De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brainstorming. In de loop der jaren is brainstorming zo populair dat het begrip wat inflatie heeft opgelopen. Als twee mensen bij de koffie iets hebben.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brainstorming. In de loop der jaren is brainstorming zo populair dat het begrip wat inflatie heeft opgelopen. Als twee mensen bij de koffie iets hebben."— Transcript van de presentatie:

1 Brainstorming

2 In de loop der jaren is brainstorming zo populair dat het begrip wat inflatie heeft opgelopen. Als twee mensen bij de koffie iets hebben besproken wordt al gauw gezegd: “We hebben even zitten brainstormen en …”

3

4

5 Brainstorming vereist een goed voorbereide procedure. Bij de uitvoering dienen bepaalde regels zorgvuldig in acht te worden genomen.

6 Brainstorming Brainstormen is een techniek waarmee in groepen ideeën kunnen worden gegenereerd De basisgedachte achter brainstorming is dat het verzinnen van ideeën en het oordeel erover uit elkaar zijn gehaald. Een brainstormsessie kent daarom 2 fasen Uitstel van oordeel

7

8 Groen lichtfase Dit is de fase waarin er ideeën gegenereerd worden. In deze fase is het toegestaan om ideeën te leveren, maar het is verboden om er over te oordelen, of er op een of andere manier commentaar op te leveren. Divergeren

9 Rood lichtfase In deze fase worden de gegenereerde ideeën geëvalueerd. Het is verboden om nu nieuwe ideeën te leveren Convergeren

10 Groen lichtfase De gouden regels: – Stel oordelen uit. – Kwantiteit gaat boven kwaliteit – Hoe meer ideeën hoe beter. – Geen idee is te gek - Hoe vreemder de ideeën hoe liever. – Inhaken op elkaars ideeën mag (moet). – Er bestaat geen auteursrecht op een idee.

11 Rood lichtfase Alle ideeën worden stuk voor stuk door de voorzitter gepresenteerd – De ideeën kunnen,als dat nodig is, kort worden toegelicht door de inbrengers. – De groepsleden voegen een (of meer) elementen toe aan het gepresenteerde idee. Dit wordt weer genoteerd op de post-it. – Goede ideeën krijgen de meeste toevoegingen, vul elkaar aan, inspireer elkaar!

12 Brainstormsessie Een groep bestaat uit de teamleden van het project. Er is een voorzitter Er is een notulist – Bij kleinere groepen kunnen deze functies gecombineerd worden Een sessie heeft een vastgestelde duur – Dit kan variëren van een half uur tot enkele uren Er wordt een probleemformulering vastgesteld

13

14 Hou nu zelf een sessie Ga als team bij elkaar zitten Een van jullie wordt voorzitter en notulist Zorg voor een goede werkomgeving: – Rond een tafel zitten niet op een rijtje. – Geen spullen op tafel. Jassen, tassen, laptops opbergen; telefoons in de zak. – Ga “actief” zitten, niet onderuitgezakt

15 Taken van de voorzitter Stoppen na 30 minuten. Zorg dat iedereen aan het woord komt. Stimuleer de stillere deelnemers Bewaak de regels; vooral uitstel van oordeel, dus ook non-verbale communicatie Taken van notulist De notulist schrijft de ideeën op op post-its en plakt deze op een flipover-vel. Maak als team een foto van dit vel voor in je procesmap.

16 Pas deze techniek nu toe op jullie project Een spel kan vele gedaantes hebben, inventariseer zoveel mogelijk verschillende soorten spellen. Denk aan verschillende leeftijden, verzin combinaties met nieuwe media, koppel bestaande spellen aan elkaar. Denk aan begrippen als: competitie, spelduur, winnen en verliezen, beperkte tijd, regels, brood en spelen, Olympische spelen, minnespel, grof spel, inzet, vals spelen, iets op het spel zetten, buiten spel, kaartspel, dobbelspel, fysieke spelletjes, binnenspel, buitenspelen etc.etc.

17 Denk nog eens aan de uitvinding van het klittenband


Download ppt "Brainstorming. In de loop der jaren is brainstorming zo populair dat het begrip wat inflatie heeft opgelopen. Als twee mensen bij de koffie iets hebben."

Verwante presentaties


Ads door Google