De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie Hoorzitting commissie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie Hoorzitting commissie."— Transcript van de presentatie:

1 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie Hoorzitting commissie Cultuur, Sport en Jeugd Thema 2: Brusselse sportinfrastructuur: vraag en aanbod Dany Punie voorzitter ISB 31 mei 2006

2 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Overzicht Situatieschets zwembaden Situatieschets sporthallen Sportclubs in relatie tot infrastructuur Duurzame sportpromotie Mogelijkheden …Maar geen oplossingen Oplossing voor kleinere sportinfrastructuur Wat met de omnisporthallen Even actua: het decreet ….

3 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Zwembaden BHG: 34 zwembaden Publiek toegankelijk eigenaaraantal COCOF1 federale overheid1 Franstalige gemeenschap0 gemeente16 privé13 provincie0 school3 VGC0 Vlaamse Gemeenschap0 totaal34

4 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Zwembaden Minder zwembadwater dan Vlaanderen BGHVlaanderen Inwoners per zwembad55.11338.605 m² zwemoppervlakte per inwoner0,00950,0140 inwoners per m³ zwemoppervlakte104,9771,65 Vooral oudere zwembaden 20% van voor WOII 1/3 de van de jaren 70 maw. 53% is ouder dan 30 jaar

5 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Sporthallen BHG: 122 sporthallen 37 “grote” sporthallen van min. 42 op 22 85 “gewone” sporthallen van min. 22 op 13 Totale sporthaloppervlakte: 58.498 m² Op basis van de Vlaamse norm van 0,2 m² sporthaloppervlakte per inwoner zou er ongeveer 200.000 m² moeten zijn. Globaal dus een tekort van 141.482 m². Dit komt overeen met meer dan 150 “grote” sporthallen

6 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Sporthallen In feite is de situatie nog erger ……. Slechts 93 van deze 122 hallen zijn beschikbaar voor verenigingen en individuele sportbeoefenaars! eigenaaraantal COCOF1 federale overheid0 Franstalige gemeenschap4 gemeente35 privé4 provincie0 school47 VGC2 Vlaamse Gemeenschap0 totaal93

7 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Sportclubs in relatie tot infrastructuur Aantal sportclubs voor de VGC: 272 Voor de sporttakken met meer dan 15 clubs bekijken we de infrastructuursituatie SporttakN clubsN infraInfra VGC Gevechtssport1512311 Voetbal26840 Volleybal201623 Zaalvoetbal60502

8 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Conclusie cijfers De beschikbaarheid van overdekte sportinfrastructuur is voor gans het BHG zorgwekkend. Zowel voor zwembaden als voor sporthallen haalt men de norm niet en loopt men achter ten opzichte van Vl. Gezien het eigendomsrecht van de SI en de relatie tussen de taalgemeenschappen is het logisch dat de Vlaamse sportclubs hiervan het eerste slachtoffer zijn.

9 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Duurzame sportpromotie Het sportpromotioneel aanbod van de VGC was de laatste jaren vooral EVENT-gericht. Zo kwam zowel de sport en zeker de sportende Vlaming in de spots. Deze aanpak heeft ongetwijfeld te maken met het tekort aan beschikbare “Vlaamse SI”. Maar …. Voor een duurzame en structurele sportpromotie te voeren moet men clubgericht werken … en daar heeft men infrastructuur voor nodig.

10 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Nood aan …. Vooraleer we ingaan op de vraag bij de uitnodiging: “Omnisporthallen of specifieke sportinfrastructuur” willen we de aandacht trekken op de meer essentiële vraag: “Hoe kunnen we infrastructuur en sportclubs aan elkaar linken?” Want beschikbare SI blijft de basisvoorwaarde om de “Vlaamse” sportclubs op te richten en leefbaar te houden. Sportclubs die immers enkel de slechte uren in de huidige accommodaties toegewezen krijgen blijven in de problemen ….

