De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties."— Transcript van de presentatie:

1

2 Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties

3 Module COMPLICATIES

4 Mogelijke verwikkelingen van diabetes Welke verwikkelingen zijn mogelijk? Hoe kunnen we voorkomen?

5 Of verwikkelingen zullen optreden, hangt in grote mate af van de behandelingswijze Eén basisregel

6 Belangrijke aspecten in de behandeling Medicatie Voeding Beweging Hygiëne Opvolging en controles

7 Voor meer info Wenst u meer info over belangrijke aspecten in de behandeling van diabetes, dan kan u zich inschrijven voor de aparte module zelfzorg en medicatie Deze module gaat door op dinsdag 4 maart 2003 in CM, Arme Klarenstraat 55, 8800 Roeselare

8 Soorten complicaties of verwikkelingen Acute complicaties Chronische complicaties

9 Acute complicaties Hyperglycemie te hoge bloedglucosewaarde > mg/dl Hypoglycemie te lage bloedglucosewaarde <60-70 mg/dl

10 Hyperglycemie: ontstaan niet gekende diabetes niet goed behandelde diabetes overslaan van medicatie of insuline-injectie onvoldoende effect van bloedsuikerverlagende medicatie een fout bij de insuline-inspuiting ziekte (grotere insulinebehoefte) gebruik van geneesmiddelen die de bloedsuiker beïnvloeden stress belangrijke dieetfouten of verminderde lichaamsbeweging

11 Hyperglycemie: hoe herkennen? Invoegen figuur Novocare

12 Hyperglycemie: wat doen? Zonder acute oorzaak : vooral aanpassen van de behandeling Bij acute ontregeling: –veel drinken –glucosewaarden controleren –medicatie blijven innemen, insuline blijven spuiten, ev. verhoogde dosis –bij herhaaldelijk braken: arts consulteren –opletten voor verzuring, vorming ketonen

13 Hypoglycemie: ontstaan te veel insuline-inspuiting onvoldoende voedselinname hoger energieverbruik dan normaal te grote alcoholinname

14 Hypoglycemie: hoe herkennen? Invoegen figuur Novocare

15 Hypoglycemie: wat doen? Best eerst bloedsuikerwaarde meten 10 à 15 gr. snelwerkende koolhydraten innemen –= 4 à 5 druivesuikers –= 2 à 3 klontjes suiker –= 3/4 glas frisdrank Glucagon

16 Chronische complicaties Hoe ontstaan ze? Welke organen kunnen worden aangetast? –hart en grote bloedvaten –ogen –nieren –zenuwen –diabetische voet –huidaandoeningen

17 Hart en grote bloedvaten Slagaderverkalking of arteriosclerose kan leiden tot: –hartinfarct –herseninfarct/beroerte –diabetische voet Risicofactoren : –slechte diabetesinstelling –hoge bloeddruk –teveel slechte cholesterol –roken en overgewicht

18 Ogen: retinopathie Afwijkingen van het netvlies Diabetische retinopathie belangrijkste oorzaak van blindheid in Europa Vroegtijdige opsporing en (laser)behandeling kunnen zware problemen voorkomen Preventie : bezoek oogarts minstens 1x per jaar

19 Nieren: nefropathie Aantasting van de kleine bloedvaten leidt tot nierproblemen Progressieve aantasting : eventueel nierfalen (nierdialyse/transplantatie) Vroege opsporing : eiwit in de urine (micro-albuminurie) Preventie : goede glucose- instelling, normale bloeddruk, eiwit-arm dieet

20 Zenuwen:neuropathie –voornamelijk gevoelsstoornissen ter hoogte van de extremiteiten (voeten > handen) –tintelingen, jeuk, branderig gevoel, gevoelloosheid –vertraagde maaglediging, blaasfunctiestoornissen, mannelijke impotentie,...

