De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van gravitatie lenzen gevormd door clusters Is cosmology a solved problem?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van gravitatie lenzen gevormd door clusters Is cosmology a solved problem?"— Transcript van de presentatie:

1 Is cosmology a solved problem?

2 Bepaling van Ω DM met behulp van gravitatie lenzen gevormd door clusters Is cosmology a solved problem?

3 Abell 2218, een cluster lens waarvan veel mooie plaatjes zijn

4 Lens model: 1e benadering

5 Lens model: Dunne schijf

6 vgl. v. Poisson

7 Vervorming van beelden

8 Lens vergelijking

9 Massa bepaling

10 Samengevat - We leiden af dat de afbuiging afhangt van de potentiaal - De potentiaal hangt samen met de vervorming van beelden van achtergrond stelsels - De shear component van de vervorming is te meten en hieruit halen we de κ-component - De κ hangt weer direct samen met de oppervlakte dichtheid waarmee we de totale massa van de lens bepalen - Vergelijking met de direct aan de lichtkracht gemeten hoeveelheid lichte massa geeft de hoeveelheid donkere massa

11 Resultaten Er is wel een stuk meer donkere dan lichte materie… Ω DM ≈0.22 Wel andere interessante resultaten… en die bespreek ik op m’n site

12 Conclusie Kunnen we Ω DM bepalen met behulp van gravitatie lenzen? JA

13 http://www.astro.rug.nl/~pbos/kosmo Vragen? Wilt u meer? Surf naar


Download ppt "Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van gravitatie lenzen gevormd door clusters Is cosmology a solved problem?"

Verwante presentaties


Ads door Google