De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van 0 tot 6 weken Postnatale fase.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van 0 tot 6 weken Postnatale fase."— Transcript van de presentatie:

1 Van 0 tot 6 weken Postnatale fase

2 Wat gaan we behandelen De geboorte Eerste onderzoeken na de geboorte
Eerste ouder - kindcontact De waarneming van de baby - zien - Horen - Proeven en ruiken - Voelen, de tastzin 5. Betekenis van de postnatale fase voor de ouders - Synchronisatie en stabilisatie - Sensiviteit en responsiteit Babyblues/ ontzwangeren Postnatale depressie

3 1. De geboorte Overgang naar het zelfstandig functioneren t.a.v lichaamstemperatuur, spijsvertering etc. De eerste maanden anti- stoffen voor ziekten Plaats waar kind wordt geboren is met gedempt geluid, geringe geluiden, warm en aangenaam. De geboorte:

4 2. Eerste onderzoeken na de geboorte
Agparscore Bij de geboorte krijgt een baby gelijk al twee "rapport cijfers": de APGAR- score. Bij deze score wordt gekeken naar vijf tekens, die elk nul, één of twee punten geven. De score wordt dus een getal tussen nul en tien. De eerste score wordt bepaald na één minuut, de tweede na vijf minuten. Een score van 7-10 is normaal, 4-7 geeft aanleiding tot ingrijpen en een score van 3 of lager verlangt direct ingrijpen. Hielprik In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen.

5 Eerste onderzoeken na geboorte
Animatie OAE gehoorscreening In de eerste maand na de geboorte krijgt uw baby een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw baby goed genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt ook wel de 'neonatale gehoorscreening genoemd.

6 3. Eerste ouder – kind contact
Instinctief onderzoekt de moeder na de geboorte de baby in een vaste volgorde: 1e moeder raakt vingers en teentjes met vingertoppen aan. 2e Legt de palm van haar hand op het lijfje en slaan de armen om het kind heen, daarna draaien ze het hoofd zodat ze de baby recht kunnen aankijken. 3e Wachten vervolgens tot kind de ogen opendoet en oogcontact maakt. 4e Het huilen van het kind zorgt bij de moeder voor hormonale reacties en stimuleert daarmee het aanmaken van moedermelk.

7 4. De waarneming van de baby Zien
Een pasgeboren baby ziet het verschil tussen licht en donker en draait naar het licht Na een week ziet een baby al scherp op een afstand van 20 tot 30 centimeter (afstand bij het voeden tussen borst en gezicht van moeder. Baby’s hebben een voorkeur voor duidelijke contrasten. Deze ziet hij beter als kleuren. Vanaf 4 weken is rood de favoriete kleur. Waarom? Mensen hebben ongeacht de huidskleur een roodachtige uitstraling. Pasteltinten zorgen voor een rustige babykamer. Rood en andere felle kleuren activeren de baby meer.

8 4. De waarneming van de baby Horen, proeven en ruiken
De baby hoort het beste de menselijke stem, met name die van de moeder. Na de geboorte heeft de baby de voorkeur aan zoet en zoete luchtjes zoals banaan en vanille. Verandering van parfum van de moeder of een nieuwe knuffel kan een baby van streek maken. (Dus beslist niet wassen) De geur van de moeder is troostend. Te gebruiken door de baby in de crèche op een t-shirt van haar te leggen.

9 4. De waarneming van de baby Voelen, de tastzin
Huid op huidcontact met de moeder kan troostend zijn. De mond is in dit stadium het belangrijkste “tastorgaan”. Zuigen wordt door de baby als prettig en rustgevend ervaren (fopspeen). Naast het krijgen van borstvoeding en troost is huidcontact ook belangrijk voor de “hechting” tussen moeder en baby. Zie het experiment van Harlow : en

10 5. Betekenis van de postnatale fase voor de ouders Synchronisatie en stabilisatie
Ouders en baby stemmen gedrag op elkaar af. Is het een kind dat veel slaapt of is het een actief kind. Te denken aan dag- nachtritme. Stabilisatie De baby ervaart een vast patroon, een zekere voorspelbaarheid. Te denken aan het tijdstip en de aantal voedingen. Ouders houden rekening met behoefte van de baby. Vader krijgt een andere rol. Bijvoorbeeld, wie gaat er in de nacht uit bed. Vader of moeder

11 5. Betekenis van de postnatale fase voor de ouders Sensitiviteit en responsiviteit
Ouders en kind leren elkaars “taal “ kennen en weten hoe hierop te reageren. Bijvoorbeeld als ze het “kiekeboe”met de baby spelen, stoppen zij intuïtief. Een ander voorbeeld is het herkennen van huilgedrag. Huilt de baby uit angst, honger, verveling, pijn of moet het gewoon nog een boertje laten na het eten. Gelet op de manier van huilen reageert de ouder.

12 6. Baby blues/ ontzwangering
Je bent bevallen en denkt misschien dat je daarmee weer helemaal de oude bent. Maar wat valt dat tegen als je opeens vergeetachtig blijkt, er moeite mee hebt om je te concentreren, last hebt van duizelingen of hoofdpijn... Het hoort allemaal bij het 'ontzwangeren'. Eigenlijk is het vreemd dat er zo weinig wordt geschreven over de periode na de bevalling. Ja, over zoiets als de verzorging en ontwikkeling van de baby is genoeg informatie te vinden, maar niet over hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt na de geboorte van je kind.

13 7. Postnatale depressie Een postnatale depressie (of postpartum depressie) ontstaat in de regel binnen vier maanden na de geboorte van een kind, een abortus of een miskraam. De verschijnselen zijn dezelfde als bij andere vormen van depressies: angst, slapeloosheid, neerslachtigheid. Het contrast tussen de blijdschap rondom de geboorte van een kind en de sombere gevoelens die de moeder overvallen kan heel verwarrend zijn. Een postnatale (postpartum)depressie komt voor na 10 tot 15% van de bevallingen. Wat het is. Hoe het voelt.

14 Bedankt voor het kijken


Download ppt "Van 0 tot 6 weken Postnatale fase."

Verwante presentaties


Ads door Google