21 Diabetische voet Oorzaak : bloedvaten, zenuwen, infecties Voetproblemen komen vaak voor en kunnen leiden tot amputaties Preventie en screening is enorm belangrijk : het monofilament Dagelijkse voethygiëne Behandeling : multi- disciplinair team

22 Documentatie Brochure VDV ‘Weet je voldoende over diabetes? Brochure VDV ‘Hoog=Hyper=High’ Brochure Lilly ‘Bescherm ‘je’ voeten

23 Inhoud project Module complicaties Module voeding Module zelfzorg en medicatie Voor praktische info of inschrijvingen: wend u tot het thuiszorgcentrum

24

25 Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties

26 Module MEDICATIE EN ZELFZORG

27 Belangrijke aspecten in de behandeling van diabetes Medicatie Voeding Beweging Opvolging en controles Informatie

28 Medicatie Tabletten –= belangrijke peiler bij de behandeling van type 2 diabetes Insuline –= voornamelijk bij de behandeling van type 1 diabetes

29 Bloedsuikerverlagende tabletten: werking Stimuleren productie van insuline of zorgen er voor dat de insuline beter kan inwerken op de weefsels = verbeteren gevoeligheid voor insuline of verhinderen opname van suikers ter hoogte van de darm Neem nooit medicatie die je arts je niet heeft voorgeschreven

30 Bloedsuikerverlagende tabletten soorten

31 Insuline: werking Hormoon geproduceerd door de alvleesklier Zorgt er voor dat spieren en weefsels glucose kunnen opnemen uit het bloed en verwerken Indien geen insuline, kan het lichaam geen energie uit het voedsel halen ==> vandaar insuline inspuiten

32 Insuline: werkingsprofiel

33

34 Voeding Nadruk op gezonde, gevarieerde voeding op regelmatige tijdstippen 50-60% koolhydraten (suikers), 30% lipiden (vetten), 15% proteïnen (eiwitten) Evenwicht enkelvoudige (zoete) suikers en meervoudige (niet-zoete) suikers Totale inname van vetten beperken : verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten Matig het gebruik van alcohol en zout

35 Voor meer info Wenst u meer info over voeding bij diabetici, dan kan u zich inschrijven voor de aparte module voeding Deze module gaat door op dinsdag 18 maart 2003 in CM, Arme Klarenstraat 55, Roeselare

36 Lichaamsbeweging 30’ per dag recreatieve lichaamsbeweging Geeft je een goed gevoel Verbrandt calorieën en vet en helpt dus bij afvallen, indien nodig Versterkt hart- en longfunctie en vermindert de kans op hart- en vaatziekten Maakt het lichaam meer gevoelig voor insuline (en vermindert dus resistentie) Doet bloedglucose- en bloeddrukwaarde dalen.

37 Opvolging en controles Urine-onderzoek Gewichtscontrole / Dieetadvies Controle van de bloeddruk Zelfcontrole (=meten en regelen van bloedglucose) Jaarlijks oogonderzoek Voetverzorging  De diabetespas helpt u!

38 Urine-onderzoek Meer dan 1/3 van de nierdialysepatiënten zijn diabeet Nadeel urine-onderzoek: traagheid + mogelijke afwijkingen Maar: wel relevant voor het opsporen van ketonen en micro-albuminen

39 Gewichtscontrole-dieetadvies Hoe meer overgewicht, hoe minder gevoelig wordt het lichaam aan insuline Dieetadvies is zinvol om op een verantwoorde manier te vermageren Dieet is niet gelijk aan geheelonthouding van alles wat lekker is

40 Controle van de bloeddruk Het risico op hartaandoeningen of cerebro-vasculaire aandoeningen is meer dan dubbel zo hoog bij diabetespatiënten dan bij andere personen De ideale bloeddruk voor een diabetespatiënt ligt lager dan 13,5 - 8 Gezonde bloeddruk en cholesterolwaarden verlagen het risico op complicaties ten gevolge van diabetes

41 Zelfcontrole Advies: 4 X per dag of 1 X per dag gedurende meerdere dagen op verschillende momenten Gebeurt door middel van glucosemeters en bloedglucosestrips Laat toe evoluties in de bloedsuikerspiegel te controleren en te corrigeren

