De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kennisacquisitie en - modellering Rogier van Eijk college 3 Modelleren van synthesetaken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kennisacquisitie en - modellering Rogier van Eijk college 3 Modelleren van synthesetaken."— Transcript van de presentatie:

1 Kennisacquisitie en - modellering Rogier van Eijk college 3 Modelleren van synthesetaken

2 Vorige keer: modelleren van analysetaken

3 Vandaag: modelleren van synthesetaken

4 Leerdoel begrijpen en kunnen hanteren van de taakmethoden voor synthesetaken Concrete taakbeschrijving taakmodel aanpassen / combineren modelleren / herkennen illustreren / toepassen

5 SYNTHESE

6 Synthese Gegeven een verzameling requirements ontwerp een systeem dat aan deze requirements voldoet.

7 Vb: Ontwerpen van een logo “Ik krijg allereerst van de klant een pakket met eisen. Ik ga dan met de klant in gesprek om dit pakket uit te splitsen in eisen die echt hard zijn en eisen die zachter en meer een wens zijn. Dan begint het creatieve proces waarin ik mijn ideeën uitwerk in een aantal verschillende logo’s.

8 Vb: Ontwerpen van een logo

9 Na dit creatieve deel beoordeel ik de ontwerpen op de harde eisen. Ontwerpen die niet goed genoeg zijn vallen af. Dan gebruik ik de zachte eisen om een prioritering aan te brengen tussen de verschillende ontwerpen. Vervolgens maak ik een afspraak met de klant om hieruit het uiteindelijke ontwerp te selecteren.”

10 synthesis

11 CONFIGURATION DESIGN

12 Configuration design Gegeven een verzameling requirements maak een geschikte samenstelling uit een verzameling voorgedefinieerde componenten.

13 Vb. Samenstellen van een maaltijd “Ik heb de volgende gegevens van mijn gasten: De maaltijd is voor vier personen. Twee mensen zijn vegetarisch. Een persoon is allergisch voor noten. Er is een voorkeur voor de Indiase keuken. Curries vindt men lekker, vooral met rajta en rijst. Chinees mag ook. Men is geen fan van de Franse keuken. Er is anderhalf uur tijd voor het diner.

14 Vb. Samenstellen van een maaltijd “Op basis van de tijdsbeperkingen en het beschikbare budget kies ik voor een driegangen diner: bestaand uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Ik heb vijf standaard vegetarische diners op de plank liggen. Menu 2 komt het best overeen met de voorkeuren. Deze is als volgt. Voor: Mulligatawny soep, hoofd: curry met kokos en mango, en na: Kulfi.

15 Vb. Samenstellen van een maaltijd “Hopelijk klopt het met de randvoorwaarden? Nee. In Kulfi zitten noten. Het menu is dus niet notenvrij. Mhm, ik zie drie alternatieven: de noten weglaten, een ander nagerecht, of de noten alleen weglaten uit het toetje van de allergische persoon. In dit geval is het het beste om een ander nagerecht te nemen. Een goede kandidaat is het nagerecht van menu 3: Kheer.

16 Vb. Samenstellen van een maaltijd “Alles OK nu? Oh nee, zelfde probleem: Daar zitten amandelen in, dus wederom niet notenvrij. Dan maar rijstpap uit menu 4. Dan hebben we wel rijst zowel in het hoofdgerecht als nagerecht, maar dat moet dan maar. Voldoet het nu aan de voorwaarden? … Ja.”

17 Configuration design Ontwerp van een systeem op basis van bestaande componenten Twee mechanismen / loops: 1.Uitbreiden huidige ontwerp met nieuw component 2.Wijzigen van huidige ontwerp

18 Configuration design operationalize(requirements -> hard-reqs + soft-reqs); specify(requirements -> skeletal-design); while new-solution propose(skeletal-design + design +soft- reqs -> extension) do design := extension add design; verify(design + hard-reqs -> truth-value + violation); if truth-value = false then critique(violation + design -> action-list); repeatselect(action-list -> action); modify(design + action -> design); verify(design + hard-reqs -> truth-value + violation); until truth-value = true; end while

19 Config design

20 Opdracht Levert de taakmethode altijd een ontwerp dat aan alle harde eisen voldoet? Licht toe.

21 Vb: Stel een keuken samen

22 Vb: Stel een pc samen

23 PLANNING

24 Planning Gegeven een bepaald doel genereer een plan dat bestaat uit een geordende verzameling van activiteiten om dat doel te bereiken

25 planning

26

27 ASSIGNMENT

28 Assignment Maak een toekenning tussen een verzameling subjecten en een verzameling resources dat aan de requirements voldoet.

