De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Velon conferentie “Kennis maken” 31 maart 2008 Miranda Timmermans Bas van Lanen Ruud Klarus.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Velon conferentie “Kennis maken” 31 maart 2008 Miranda Timmermans Bas van Lanen Ruud Klarus."— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Velon conferentie “Kennis maken” 31 maart 2008 Miranda Timmermans Bas van Lanen Ruud Klarus

2 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Onderzoeksvraag Wat is de eigen kwaliteit van de opleidingsschool? Deze hoofdvraag is opgedeeld in vier deelvragen: 1.Wat zijn de kwaliteitskenmerken van de opleidingsschool? 2.In welke mate worden deze kenmerken gezien als wenselijk voor de eigen ideale opleidingsschool? 3.In welke mate worden deze kenmerken ervaren als feitelijk aanwezig op de eigen opleidingsschool? 4.Wat zijn mogelijk kritische kenmerken die het verschil in kwaliteit van de opleidingsschool bepalen?

3 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Onderzoeksopzet Vragenlijst gebaseerd op de 32 kenmerken (afname april 2008) In welke mate vinden betrokkenen dat de kwaliteitskenmerken van de eigen opleidingsschool in de schoolpraktijk aanwezig zijn? Welk belang geven betrokkenen in de school aan de kwaliteitskenmerken van de eigen opleidingsschool? Zijn er grote verschillen t.a.v. de bovenstaande vragen wat betreft de scholen en de scholengroepen? Welke kwaliteitskenmerken op de eigen opleidingsschool verdienen extra aandacht in de toekomst? Theoriebeeld: Literatuurstudie Tussenopbrengst: Lijst met 32 kwaliteitskenmerken Beeld beroepspraktijk: 16 Groepsinterviews 69 respondenten Uitkomsten per school(locatie) Onderzoeksbrede uitkomsten Gewenste situatie Huidige situatie Discrepantie Benchmarking Geoperationaliseerd Validering en terugkoppeling o.a. door resonansgroepen, onderzoeksgroep, feedback interne en externe betrokkenen, afname vragenlijst enz.

4 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Wat is kwaliteit? Absolute kwaliteit Statisch Bepaald aantal kenmerken dominant Bepaald door de producenten Vaste normen Kwaliteitsdienst beslist Relatieve kwaliteit Dynamisch Vele aspecten spelen mee Bepaald door de gebruikers Veranderende en stijgende kwaliteitseisen Iedereen draagt bij tot kwaliteit (zaak van iedereen) school xschool ystudentenleraren

5 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Het model (theorie) Leren van leerlingen Alles wat de school doet en wat er in de school aanwezig is met betrekking tot het verzorgen van onderwijs aan leerlingen (primaire proces) en ingezet wordt in het kader van opleiden van toekomstige leraren. Het leren van leraren Alles wat de school doet en wat er in de school aanwezig is met betrekking tot het op peil houden en verder ontwikkelen van de kwaliteit van haar zittend (reeds gekwalificeerd) personeel. Het leren van leraren in opleiding Alles wat de school doet en wat er in de school aanwezig is met betrekking tot het opleiden van toekomstige leraren.

6 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Wat noemt de beroepspraktijk?

7 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool De kwaliteitskenmerken Meest genoemde kenmerken Opvallend weinig genoemde kenmerken in de categorie ‘leren van leraren in opleiding’ Kenmerken later toegevoegd op basis van literatuur

8 Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Zelfanalyse-instrument Vanuit de kenmerkenlijst is een conceptvragenlijst ontwikkeld  Deze is voorgelegd aan de resonansgroepen, externe deskundigen en de onderzoeksgroep van De Basis. De vragenlijst wordt ingevuld door:  Directeur  Leraar  Opleiders in de school  SLB-er  Mentor  Student Doel: Vergelijking tussen dat wat men belangrijk vindt t.a.v. het opleiden in de school (gewenste situatie) en dat wat er gebeurt op school (feitelijke situatie)

9 Contact? Miranda Timmermans Miranda.Timmermans@han.nl Bas van Lanen Bas.vanLanen@han.nl Ruud Klarus Ruud.Klarus@han.nl


Download ppt "Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Velon conferentie “Kennis maken” 31 maart 2008 Miranda Timmermans Bas van Lanen Ruud Klarus."

Verwante presentaties


Ads door Google