De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken."— Transcript van de presentatie:

1 Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken.

2 Samenwerking gewenst! Bibliotheken, musea en archieven hebben veel gemeenschappelijk. Door de handen ineen te slaan, is het mogelijk om aansluiting te houden bij het publiek. De lokale toeristische infrastructuur wordt versterkt.

3 Maar….. De drie instellingen functioneren “stand-alone”. Er is geen sprake van één en dezelfde methode van beschrijving en ontsluiting van de collecties of voor het verstrekken van informatie. Burger moet aankloppen bij 3 verschillende loketten, met elk hun eigen eigenaardigheden. Daardoor gaat informatie verloren en wordt de kennis van de drie instellingen niet optimaal benut.

4 Goudanet Via slimme zoeksoftware collecties van verschillende partners ontsluiten worden zoekresultaten aantrekkelijk en in één oogopslag gepresenteerd: gelijktijdig en associatief. Er wordt een (digitaal) systeem ontwikkeld, waarin de verschillende partners gezamenlijk de vraagafwikkeling kunnen aanpakken en organiseren. Voor jeugd en jongeren wordt een innovatieve, interactieve speel- en zoekinterface ontwikkeld, die hen in staat stelt informatie- en zoekvaardigheden te ontwikkelen. Dus geen structuurdiscussie!

5 De onderlinge meerwaarde De openbare bibliotheek heeft een breed en divers publiek (30 % van de bevolking), heeft specifieke expertise m.b.t. collectiebeleid van boeken,is deskundig in vraagafhandeling en beschikt over goede contacten met het onderwijs.

6 De onderlinge meerwaarde Het archief beschikt over een unieke en belangwekkende historische collectie, beschikt daarnaast over veel historische expertise. Het museum heeft een collectie van groot historisch belang, een grote aantrekkingskracht op een breed publiek van toeristen. Daarnaast is er vakinhoudelijke expertise, heeft het een uitstekende staat van dienst op het gebied van promotie en educatieve activiteiten (lespakketten etc) en kunnen ze tentoonstellingen maken.

7 Wat werd gevraagd van de verschillende partners? Betrokkenheid, enthousiasme, commitment. Participatie in uitvoering via stuurgroep etc. (project zelf wordt opgedragen aan externe partner). De bereidheid om – na gebleken succes – ermee door te gaan. Alle kosten (behalve verbindingskosten) zijn in principe voor rekening van project. Project gaat uit van goede (redelijke) eigen automatiseringssystemen.

8 BAM! cultuur educatie voor het voortgezet onderwijs

9 Doelstelling Gezamenlijk nieuwe producten en diensten ontwikkelen voor het voortgezet onderwijs op basis van onze gemeenschappelijke (historische)inhoud.

10 Projecten BAM Moordwandeling Breekbaar! Netwerk met docenten Nieuwsbrief Andere culturele instellingen

11 GoudaNet: de historische atlas van Gouda en omstreken. Catalogus Al@din inlichtingen serviceAl@din Jeugd en jongeren interface

12 GoudaNet: de historische atlas van Gouda en omstreken. algemeen publiek met interesse in Gouds erfgoed (snackers) jeugd en jongeren.

13 GoudaNet: de historische atlas van Gouda en omstreken. Het realiseren van een zoekinterface waarmee de catalogi van de afzonderlijke instellingen zich voor de klant als 1 catalogus gedragen, waarbij de klant geholpen wordt in zijn zoektocht met associaties op zijn zoekcriterium.

14 Geïntegreerde Catalogus De eigen catalogi en systemen blijven gewoon bestaan als basis voor de afzonderlijke instellingen. De informatie die daarin is vastgelegd wordt op een aanvullende wijze ontsloten via de geïntegreerde catalogus. Deze bevat slechts verwijzingen.

15 Geïntegreerde Catalogus Bronnen: catalogus bibliotheek (volledig) catalogus archief: librije, periodieken, oudere Goudana, Van Goor collectie, materiaal Beeldbank catalogus musea (publieksgedeelte) specifieke websites gouds cultureel erfgoed: Die Goude, Goudse Glazen, Tabakspijp, Gouds plateel, virtuele tour St. Janskerk etc. Kennisbank digitaal inlichtingenbureau landelijke bronnen: krantenbank etc.

16 Geïntegreerde Catalogus Treffers uit bronnen associaties bronnen te kiezen

17 zoekcriterium benadruk Goudse Glazen

18 kies treffer

19

20

21

22

23

24 Jeugd en jongeren Lespakket voortgezet onderwijs Informatie-dating

25 Doelgroep in Beeld

26 Belangrijkste Conclusies Jongeren communiceren intensief over internet (MSN) Jongeren hechten veel waarde aan gezamenlijke activiteiten Jongeren hebben behoefte aan een centraal, overzichtelijk en betrouwbaar informatiepunt

27 Probleemstelling 1.Collectie wordt onvoldoende ontsloten voor jongeren 2.Jongeren vinden niet de gewenste ervaringen 3.Geen gebruik van kennis van gebruikers

28 Voortgezet onderwijs “Een professioneel lespakket, gemaakt in overleg met docenten met als doel leerlingen te leren zoeken met de aquabrowser naar Gouds erfgoed.”

29 Informatie-dating “ Ontwerp vanuit de bibliotheek een plek op internet voor jongeren van de onderbouw waar ze elkaar kunnen ontmoeten, informatie kunnen vinden en delen, en waar leuke dingen gebeuren ”

30 Bijzonder systeem? Combinatie van: Het online in contact brengen van (zielsverwante) jongeren zodat zij informatie vinden die voor hun relevant is, delen en inzichtelijk maken op centraal punt, gekoppeld aan de bibliotheek extra gemotiveerd door een spelelement.

31 Hoe verder? Presentatie op Goudanet conferentie 13 december Testen van het ‘papieren’ prototype door Qrius Bouwen en testen van een functioneel prototype...en dan?

32 In 2005 Proefdraaien bij de instellingen Publiekscampagne Dienst meer body geven door content, thema’s, websites, al@din etc.al@din Gebruikersonderzoek Best practice in boekvorm Beheersovereenkomst tussen de drie instellingen

33 Samenwerking Met iets nieuws ontstijg je conflicten Ploeteren: gebrekkige communicatie Inspirerend: unieke diensten Begint eer gij bezint!


Download ppt "Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken."

Verwante presentaties


Ads door Google