De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De geïllustreerde gids

Verwante presentaties


Presentatie over: "De geïllustreerde gids"— Transcript van de presentatie:

1 De geïllustreerde gids
Kantoor planten

2 Inleiding Groene omgevingen scoren hoog als bestemming om in de vrije tijd tot rust te komen of nieuwe energie op te doen. Men overwint vliegangst om toch maar op vakantie te kunnen gaan naar de Amerikaanse nationale parken of men zoekt een bouwgrond in de Kempen om optimaal te kunnen profiteren van al dat moois dat de natuur te bieden heeft. Ook op de werkplaats heeft de aanwezigheid van groen een veelgelaagd positief effect. Heel wat bedrijven hebben te kampen met een slecht binnenklimaat, met alle gevolgen vandien voor het personeel: allergieën, keelinfecties en bacteriële darminfecties zijn maar enkele van de kwalen van de moderne kantoormens. Er zijn verschillende studies verricht naar het effect van planten op kantoor, alle met grosso modo hetzelfde resultaat: planten op de werkplaats leiden tot een betere gezondheid en beter psychisch wel-behagen voor alle werknemers. Niet enkel op kantoor zijn kamer-planten een must, ook in huis kan men met behulp van planten een persoonlijke sfeer creëren die past bij de inrichting van de leefruimte. De inrichting van uw huis is een manier om uw persoonlijkheid uit te drukken. Een warme parketvloer, foto’s van familie en vrienden aan de muur, een stijlvolle badkamer,… het zegt allemaal iets over wie u bent. Planten kunnen deze sfeer versterken en zorgen voor de finishing touch. Op feestelijke gelegenheden, zoals een huwelijk, wordt vaak een ruiker bloemen cadeau gegeven. Een prachtig geschenk en een prachtig gebaar. Maar zou het niet nog mooier zijn om dat groene en kleurrijke plezier te kunnen verlengen? Is die Oostenrijkse bergtop ook niet mooier als het moeite heeft gekost zo hoog te geraken? Anders dan bij een ruiker, heeft men bij kamerplanten de tijd om de planten te leren kennen. U ziet of er ziekten of plagen op de loer liggen, u ziet dingen die u anders zouden ontgaan. Zo ontluikt er een veel-belovende bloemknop onder het dorre blad dat u zorgvuldig hebt verwijdert. Kamerplanten zitten vol verassingen, maar die ziet u vaak alleen als u er echt voor zorgt. Zoals een ombudsman of -vrouw waakt over het welzijn van de studenten, moet u ook bij planten kunnen anticiperen of oplossingen zoeken voor mogelijke problemen. Sommige mensen zijn terughoudend om een kamerplant in huis te nemen. Maar het lezen van deze gids zal u overtuigen dat er voor iedereen wel een geschikte plant te vinden is. Zowel de decoratieve eigenschappen als de botanische aspecten kunnen interesse opwekken voor kamerplanten. Deze gids geeft dan ook informatie die verder gaat dan louter de verzorging van de planten. Er wordt veel belang gehecht aan de herkomst, de sfeer die de plant creëert en er worden suggesties voor decoratieve combinaties voorzien. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is dan ook zonder meer een naslagwerk voor iedereen die maximaal plezier wil halen uit zijn kamer-planten.

3

4 Azalea Azalea Modestica
30 nov De Azalea of Rododendron telt meer dan duizend soorten, maar wordt tegenwoordig slechts in kleine hoeveelheden gekweekt in een beperkt aantal seminaries. Hierdoor merken we een belangrijke terugval op van deze soort. Wie de verschillende variëteiten toch wil bewonderen, moet er maar een aantal oude aardrijkskundige school-boeken op na slaan. De oorspronkelijke Azalea’s groeien als bodembedekkers in voedzame, humusrijke gronden en zijn dan ook gesignaleerd op de meest verre bestemmingen, zoals Chili, Australië en zelfs Vaticaanstad. De planten zijn eveneens ideale kamerplanten, doch zeer gevoelig in hun verzorging. Zo giet je de plant best met gewijd regenwater aangezien ander water teveel kalk bevat. Azalea’s verlangen ook een lichte standplaats en groeien uitzonderlijk goed wanneer je hen verwent met een Psalm of Gregoriaans deuntje.

