De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Weerstand klimmen = weerstand.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Weerstand klimmen = weerstand."— Transcript van de presentatie:

1 Weerstand klimmen = weerstand

2 Vooraf Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je……
…….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 Alles wat een beweging tegenwerkt noem je WEERSTAND.
Voorbeelden: Varende boot (lucht en waterweerstand) Fietsen (lucht en wegdek) Weerstand ontstaat door wrijving Vliegen (luchtweerstand) Zwemmen (waterweerstand) Draden en leidingen (elektrische weerstand) Tegen de wind in lopen (tegenwind en heuvel op)

4 Elektrische weerstand
Isolatoren en isolatiematerialen hebben zo’n hoge elektrische weerstand dat ze geen stroom doorlaten.

5 Elektrische weerstand
Hoogspanningsmasten met stroom doorlatende geleiders van koper of aluminium. isolator Metalen en vele vloeistoffen laten een elektrische stroom wel door. Deze hebben wel heel weinig weerstand. De weerstand hiervan is afhankelijk van de soort materiaal.

6 Elektrische weerstand
Elektrische weerstand ontstaat door wrijving binnenin het materiaal. Door wrijving ontstaat warmte. Wrijf of klap maar eens flink in je handen.

7 Elektrische weerstand
wolfraam Bij een ouderwetse gloeilamp en halogeenlamp maken we gebruik van de weerstand. De wolfraam-gloeidraad kan een temperatuur van meer dan 3200 graden Celsius verdragen en geeft dan helder licht. Wordt de draad te heet dan zal hij verbranden.

8 2 Amp 4 Amp 6 Amp Elektrische weerstand
Wanneer we een stroom sturen door een draadje ontstaat er warmte. Dit draadje gaat gloeien bij ongeveer 4 ampère en springt kapot bij ongeveer 6 ampère. Bij een gloeilamp gebeurt dit minder snel omdat de gloeidraad niet kan verbranden. Bij deze proef kon dat wel omdat er zuurstof in de omgeving zit.

9 Elektrische weerstand
Deze grote gloeilamp is aangesloten op een regelbare spanning van 0 tot 60 volt. Als de stroom groter wordt, gaat de lamp steeds feller gloeien. De draad blijft heel omdat er geen zuurstof in de ballon zit.

10 Elektrische weerstand
Bij bedrading moeten we juist zo weinig mogelijk weerstand hebben. Daarom is de draad van koper. De bedrading mag niet warm worden. De koperen draden mogen niet tegen elkaar komen, want dan heb je kortsluiting. Om dit te voorkomen zijn de draden geïsoleerd.

11 Elektrische weerstand
Bij een gloeilamp of een elektrische badkamerkachel moet je juist weerstand hebben. Deze weerstand zorgt voor de warmte-ontwikkeling. Soms hebben we weerstanden nodig om een proef te doen of om een schakeling te bouwen.

12 Elektrische weerstand
Er is één voorbeeld waar je gebruik maakt van het doorbranden van een weerstandsdraad. Dat gebeurt bij een smeltveiligheid. Deze vind je in een groepenkast. Als de stroom boven een waarde uit komt smelt binnenin de draad stuk. De hele schakeling achter die smeltveiligheid wordt dan uitgeschakeld. De gekleurde verklikkers op de smeltveiligheden geven de maximale stroom aan. Zo is rood bijvoorbeeld voor 10 ampère.

13 Elektrische weerstand
Je weet nu: Dat weerstand niets anders is dan tegenwerking. Dat elektrische weerstand de elektrische stroom tegenwerkt. Dat elektrische weerstand in geleiders NIET gewenst is. Dat bij een stroom door een weerstand (veel) warmte kan ontstaan. Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

14 Einde van deze animatie.
Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "Weerstand klimmen = weerstand."

Verwante presentaties


Ads door Google