De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BUURTWINKELS GENT. DEFINITIE Er zijn verschillende benaderingen en definities van een buurtwinkel. Voor de ene is dit enkel de mini superette in de woonbuurten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BUURTWINKELS GENT. DEFINITIE Er zijn verschillende benaderingen en definities van een buurtwinkel. Voor de ene is dit enkel de mini superette in de woonbuurten."— Transcript van de presentatie:

1 BUURTWINKELS GENT

2 DEFINITIE Er zijn verschillende benaderingen en definities van een buurtwinkel. Voor de ene is dit enkel de mini superette in de woonbuurten. Voor de andere zijn dit alle winkels die voorzien in de dagelijkse behoefte. Daarenboven zijn er nog diverse benaderingen die werken met oppervlaktecriteria. In Gent hebben we afgesproken dat we het volgende onder een buurtwinkel verstaan: Een handelszaak die kleiner is dan 1000m² en die actief is in onderstaande branches. -Groenten fruithandelaar -Bakker -Kaaswinkel -Minisuper -Natuurvoeding -Slager -Viswinkels -Supermarkt tot 1000 m2 -Buitenlands Overig

3 Bijvoorbeeld nachtwinkels, krantenwinkels, bloemisten, … worden niet als buurtwinkel aanzien. Er zijn varianten : enge zin (met supermarkten tot 400m²) en ruime zin (zoals omschreven als hierboven)

4 De afgelopen decennia werden de buurtwinkels geconfronteerd met een sterke daling, het aantal buurtwinkels werd op tien jaar tijd gehalveerd. Sinds 2007 is echter opnieuw een lichte kentering merkbaar en is de buurtwinkel aan een voorzichtige opmars begonnen. Ondanks de algemene trend waarin men vaststelt dat buurtwinkels worden bedreigd, zien we in Gent de laatste 3 jaar geen grote verschuivingen. Het aantal buurtwinkels (obv bovenstaande criteria) blijft nagenoeg constant op circa 540 winkels. Dit is een dikke 20% op het geheel van detailhandelszaken. Enkel in de branche bakkers zien we een echte daling. Zo is het aantal bakkers op 1 jaar tijd gedaald met 10 eenheden of met een kleine 10%.

5 EVOLUTIE Groente/Fr Bakker Buitenl Ov Kaas Minisuper Supermarkt (0-400m²) Supermarkt ( m²) Reform Slagerij Vis Levensmid Ov331 Eindtotaal

6 Monitoren van de buurtwinkels INDEX PER WIJK / INWONER Op basis van wijkmonitor hebben wij toegang tot verschillende demografische gegevens van de wijken in Gent. Telkens per boven vermelde branche gaan wij nakijken wat de verhouding is tussen het bevolkingsaantal en een branche uitgedrukt per inwoner. Deze kerncijfers vormen de data voor een binnenstedelijke vergelijking


Download ppt "BUURTWINKELS GENT. DEFINITIE Er zijn verschillende benaderingen en definities van een buurtwinkel. Voor de ene is dit enkel de mini superette in de woonbuurten."

Verwante presentaties


Ads door Google