De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

P. Feys - Sint – Jorisschool Menen Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

Verwante presentaties


Presentatie over: "P. Feys - Sint – Jorisschool Menen Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?"— Transcript van de presentatie:

1 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

2 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

3 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? epitheelcellen van papilwand bindweefsel van papil smaakknop smaakporie steuncel smaakcel met uitsteeksel vertakking smaakzenuw

4 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment In welke toestand kan een stof worden geproefd? Waarneming Persoon 1: ………. seconden Persoon 2: ………. seconden Besluit Om een stof te kunnen proeven moet ze opgelost zijn. Suiker in oplossing proeven we sneller.

5 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welke basissmaken zijn er? Waar zijn ze op de tong te lokaliseren? Waarneming Besluit Er zijn 4 basissmaken. Elke smaak wordt het best waargenomen met een bepaald gedeelte van de tong. zoetzuurzout bitter tongpuntzijkant zijkant + onderaan op tongrug Functies smaakzin bij de mens genotsfuncties genotsfuncties signaalfunctie signaalfunctie

6 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welk verband bestaat er tussen smaken en ruiken? Waarneming Neus dicht Appel Aardappel ui Neus open Appel Aardappel ui Besluit Reuk en smaak werken samen. Als we de stof niet kunnen ruiken is onze smaakwaarneming verstoord.

7 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Smaakstof lost op in speeksel Vloeistof komt in groeven tussen smaakpapillen

8 P. Feys - Sint – Jorisschool Menen Via opening (= smaakporie) komt stof in smaakknop 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Stof komt in contact met de zintuigcel, via vingervormige uitstulpingen Smaakcel wordt geprikkeld Prikkel wordt omgezet in impuls Impuls wordt door smaakzenuw naar hersenen gevoerd We nemen de smaak van de stof gewaar


Download ppt "P. Feys - Sint – Jorisschool Menen Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?"

Verwante presentaties


Ads door Google