinderen 8-12volwasse- nenfrisdrank per dag voor volwassenen (65 (25 kg)jaar (30-50 kg)(65 kg)voor kinderen 4-8voor kinderen 8-kg) jaar (25 kg)*12 jaar (30-50 kg) Acesulfaam_K (4 glazen) (5 tot 82.8 (11 glazen) glazen) Aspartaam (7 glazen) (8 tot (17 glazen) glazen) Cyclamaat (3 glazen) (3 tot 61.8 (7 glazen) glazen) Saccharine (6 glazen) (8 tot (16 glazen) glazen) Sucralose ,3 (5 glazen)1,6-2,7 (6 tot 113,5 (14 glazen) glazen) * 1 glas is ongeveer 0,25 liter, een blikje is 0.33 liter  1 maximale gebruiks-doses (mg/l) EG-richtlijn 1994) 2 (mg/kg lg/d)(JECFA)

21 VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN ‡ Bulkzoetstoffen „ Lactitol, Xylitol, maltitol, isomalt, … ‡ Invloed op glycemie uiterst beperkt; ‡ Energetische waarde: ongeveer 2,4 kcal/g polyolen; ‡ Veilig, geen ADI waarden; ‡ Laxerend effect; ‡ Zoetkracht onderling verschillend maar kleiner dan suiker. 

22 VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN POLY-ONVERZADIGDE (MOV) ONVERZADIGDE lijnzaad-, koolzaad-, noten-, maïs-, saffloer-, soja-, zonnebloemolie, visvetten VETZUREN MONO-ONVERZADIGDE (EOV) arachide-, olijfolie VERZADIGDEVERZADIGDE VETZUREN (VV) Dierlijk: melkvetten, boter, room, reuzel, vetten van vlees/vleeswaren, kaas gehard visvet in harde margarines/minarines Plantaardig: harde plantaardige margarines/ minarines, kokosvet & kokosolie, palmvet & palmolie Combinatie: harde margarines & minarines, koekjes, frituursnacks, zoutjes, gebak & chocolade,... 

23 VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN  Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (2 - 6x)  lage inname van verzadigde vetzuren;  lage inname van cholesterol;  goede inname van essentiële vetzuren;  matig gebruik van zout;  matig gebruik van alcohol;  voeding rijk aan groenten, fruit, noten, volle granen, vis, gevogelte;  activiteit stimuleren;  gewichtsdaling;  normale glycecmie. 08 maart 2007 © nutri

24 VOEDING BIJ DIABETEN: EIWITTEN ‡ Bij een normale nierfunctie => aanbevelingen ‡ Aanpassing: „ microalbuminurie ‡ 0,8 - 1,0 gr / kg LG/ dag „ macroalbuminurie ‡ 0,8 gr /kg LG / dag => daling uitscheiding van albumine en positieve beïnvloeding van glomerulaire filtratie snelheid 

25

26 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL ‡ Alcohol: Aandachtspunten: ‡ Alcoholische dranken brengen extra calorieën aan ‡ In combinatie met de maaltijd ‡ Glucoseverlagend effect van alcohol kan 8 tot 12 uur duren ‡ Spreid de alcoholinname ‡ Gebruik alcoholische dranken met een laag suikergehalte ‡ Beperk het gebruik tot enkele glaasjes ‡ Geniet maar met mate: ƒ 2 glazen voor de man en 1 glas voor de vrouw 

27 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcoholAantal calorieënAlcoholgehalteGram koolhydraten 1 glas blond bier90 kcal5%6 (200ml) 1 glas rode wijn84 kcal12%0,2 (120ml) 1 glas witte wijn84 kcal11%0,72 (120ml) 1 glas sherry116 kcal16%1,4 (100ml) 1 glas likeur107 kcalVerschillend (35ml) 1 glas jenever50 kcal38%0 (35ml) 

28 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcoholAantal calorieënAlcoholgehalteGram koolhydraten 1 glas champagne112 kcal12%± 1,5 (150ml) 1 glas cognac115 kcal40%0,5 (50ml) 1 glas pastis67 kcal45%0 (25ml) 1 glas whisky120 kcal40%0 (50ml) 

29 VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL  Bieren:  Genre: pils, Carlsberg, Geuze Lambic, Dortmunder, Kriek Lambic, Vieux-temps  Koolhydraten: 3 à 4 gram/100 ml;  Energie: 40 à 60 kcal/100ml;  Alcohol: 4,5 à 5,5%.  Tafelbier:  Koolhydraten: 0,9 gram/100 ml;  Energie: 12 kcal/100ml;  Alcohol: 1,4%. 08 maart 2007 © nutri

30 VOEDING BIJ DIABETEN Diabetes VS type 1 type 2 

31 VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 1  de beste insulinetherapie voor de patiënt;  de insuline moet aan de koolhydraatinname worden aangepast en niet omgekeerd;  bij 2 injectiesystemen is er een spreiding van vaste koolhydraatgehaltes over de dag  bij geplande activiteit wordt insuline aangepast, indien ongepland dienen er extra koolhydraten te worden ingenomen. 08 maart 2007 © nutri

32 VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 2  aanpassen levensstijl  gewichtscontrole  gezonde voeding  verhogen fysieke activiteit  spreiding van de koolhydraten over de dag  matige alcoholinname 08 maart 2007 © nutri

33 VOEDING BIJ DIABETEN: hypoglycemie glycemie < mg/dl 1. zo vlug mogelijk 15 g snelwerkende koolhydraten =15 g druivensuiker (glucose) 15 g sacharose opgelost! 150 ml gesuikerde frisdrank bij voorkeur Cola 2. glycemiecontrole na 15 minuten „ indien glycemie < 60 mg/dl : voorgaande herhalen „ indien glycemie mg/dl ‡ maaltijd binnen 30 min = normale hoeveelheid Kh in de maaltijd nemen ‡ maaltijd min later = snack met Kh (1-2 KhW) 

34 BEDANKT! 


Download ppt "VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator."

Verwante presentaties


Ads door Google