11 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Mogelijkheden …. Maar geen oplossingen 1.Openstellen van de bestaande sportinfrastructuur voor de Vlaamse clubs: Dit blijft, rekening houdend met de ervaringen uit het verleden problematisch. Voornamelijk omdat de vragende partijen (VGC en Vlaamse clubs) geen of weinig invloed hebben op de eigenaars van de zalen. 2.Gewestelijke infrastructuurtoelagen aan de gemeenten kunnen volgens ons een gedeeltelijke oplossing betekenen voor het algemeen tekort aan SI, maar zijn zeker niet de oplossing voor de Vlaamse sportclubs.

12 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Mogelijke oplossing voor kleinere sportinfrastructuur Samenwerkingsverband tussen de VGC en Vlaamse Sportfederaties. Gezien het tekort aan Vl. Clubs kiezen we hier voor de sportfederatie Hierbij denken we vooral aan SI die geen te grote ruimte vergt en dus minder duur is. Voorwaarde voor deze samenwerking is dat de federatie verplicht wordt een Vlaamse sportclub op te richten.

13 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Mogelijke oplossing voor kleinere sportinfrastructuur Dit samenwerkingverband kan verschillende vormen aannemen: –Samen instaan voor de realisatie van een nieuwbouw –Samen instaan voor de afhuring van een bestaand pand –Samen instaan voor de inrichting van de zaal De exploitatie van de SI blijft volledig voor de Vl. sportfederatie

14 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Mogelijke oplossing voor kleinere sportinfrastructuur Deze mogelijke samenwerkingsvorm is ons inziens best realiseerbaar voor: –Danszalen –Tafeltennis –Gevechtsportzalen –Turnzalen –Boogschieten en petanque –Badminton –Schermen –……….

15 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 En voor de omnisporthallen? Het voorgesteld samenwerkingsverband is omwille van de grote investeringskost minder bruikbaar voor grotere sporthallen. Misschien kan het toch toegepast worden indien een aantal Vlaamse sportfederaties de handen in elkaar slaan om samen een convenant af te sluiten met de VGC …. Voor deze sporthallen denken we dat de eigen omnisporthallen voor de VGC wel een gepaste oplossing is. Over wie dan uiteindelijk deze zalen zal exploiteren kunnen nog afspraken gemaakt worden ……….

16 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Zowel sportinfrastructuur voor de sportieve Vlaamse Brusselaar EN mogelijkheden voor de Vlaamse sportfederaties om ook in Brussel Vlaamse clubs op te richten ! Mits de juiste keuze en het volledige engagement van zowel de VGC als de betrokken Vlaamse Sportfederaties zou men dan geleidelijk komen tot ….

17 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Even actua: het decreet …. In het nieuwe voorstel wordt de VGC goed bedeeld … zeer goed zelfs …. 50% van de toelagen zullen echter naar de Vlaamse sportclubs moeten gaan … Deze regel is waarschijnlijk moeilijk realiseerbaar … doch misschien wel een opportuniteit om een aanvang te nemen met een vernieuw infrastructuurbeleid …..

18 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Even actua: het decreet …. Het voorstel spreekt wel niet over infrastructuur … De voorziene centen moeten in overdracht geplaats worden voor de sportclubs … Een mogelijkheid …. Clubs met eigen infrastructuur extra in de watten leggen. Ook nog een andere opportuniteit ….. De Vlaamse minister er toch van overtuigen dat de VGC met deze extra middelen toch extra sportfunctionarissen mag werven ….

19 Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Even actua: het decreet …. Zoals reeds vroeger aangehaald zijn we er geen voorstander van dit extra personeel opnieuw in te zetten voor de eigen activiteiten … maar wel ze te gebruiken als Vlaams aanspreekpunt voor de sportieve Vlaamse Brusselaars in de verschillende gemeenten.


Download ppt "Commissie voor Cultuur, Sport en Jeugd - VGC – De Raad Brusselse sportinfrastructuur ~ 31 mei 2006 Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie Hoorzitting commissie."

Verwante presentaties


Ads door Google