29 Assignment “Een onderneming gaat over naar een nieuw bedrijfspand en ik ben gevraagd een nieuwe kamerindeling te maken. Ik heb momenteel de volgende gegevens: er zijn 14 werknemers er zijn 10 kamers 4 kamers zijn geschikt voor twee mensen de directeur moet in een grote kamer secretaresses moeten zo veel mogelijk op een kamer één van de secretaresses wil graag een kamer op het zuiden …”

30 Assignment

31 assignment

32 SCHEDULING

33 Scheduling Genereer een allocatie van units aan time slots en resources dat aan de gegeven requirements voldoet.

34 scheduling

35 Planning, scheduling & assignment Planning – Geordende verzameling van activiteiten Scheduling – Allocatie van units (bijv. activiteiten) aan time slots en resources Assignment – Allocatie van subjecten aan resources

36 KENNIS

37 Kennis

38 Perspectieven op kennis 1. Epistemologie: Knowledge is justified true belief

39 Epistemisch perspectief Kennis en geloof: Waar ligt de grens?

40 ‘Piers Corbyn verwacht tussen 24 en 28 november 2007 een superstorm met windstoten van meer dan 200 km/uur.’ Kennis of geloof? Waarom? De weerkundige

41 De (f)luisteraar Derek Ogilvie kan non-verbaal communiceren met kleine kinderen en zo hun frustraties achterhalen: – “De babykamer moet zo en zo ingericht worden.” – “De baby moet naar die en die arts worden doorverwezen.” Kennis of geloof? Waarom?

42 2. Pragmatische perspectief Knowledge is that what is used to transform a problematic situation into a resolved one.

43 Pragmatisch perspectief Een belangrijke test voor kennis ligt in het gebruik ervan. Kennis heeft een doel: het oplossen van problemen – de dingen gedaan te krijgen die gedaan moeten worden.

44 Kennis is taakgericht kennis van bomen wordt bepaald door de uit te voeren taak

45 Een specifieke taak vereist specifieke kennis

46 3. Creatieve perspectief Knowledge infinitely unfolds, lacks identity and is constituted by its absence.

47 Ontvouwen van kennis

48 Ontdekken van nieuwe deeltjes … cel molecuul atoom elektron quantum snaar …

49 Oceanografie en mariene biologie

50 Kennisgaten kennis wordt met name gekarakteriseerd door afwezigheid.

51 4. Sociale perspectief Knowledge is a matter of displaying competencies defined in social communities.

52 Consensus en draagvlak Hieraan kan een proces van onderhandeling ten grondslag liggen, waarin de communicatiepartners tot een consensus komen en zo een draagvlak voor de kennis creëren.

53 Consensus in wetenschap

54 Gedistribueerde kennis Jan weet p Piet weet p  q -------------------------------- Samen weten ze q

55 Kennis is macht Het bezit van kennis kan een competitief voordeel betekenen ten opzichte van diegenen die de kennis niet bezitten.

56 Kennis is macht

57 Expertise relatief absoluut

58 5. Engineering perspectief Knowledge is tacit and has a declarative and procedural counterpart.

59 Tacit knowledge Kennis is niet altijd zomaar toegankelijk voor ons bewustzijn, alleen door geschikte externe of interne prikkels.

60 Nonaka’s model

61 Aspecten van kennis: 4 C’s Correspondentie Coherentie Consistentie Compleetheid

62 Correspondentie de relatie tussen kennis en werkelijkheid

63 Correspondentie

64 Zelfkennis

65

66 Consistentie Kennis is consistent als er geen tegenspraken / tegenstrijdigheden zijn.

67 Consistentie De kennis – “Jan is 20 jaar oud. – Willemien is 16 jaar oud. – Willemien is ouder dan Jan.” is inconsistent

68 Coherentie de mate waarin de delen onderling met elkaar in verband staan en een geheel vormen.

69 Coherentie De kennis – “Jan is 20 jaar oud. – Willemien heeft een brommer.” is incoherent.

70 Compleetheid Pragmatisch perspectief: Kennis is compleet als de kenner in staat is zijn of haar taak uit te voeren.

71 Metaforen voor kennis

72 Metafoor voor kennis

73 Leerdoel begrijpen en kunnen hanteren van de taakmethoden voor synthesetaken Concrete taakbeschrijving taakmodel aanpassen / combineren modelleren / herkennen illustreren / toepassen

74 http://www.cs.uu.nl/docs/vakken/kam

75 Week 46 Week 47 Week 48 Week 49 Week 50 Week 51 Week 52 Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 College 1 Geen college + opdracht 1 College 2 + opdracht 2 College 3 College 4 + opdracht 3 College 5 kerstvakantie herkansingweek Geen college + Opdracht 4 College 6 Roel van den Broek Eindpresentaties + eindrapport Tentamen

76 firma interview – part 2 http://www.youtube.com/watch?v=0J-TVNGda8I


Download ppt "Kennisacquisitie en - modellering Rogier van Eijk college 3 Modelleren van synthesetaken."

Verwante presentaties


Ads door Google