5

6 Bamboe (弯曲的竹子) Bambusoideae Sinica
2 dec km De Bamboe is een subtropische plant die oorspronkelijk enkel voorkwam in ruraal China. Geleidelijk aan verspreidde de plant zich echter over de rest van het land, om uiteindelijk zelfs het buitenland te veroveren. De plant bekomt tegen-woordig dan ook goed van migraties van een rurale naar een stedelijke omgeving. Zelfs een verplaatsing van China naar Europa zou geen onoverkomelijk probleem mogen zijn. Om problemen bij de douane te vermijden, zorg je best wel voor de broodnodige invoerdocumenten. Veeleisend is de Bamboe niet. Qua verzorging volstaat het absolute minimum. De Bamboe neemt genoegen met Alma-achtige studentenmaaltijden, doorspoeld met enkele glazen water. Of je de plant nu bij het raam zet, in de zon of in de wind, maakt echt niet uit. Overleven doet hij sowieso. Moesten de normaal gele blaadjes toch wat rood of bleek beginnen uitslaan, slechts één advies: tot alle worteltjes goed doordrongen zijn overvloedig overgieten met Coca Cola. Moest deze behandeling de plant alsnog slecht bekomen, is er nog een laatste redmiddel. In de vrije natuur komt de plant enkel in contact met zwijgzame pandaberen. Een goed gesprek in het Engels kan de plant dan ook een flink eind op weg zetten naar de volledige rehabilitatie. Twee vallen waar je daarbij niet in mag trappen: 1) De plant leert snel andere talen. Ga er dan ook niet van uit dat hij van je binnensmonds uitgesproken vervloekingen in het Nederlands niets verstaat. 2) Spreek de plant met de goede naam aan: Bamboe. Met verkeerde namen à la Bompa, Bimbo, Bambi, of erger nog Ding(ske), zul je de plant enkel jennen.

7

8 Basilicum Saricum Olympica
8 mrt Saricum Olympica Basilicum is een geurig kruid dat het best gedijt in de gematigde klimaten van Noordwest Europa met uitzonderlijk hoge concentraties rond het Leuvense. Doch heeft het plantje een zeer hoge overlevingskans in alle klimaten en streken, wat haar wereldwijde spreiding verklaart. Vooral in de nabijheid van het Afrikaantje is de Basilicum talrijk aanwezig. Het plantje groeit zowel op vlakten als hellingen en is zeer goed bestand tegen winterkoude. Een winderige omgeving is daarentegen best te vermijden aangezien het gieren van de wind een onrustig gevoel veroorzaakt. In België combineert Basilicum zich uitzonderlijk goed met andere kruiden, allerhande fruitsoorten en streekgebonden groenten. De teelt van het plantje gebeurt bij voorkeur op biologische wijze en de beste resultaten worden genoteerd in kleinschalige groentetuintjes. Indien het plantje binnenshuis geteeld wordt, kan de nabijheid van een Vijgenboompje wonderen doen. De Basilicum behoort tot de familie van de lipbloemigen, maar onderscheidt zich binnen deze familie van de andere plantjes omwille van enkele bijzondere eigenschappen. Zo verdraagt dit plantje zeer goed dagelijkse trektochten, zolang de verplaatsing maar per fiets of al lopend wordt uitgevoerd. Valpartijen zijn echter absoluut te vermijden! Het plantje zal de val overleven, maar de herstel-periode duurt lang. Zowel in de huiskamer als in kantoorruimten zijn de nabijheid van andere kamerplanten onontbeerlijk. Op kantoor zijn de Hibiscus en de Palm absolute aanraders, ook al vraagt de Basilicum om iets meer verluchting en koelere kamertemperaturen (maximum 20°C). Binnenshuis voelt de Basilicum zich dan weer opperbest in de keuken. Andere locaties waar men het plantje altijd zal zien floreren, is nabij volleybal-velden, tennisvelden, zwembaden en looppaden. Zodra er sportieve activiteiten plaatsvinden, is de Basilicum van de partij.

9

10 Bonsaiboompje Ciatienna Ficus
8 mrt Zoals het een echte Bonsai betaamt toont deze Ficus zich als een grote wereld in een klein formaat. Ontstaan uit de Congolese bodem is deze planten-familie later verpot geweest om terug wortel te schieten in België, waar ze zich vandaag de dag toch vooral in stedelijk gebied nestelt. Om de eigenheid van de plant te bewaren dient men ze minimaal drie keer per jaar voor een korte periode in een rurale omgeving te brengen. Omdat de plant danig klein is houd men ze bij verplaatsingen in de richting van Parijs beter goed in het oog. Kleine onoplettendheden kunnen er namelijk voor zorgen dat deze plant zich vlugger verplaatst dan uzelf. De dagelijkse verzorging van deze plant is cruciaal. Veel licht, geregeld kant en klaar bereide voedingskorrels, en eventueel wat suikerwater als toemaatje kunnen deze plant een lang leven bezorgen. Gezien de lange leeftijd waarin de Ficus blijft evolueren mag men het bladverlies na een zekere tijd als normaal beschouwen. De plant is ervoor gekend nog jaren te kunnen leven en groeien zelfs na een volledige bladuitval. Om de plant nog beter in vorm te houden kan het helpen een tweede Ficus van dezelfde familie één tot twee dagen per week in zijn dagelijkse omgeving te brengen.

