De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE DYNAMICA VAN PATRONEN Arjen Doelman (CWI & UvA)

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE DYNAMICA VAN PATRONEN Arjen Doelman (CWI & UvA)"— Transcript van de presentatie:

1 DE DYNAMICA VAN PATRONEN Arjen Doelman (CWI & UvA)

2 Dynamica?

3 Maar: Wat is een patroon? En wat is een dynamisch systeem? Een patroon wordt gegenereerd door een dynamisch systeem. Ook (en vooral): Dynamica

4

5

6

7

8

9

10 Een PATROON is een ATTRACTOR van zo’n PDE-dynamisch systeem. Wat is een kritieke punt (het simpelste `patroon’)? Is het stabiel? Kan het bifurceren?

11 Wat is `het kritieke punt' en is het stabiel?

12 -Drie (rood, groen, blauw) soorten phytoplankton. - Een duidelijk ruimtelijk patroon, `deep chlorofyll maxima’ (DCM). - Alleen stabiel (waarneembaar (!)) voor bepaalde parameters. VRAAG: Wat gebeurt er als de parameterwaarden veranderen? Kan er een bifurcatie optreden?

13 Het kritieke punt is de attractor Bifurcatie naar een periodiek patroon Als parameters veranderen (hier: `vertical mixing’) treden er bifurcaties op, volledige analoog aan wat er gebeurt bij de logistic map, etc.

14 Logistic mapPhytoplankton PDE [Zagaris et al,]: Analyse phytoplankton PDE als dynamisch systeem (stabiliteit, bifurcaties)

15 [Nishiura & Teramoto (Lab. of Nonl. Stud. and Comp., Hokkaido U.)] Moraal: er is veel (inzicht) te winnen door een PDE als een dynamisch systeem te beschouwen. Vooral als je ook de ruimtelijke structuur uitbuit! Complex patroon ~ de som van eenvoudige patronen

16 Dynamica ~ wisselwerking van `kritieke punten’ Laag-dimensionaal gedrag in hoog-dimensionale systemen


Download ppt "DE DYNAMICA VAN PATRONEN Arjen Doelman (CWI & UvA)"

Verwante presentaties


Ads door Google