De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voedselconcurrentie Interacties tussen verschillende soorten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voedselconcurrentie Interacties tussen verschillende soorten."— Transcript van de presentatie:

1 Voedselconcurrentie Interacties tussen verschillende soorten

2 Wat is voedselconcurrentie? Voedselconcurrentie = organismen van verschillende soorten die op het verschillende voedsel azen. Voedselconcurrentie wordt beperkt door specialisatie.  Verschillende aanpassingen: snavel, poten, … Voorbeeld 2 Voedselconcurrentie Voorbeeld 1

3 Voorbeeld 1: organismen op boomschors Boomkruiper Bonte spechtBoomklever Voedselconcurrenten van de boomkruiper: boomkruiper heeft een priemsnavel; bonte specht en boomklever hebben een kortere, krachtige snavel. Voorbeeld 2 Voedselconcurrentie Voorbeeld 1

4 Voorbeeld 2: organismen in slikken en schorren Dwergplevier Wulp ScholeksterStrandloper Steltlopers zijn elkaars voedselconcurrenten in de slikken: oogjagers  korte snavel;oogjagers  korte snavel; tastjagers  lange snavel.tastjagers  lange snavel. Voorbeeld 2 Voedselconcurrentie Voorbeeld 1

5 De boomkruiper kan met zijn priemsnavel tussen de fijne spleetjes van de boomschors.

6 Grote bonte spechtBoomklever Met de korte, krachtige snavel kunnen ze niet bij de insecten tussen de fijne spleetjes van de schors.  Ze breken vruchten (noten, dennenkegels) open om de zaden eruit te halen.

7 Slikken en schorren in het Zwin Schorren: gronden die maar af en toe overstromen bij springtij. Slikken: gronden komen droog te liggen als de zee zich terugtrekt bij eb.

8 Oogjagers: korte snavel; jagen op organismen op of net onder het sliboppervlak. Tastjagers: langere snavel; jagen op organismen die diep ingegraven zijn.

9 StrandloperDwergplevier De strandloper en de dwergplevier zijn voorbeelden van oogjagers. Deze jagers kunnen hun prooi meestal zien tijdens het foerageren (= zoeken en vinden van voedsel).

10 Scholekster Wulp De scholekster en de wulp zijn voorbeelden van tastjagers. Op hun beweeglijke snavelpunt bevinden zich gevoelige zenuwuiteinden zodat ze prooien kunnen voelen tijdens het foerageren (= zoeken en vinden van voedsel).


Download ppt "Voedselconcurrentie Interacties tussen verschillende soorten."

Verwante presentaties


Ads door Google