De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voortplanting bij bloemplanten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voortplanting bij bloemplanten"— Transcript van de presentatie:

1 Voortplanting bij bloemplanten
Bestuiving

2 Wat is bestuiving? = overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stempel van een bloem van dezelfde soort. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Stuimeelkorrels Stempel Soorten bestuiving Wat is hooikoorts? Meeldraad Stamper

3 Hoe wordt het stuifmeel verspreid?
Stuifmeelkorrels kunnen niet uit zichzelf naar de stempel van een bloem gaan. Ze moeten dus geholpen worden. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Windbloeiers Als de wind een handje toesteekt bij de verspreiding van het stuifmeel. Soorten bestuiving Wat is hooikoorts? Berk Insectenbloeiers Als de insecten een handje toesteken bij de verspreiding van het stuifmeel.

4 Welke vormen van bestuiving bestaan er?
Zelfbestuiving Stuifmeelkorrels komen op stempel van eigen bloem. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Soorten bestuiving Buurbestuiving Stuifmeelkorrels komen op de stempel van een andere bloem op dezelfde plant. Wat is hooikoorts? Kruisbestuiving Stuifmeelkorrels komen op de stempel van een andere bloem op een andere plant.

5 Wat is hooikoorts? = aandoening van de luchtwegen waarbij je overgevoelig reageert op pollen (stuifmeel). Meest voorkomende verschijnselen: tranende ogen; loopneus; niezen. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Soorten bestuiving Wat is hooikoorts? Tips voor hooikoorts: Binnenblijven bij ongunstige weersomstandigheden. Geen gras maaien dat in bloei staat. Vermijd bossen en weilanden tijdens het pollenseizoen. Ga tijdens pollenseizoen op vakantie in de bergen of naar de zee. Gebruik aangepaste medicatie bij veel ongemak van hooikoorts.

6 Meeldraad Stuifmeel Stempel (stamper) Zelfbestuiving

7 Meeldraad Stuifmeel Stempel (stamper) Buurbestuiving

8 Stempel (stamper) Meeldraad Stuifmeel Kruisbestuiving

9 Stuifmeelkorrel Stempel met stuifmeelkorrels

10 Stuifmeel uitgerust met luchtzakjes
Windbloeiers hebben veel en licht stuifmeel. De korrels kunnen gemakkelijk door de wind verplaatst worden.

11 Stuifmeelkorrels uitgerust met haakjes of plakstroken
Insectenbloeiers hebben plakkerig stuifmeelkorrels. Ze blijven aan het insect kleven.

12 Meisje met hooikoorts


Download ppt "Voortplanting bij bloemplanten"

Verwante presentaties


Ads door Google