De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

….energie gaat nooit verloren

Verwante presentaties


Presentatie over: "….energie gaat nooit verloren"— Transcript van de presentatie:

1 ….energie gaat nooit verloren
Energiebalans…. ….energie gaat nooit verloren

2 Energiebalans van een mens
Energie in Energie uit Welke energie gaat erin? Hoe raakt een mens energie kwijt? Wat gebeurt er als Ein > Euit ? Energie in > energie uit = opslag of opwarming!

3 …een voorbeeld uit een tekst..
De hoeveelheid primaire energie die nodig is om een windturbine te fabriceren, plaatsen, onderhouden en na 20 jaar te verwijderen en te recyclen, wordt door die windturbine in 4 tot 8 maanden (afhankelijk van de windsnelheid) uit de wind teruggewonnen. Kun je spreken over energie balans bij een windmolen? Wat gaat erin, wat komt eruit? De energiebalans van een windturbine Vraag: Klopt de energiebalans voor windmolens wel als je kijkt naar de energiekosten om zo'n molen te fabriceren samen met de kosten voor onderhoud aan de ene kant en de opbrengst aan de andere kant? Antwoord: De vraag over de energie-terugverdientijd is tercht: zou het meer energie kosten om de turbine te maken dan dat deze oplevert, dan is het onzin om windenergie toe te passen. De energieterugverdientijd is in 1997 uitgerekend volgens de methodes van het Deense Bureau voor Statistiek (Denemarken is het land met de meeste windturbine-bedrijven). Hierbij is de productie van (sub)componenten meegenomen, de bouw van de fabrieken (gebouwen en machines) en alle overige stappen in het proces, tot en met het ontmantelen en recyclen. Kortom: een levens-cyclus analyse. Hier komt uit dat een moderne windturbine bij normale condities in ongeveer drie maanden de energie produceert die nodig was voor het maken van de turbine. De technische levensduur is twintig jaar, dus de 'energiebalans' is 1 op 80. Voor de oudere windturbines ligt deze verhouding wat ongunstiger. Bijna al het materiaal waarvan een turbine is gemaakt is herbruikbaar. Voor de wieken kan dit nog beter. Het glasvezel materiaal wordt na de sloop van de turbine vermalen en dan of verbrand of hergeruikt in sommige productieprocessen. Dit is 'laagwaardig' hergebruik. Prof. Gijs van Kuik, windenergieonderzoeksinstituut DUWIND TU Delft. (Uit: De Telegraaf 11 mei 2002, rubriek 'OverMorgen')

4 Is de energiebalans van de aarde in evenwicht?
Welke getallen veranderen de laatste jaren door het broeikas-effect?

5 Energiebalans van een huis (1)
2 3 4 5 6 Vul in: Zoninstraling Ventilatieverlies …. Warmwaterverlies Energiebalans ?

6 Energiebalans van een huis (2)

7 Duurzaamheid bevorderen
Drie stappen naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening: Beperk de vraag naar energie Gebruik zoveel mogelijk duurzame energiebronnen om de energie die nog nodig is op te wekken; Zet efficiënte technieken in om het resterende energieverbruik op te wekken.          

8 Een energiebalans maken
Klassikaal oefenen met spreadsheet. Kies een voorbeeldhuis. ( je eigen?) Zoek noodzakelijke gegevens op (of meet ze op) Vul de gegevens in het spreadsheet in. Maak een beschrijving van de woning om in de map van BNE op te nemen. Geef de resultaten van het spreadsheet grafisch weer. Gebruik het aangegeven format. link naar spreadsheet


Download ppt "….energie gaat nooit verloren"

Verwante presentaties


Ads door Google