De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voortplanting bij bloemplanten Bestuiving. Wat is bestuiving? = overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stempel van een bloem van dezelfde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voortplanting bij bloemplanten Bestuiving. Wat is bestuiving? = overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stempel van een bloem van dezelfde."— Transcript van de presentatie:

1 Voortplanting bij bloemplanten Bestuiving

2 Wat is bestuiving? = overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stempel van een bloem van dezelfde soort. Meeldraad Stamper Stempel Stuimeelkorrels Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Soorten bestuiving Wat is hooikoorts?

3 Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Stuifmeelkorrels kunnen niet uit zichzelf naar de stempel van een bloem gaan. Ze moeten dus geholpen worden. Als de wind een handje toesteekt bij de verspreiding van het stuifmeel. Windbloeiers InsectenbloeiersAls de insecten een handje toesteken bij de verspreiding van het stuifmeel. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Berk Soorten bestuiving Wat is hooikoorts?

4 Welke vormen van bestuiving bestaan er? Stuifmeelkorrels komen op stempel van eigen bloem. Zelfbestuiving BuurbestuivingStuifmeelkorrels komen op de stempel van een andere bloem op dezelfde plant. KruisbestuivingStuifmeelkorrels komen op de stempel van een andere bloem op een andere plant. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Soorten bestuiving Wat is hooikoorts?

5 = aandoening van de luchtwegen waarbij je overgevoelig reageert op pollen (stuifmeel). Meest voorkomende verschijnselen: tranende ogen; loopneus; niezen. Tips voor hooikoorts: Binnenblijven bij ongunstige weersomstandigheden. Geen gras maaien dat in bloei staat. Vermijd bossen en weilanden tijdens het pollenseizoen. Ga tijdens pollenseizoen op vakantie in de bergen of naar de zee. Gebruik aangepaste medicatie bij veel ongemak van hooikoorts. Wat is bestuiving? Hoe wordt het stuifmeel verspreid? Soorten bestuiving Wat is hooikoorts?

6 Zelfbestuiving Meeldraad Stempel (stamper) Stuifmeel

7 Buurbestuiving Stuifmeel Meeldraad Stempel (stamper)

8 Kruisbestuiving Stuifmeel Meeldraad Stempel (stamper)

9 Stempel met stuifmeelkorrels Stuifmeelkorrel

10 Windbloeiers hebben veel en licht stuifmeel. De korrels kunnen gemakkelijk door de wind verplaatst worden. Stuifmeel uitgerust met luchtzakjes

11 Insectenbloeiers hebben plakkerig stuifmeelkorrels. Ze blijven aan het insect kleven. Stuifmeelkorrels uitgerust met haakjes of plakstroken

12 Meisje met hooikoorts


Download ppt "Voortplanting bij bloemplanten Bestuiving. Wat is bestuiving? = overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stempel van een bloem van dezelfde."

Verwante presentaties


Ads door Google