42 Oogonderzoek Retinopathie ten gevolge van diabetes is de meest frequente oorzaak van blindheid in België Advies: minstens 1 X per jaar consultatie oogarts Vroegtijdige opsporing maakt behandeling via lasertherapie mogelijk

43 Voetverzorging Amputaties van lidmaten komen 15 X frequenter voor bij diabetespatiënten dan bij andere personen Advies: –dagelijkse controle (met behulp van een spiegel voor de voetzool) –goede hygiëne ter voorkoming van kloven, schimmels en wondinfecties Toon geregeld uw voeten aan de huisarts, verpleegkundige of podoloog!

44 Informatie Financiële tegemoetkomingen Diensten en voorzieningen

45 Financiële tegemoetkomingen ZIV-conventie Diabetespas Tegemoetkomingen in AVR Reducties bij aankoop van zelfzorgmateriaal

46 ZIV-conventie Is een overeenkomst tussen Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (R.I.Z.I.V.) en verschillende centra voor diabetologie (meestal ziekenhuizen die beschikken over een diabetesteam) is gratis een bepaald aantal bloedglucosestrips per maand geldt voor: – diabetici type 1 en 2 die met minstens 2 insuline-inspuitingen per dag behandeld worden –die bereid zijn om minstens 30 X per maand een zelfcontrolemeting van de bloedsuikers te doen en de technische vaardigheden hiervoor aan te leren –die bereid zijn om educatie te krijgen over andere aspecten van de diabetesbehandeling –en zich laten begeleiden door het diabetesteam in samenwerking met de huisarts

47 Diabetespas Instrument dat voor de diabeticus en zijn omgeving de behandelingsdoelen omschrijft, hoe ze te bereiken en de nodige maatregelen bij acute situaties met vermelding van de regelmatig terugkerende onderzoeken en als communicatiemiddel voor de verschillende betrokken zorgverleners opent recht op bepaalde tegemoetkomingen

48 Tegemoetkomingen in het kader van de diabetespas Onder specifieke voorwaarden terugbetaling van twee consultaties bij diëtist op jaarbasis (geen cumul mogelijk met conventie) Onder specifieke voorwaarden terugbetaling van twee consultaties bij podoloog op jaarbasis

49 Tegemoetkoming AVR Vul deze dia zelf in indien er in uw ziekenfonds een AVR-tegemoetkoming wordt aangeboden in het kader van diabetes

50 Reducties bij aankoop zelfzorgmateriaal Diabetespatiënten kunnen aan sterk gereduceerde prijzen zelfzorgmateriaal aankopen in: de mediotheek /thuiszorgwinkel van het Chrsitelijk Ziekenfonds het plaatselijke verdeelpunt van de Vlaamse Diabetes Vereniging

51 Diensten en voorzieningen Uw huisarts De diabetesverpleegkundige De Vlaamse DiabetesVereniging Uw Ziekenfonds Thuiszorgcentrum Mediotheek/thuiszorgwinkel Dienst GVO

52 Documentatie Brochure VDV ‘Weet je voldoende over diabetes? Brochure VDV ‘Bloedsuikerverlagende tabletten’ Brochure VDV ‘Intensieve insulinetherapie’ Brochure Lifescan ‘Tips’

53 Inhoud project Module complicaties Module voeding Module zelfzorg en medicatie Voor praktische info of inschrijvingen: wend u tot het thuiszorgcentrum

54

55 Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties

56 Module VOEDING

57 De pijlers van de diabetesregeling voeding educatie medicatie lichaamsbeweging

58

59 Water is belangrijk voor de regeling van de lichaamstemperatuur is nodig voor het transport van voedingsstoffen naar de cellen is nodig voor het transport van afvalstoffen uit de cellen

60 Dranken Vrij te gebruiken : water koffie thee light frisdranken vetarme bouillon vetarme ongebonden soep

61 Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron moeten meer dan de helft van onze energie- behoefte leveren is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel 1 g koolhydraten levert 4 kcal of 17 kJ

