De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Plse click on Sung by T.Yahya Tempo doeloe…tempo doeloe Ik zit op mijn gemak te kijken naar de mensen die langskomen. Mijn vrouw doet boodschappen. Slenteraars,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Plse click on Sung by T.Yahya Tempo doeloe…tempo doeloe Ik zit op mijn gemak te kijken naar de mensen die langskomen. Mijn vrouw doet boodschappen. Slenteraars,"— Transcript van de presentatie:

1

2 Plse click on Sung by T.Yahya

3 Tempo doeloe…tempo doeloe Ik zit op mijn gemak te kijken naar de mensen die langskomen. Mijn vrouw doet boodschappen. Slenteraars, moeders met jengelende kinderen, ongeïnteresseerde vaders, gehaaste mensen. Een bejaarde Indische dame, met rollator, komt mijn richting uit en gaat naast mij op de bank zitten. We raken aan de praat. De dame komt uit oost- Java. Haar vader was daar administrateur op een suikeronderneming. Met haar broertje en zusje had ze daar een onbezorgde en gelukkige jeugd. Tot de Japanners binnenvielen… Haar vader overleed in Birma. Eind vijftiger jaren vertrok zij met haar man en dochter naar Nederland. De ontvangst was hier kil. Een paar jaar geleden overleed haar man en ook haar dochter is er niet meer. ‘’Ik ben helemaal alleen mijnheer, ik verlang terug naar vroeger naar het onbezorgde leven op de onderneming’’. ‘’ Het huis met de grote waringin in de voortuin en de vele plantenpotten op het koele terras’’. De laatste jaren denkt ze vaak terug aan haar geboorteland en de jaren op de onderneming. Nederlands- Indië die goede oude tijd… sajang mijnheer. Haar ogen zijn vochtig.

4 ca 1900 sierpotten in de voorgalerij de heilige waringin gezellig ngobrol rozen in witgekapoerde aarden potten

5 Bandoeng, West-Java, van het gezellig zitje op het terras van de Sociëteit ‘’ Concordia’’ zag men tegen 12 uur het drukke verkeer van auto’s, motoren en gewone fietsen voorbij gaan.

6 Stadsbeeld Batavia

7 Stadsbeeld te Soerakarta ( Solo); smalspoorbaan door de stad met locomotief en trein, moderne (1947) auto en houten ossekar tezamen op één foto 1951

8 Een ‘’reizende bibliotheek’’ van de ‘’ Balai Poestaka’’ (vereniging tot bevordering van de volksliteratuur) ergens in West-Java

9 De Soesoehoenan van Soerakarta gezeten in zijn ‘’ Gouden Koets’’; de gehurkte palfreniers zorgen voor een soepel optrekken en afremmen van de koets! Aangezien boven het hoofd van de vorst zich geen onderdaan mag bevinden nam men de toevlucht tot een ‘’ blanke’’ koetsier.

10 De eerste rit der ‘’ Eendaagsche’’ ( exprestrein Batavia- Soerabaja v.v.) te Kroja bij de kruising met de tegenligger. 1.11.1929.

11 Autobus op weg naar de Karo-hoogvlakte ( ten noorden van het Toba-meer) Door het inzetten van dergelijke busverbindingen werd het ‘’ achterland’’ opengelegd, en werd de bevolking ‘’ dichter bij de kust gebracht’’. Ca 1925.

12 Een nieuwe autobus van de Landsautomobieldienst staande voor de ‘’ misgit’’ te Fort de Kock ( Padangse Bovenlanden).

13 DemakDemak Demak, het bewerken van de sawah’s.

14 Toba - Bataks met biggetjes op weg naar de pasar

15 en de ‘’krandjang’’ verkoper

16 Karretje te Solok ( Padangse Bovenlanden). Let op de ‘’ 2 PK-motor ’’ in verband met de steile hellingen in dit gebied!

17 Demak- binnenkomende prauw.

18 Martapoera, een dorp 40 km van Bandjarmasin gelegen, had een levendige pasar welke zowel te land als te water gedreven werd.

19 Boten op de rivier voor Hotel Grevelink te Bandjarmasin, Z.O.- Borneo.

20 Probolinggo – Prauw op het strand.

21 Vertrek van de eerste mailboot van de ‘’ Rotterdamsche Lloyd’’ van de kade van Belawan- Deli ( Sumatra’s Oost-kust)

22 vaarwel tabe tot ziens!

23 Groeten HaPe Foto’s collectie L. Rijpma Uitg.Moesson


Download ppt "Plse click on Sung by T.Yahya Tempo doeloe…tempo doeloe Ik zit op mijn gemak te kijken naar de mensen die langskomen. Mijn vrouw doet boodschappen. Slenteraars,"

Verwante presentaties


Ads door Google