De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarom enzymen? Hun werking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarom enzymen? Hun werking"— Transcript van de presentatie:

1 Waarom enzymen? Hun werking

2 Temperatuur van belang  botsingen

3 SUBSTRAATSPECIFIEK  Het enzym bindt met het substraat  E= Enzym  S = substraat  ES = enzymsubstraatcomplex  P = product  Enzym + Substraat ↔ Enzym-Substraat-Complex ↔ Enzym + Product  E + S ES E+P 

4

5  Of zo  Of nog

6  1. Aan de naam van het enzym kan je zien welk substraat er wordt omgezet  -ase  Zetmeel :Amylum  amylase  Eiwit : Proteïne  proteïnase  2. Of de chemische reactie die plaatsheeft Hydrolase A–B + H 2 O → A–OH + B–H (bouwt water in) Polymerase (maakt polymeer) Vb DNA-polymerase  Vb. Glucose oxidase

7  Triosefosfaatisomerase  purinenucleosidefosforylase (PNP)  Glucose oxidase

8

9

10

11  enzymen= eiwitten of proteïnen  Worden gemaakt in de cellen van organismen  Zeer selectief in het versnellen van 1 chemische reactie. = Alleen die ene reactie waarbij het enzym precies past wordt versneld  en verschillende chemische reacties   en enzymen die maar 1 reactie katalyseren = versnellen (als een sleutel op een slot)  en substraten= chemische stof waarmee het enzym reageert

12 De enzymwerking is afhankelijk van de temperatuur

13  Om enzymen te laten werken moeten de substraatmoleculen en de enzym-moleculen met elkaar in contact komen  Hoe lager de temperatuur hoe minder enzymen met het substraat gaan botsen en een enzym- substraatcomplex gaan vormen

14  enzymen zijn eiwitten  Hoe hoger de temperatuur hoe meer moleculen er van ruimtelijke structuur veranderen ( kapot gaan) en inactief worden  Hoe minder substraat wordt omgezet  Bij de maximum temperatuur zijn alle enzymmoleculen van ruimtelijke structuur veranderd en inactief  Dit proces is onomkeerbaar

15 Voor verschillende enzymen geldt een ander PH optimum

16

17  Bij een lagere PH (zuurder) zal het eiwit denatureren, de ruimtelijke structuur verandert en het wordt inactief  Bij een hogere PH ( basischer) zal het eiwit denatureren en dus kapot gaan  inactief

18


Download ppt "Waarom enzymen? Hun werking"

Verwante presentaties


Ads door Google