62 Van koolhydraten naar bloedglucose

63 Glycemische index What’s in a name ?

64 Insuline Cel Recept or Glucos e Insuli ne Pancre as

65 Koolhydraten 1 portie= +/ g koolhydraten = 30 g meergranen of volkoren brood = 2 beschuiten = 15 g vezelrijke ontbijtgranen = 1 volle eetlepel ongekookte rijst = 45 g gekookte volkoren deegwaren = 70 g schoongemaakte aardappel

66

67 De bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door : de voeding (= koolhydraten) beweging medicatie stress

68

69 Groenten en fruit Bereidingstips : zo vers mogelijke producten of diepvries correct schoonmaken steeds spoelen voor konsumptie koken in weinig kokend water + deksel geen vetrijke bereidingen

70 Groenten en fruit Aanbeveling : min. 300 g groenten te verdelen over warme maaltijd en broodmaaltijd 2 stukken fruit (300 g)

71 Groenten en fruit 1 portie= +/- 12,5 g koolhydraten = 250 g aardbeien, rode bessen = 1 kleine vrucht (125 g) bvb. appel, peer = 100 g witte of blauwe druiven, kersen = 70 g banaan = 150 g maïs, pompoen, rode biet = 100 g artisjok, extra fijne doperwten = 100 g bereide peulvruchten

72

73 Zuivel Bron van calcium, B-vitamines en eiwitten Aanbeveling : ± 500 ml halfvolle en/of magere melk- producten (yoghurt, pudding, karnemelk,...) 1-2 sneden magere of light kaas

74

75 Vlees, vis en andere eiwitrijke voedingsmiddelen Bron van eiwitten, B-vitamines, ijzer en jodium Aanbeveling :100 g vlees, vis of alternatief bijvoorkeur 3x/week vis max. 2 eieren/week

76

77

78 Cholesterol What’s in a name ?

79 Bloedlipiden Totaal cholesterol < 200 mg/dl HDL> 50 mg/dl bij vrouwen > 40 mg/dl bij mannen LDL <130 mg/dl

80 Soorten vetzuren verzadigde vetzuren onverzadigde vetzuren –enkelvoudig onverzadigde vetzuren –meervoudig onverzadigde vetzuren essentiële vetzuren –linolzuur –linoleenzuur transvetzuren

81 Vetarm eten kies mager vlees en magere vleeswaren eet 3 x/ week vis kies magere en halfvolle melkproducten smeer dun met minarine rijk aan onverzadigde vetzuren bereid maaltijden met olijfolie of vloeibare bak- en braadvetten (max. 1 eetlepel/persoon) gebruik max. 1 x/14 dagen gefrituurde bereidingen beperk het gebruik van koekjes, gebak, chocolade, roomijs, chips, zoutjes, enz....

82

83 zoetstoffen

84 Energievrije zoetstoffen leveren geen energie hebben geen invloed op de bloedsuiker- spiegel

85 Energieleverende zoetstoffen leveren energie hebben geen invloed op de bloedsuiker- spiegel teveel kan darmklachten veroorzaken

86 Diabetesproducten

87 Diabetesproducten met fructose vaak vetrijk leveren meestal evenveel of zelfs meer energie dan de “gewone” producten overmatig fructosegebruik kan triglyceriden doen stijgen duur !!

88 “zonder toegevoegd suiker” “ongezoet”

89 Alcohol

90 Documentatie Brochure VDV ‘Weet je voldoende over diabetes? Brochure GVO ‘Gezond aan tafel’ Brochure GVO ‘Ontbijt Jij?’ Brochure GVO ‘Je gewicht in balans’ Voedingsdriehoek

91 Inhoud project Module complicaties Module voeding Module zelfzorg en medicatie Voor praktische info of inschrijvingen: wend u tot het thuiszorgcentrum


Download ppt "Samen sterk! en tal van andere plaatselijke organisaties."

Verwante presentaties


Ads door Google