11

12 Bougainvillea (Fiore Viola) Axellia Bougainvillea
7 sep Rond de Middellandse zee aan de kant van Turkije, Istanbul, bloeien deze hoog opklimmende Bougainville-struiken tegen de huizen. Ze bloeien zo rijk in een warm klimaat dat ze stilaan de wereld hebben veroverd en we denken dan vooral aan de huizen in Congo waar deze bloemende struik van elk huis een thuis maakt. Mensen met groene vingers, die uren kunnen werken aan een mooie bloemen border in de tuin, gaan veel plezier beleven aan deze plant. Deze plant is graag op kantoor, maar liefst geen vijf dagen, zet haar dus ook regelmatig in de huiskamer. Het feit dat de blaadjes niet giftig zijn voor (klein) kinderen maakt van deze plant de ideale huiskamerplant. Stilaan zal deze plant ook Italië veroveren. Men is enkel nog op zoek naar de juiste Italiaanse vertaling van Bougainvillea vooraleer de marketing echt op gang kan komen. U kunt de Bougainvillea naar believen snoeien, want nieuwe bloemen verschijnen steeds aan de nieuwe scheuten. De eigenlijke bloemen vallen enkel door hun kleur op, qua vorm zijn ze bescheiden gelijkend op de blaadjes. Op kantoor raden wij aan om de plant te combineren met een Denneboom of Spar. In de huiskamer is de combinatie van deze struik met een (Bonsai)boom een uiterst goede keuze. Als voedingsbodem voor deze plant kan men Congolese, Hong-Kongse of Turkse grond nemen. Maar ook in Tervuurse, humusrijke bosgrond zal de Bougainvillea tot bloem komen. Behandel deze plant met zachtheid en zorg voor voldoende afwisseling van standplaats.

13

14 Echinocactus Afilipusus
10 feb Deze Bolcactussen groeien op de Mexicaanse hoogvlakte. Geen wonder dus dat ze wel van zon, maar niet van een te hete standplaats houden. Eigenlijk is deze plant veeleisend qua temperatuur: onder de 22 °C en boven de 30°C zal de plant stoppen met groeien. Rond de 25 °C en een strikte rustperiode in acht nemende waarbij de groei van de plant zelfs in deze ideale temperatuur stopt, zullen er prachtige bloemen verschijnen. Een huiskamer met grote hoge schuiframen en een moderne thermostaat die over de temperatuur waakt is een must voor deze plant. De stekels zijn het meest kenmerkende aan de cactus. Dit is echter enkel bedoeld om slakken, honden en katten op een afstand te houden. Met het overgrote deel van de fauna en flora leeft de Cactus in symbiose. Vanwege de in het oog springende vormen, de decoratieve doorns en bloemen en de gemakkelijke verzorging zijn cactussen populaire café-planten. Giet ze dan ook liever met bier of espresso koffie dan met water. De cactus kan tegen een rokerige omgeving en men mag gerust de as van sigaretten aan de potaarde toevoegen. De Indianen in Midden-Amerika maakten geregeld een tocht naar de natuurlijke groeiplaatsen van de cactus in Mexico. Ze groeven de wortels op en verwerkten die heerlijke gerechten. Deze traditie wordt in talrijke gastronomische restaurants in stand gehouden. Of het nu de frituur op de blauwe hoek is, of de Mexicaan aan de Leie, de lekkerste gerechten worden steevast op smaak gebracht door deze plant.

15

16 Corkscrew (Plantă Spirală) Juncus Brunolis
16 sep Deze sympathieke warrige Krulplant behoort tot de Juncus familie. Hoewel de Juncussen zeer diverse vormen kunnen hebben, vertonen de meeste Juncussen toch vaag gelijkenissen met de Buxus. Deze Juncus Spiralis is echter een buitenbeentje in deze botanische familie en distantieert zich met de snoeibare Buxus die menig voortuin versiert. Men vraagt zich spontaan af welke snoei-techniek de kenmerkende chaotische afwisseling van lange, korte, krullende en minder krullende bladeren als resultaat geeft. Het antwoord is dat er amper snoeien aan te pas komt. De bladeren ontwikkelen zichzelf vanuit de wortel volgens een onontwarbaar patroon. Als de plant niet meer op het plantenrek past, mag men wel altijd zelf de langste bladeren inkorten. Wilt u er extra lang plezier van hebben, zet de plant dan ’s winters in een onverwarmde kamer met het raam open. De temperatuur mag gerust onder het vriespunt dalen. In de Schotse hooglanden overleeft de plant in de winter zelfs buiten! Mocht de plant in de zomer aftakelen, graaf haar op een schaduwrijk plekje in en haal de Juncus in september weer binnen. Bij veel planten raden we aan er af en toe tegen te praten, deze plant is echter meer gebaat bij een zangstonde. Om het effect te vergroten kan men werken met een geluidsversterker, die trillingen bevordert en zodoende het krullige karakter van deze plant. Hoe dit weten-schappelijk in zijn werk gaat, is nog niet aangetoond. Maar ooit zal een juist en geslaagd wetenschappelijk experiment hierover duidelijkheid brengen. Deze plant bezit de merkwaardige eigenschap om, als men de wortels even gewoon laat worden aan strandzand, hoog op te springen. Waarschijnlijk komt dit door een veer-effect van de meest gekrulde blaadjes. Vroeger raadde men aan de plant bij te mesten met sigaretten-as, dit is echter ondertussen achterhaald en de plant blijkt meer gebaat bij een voeding van grondgeteelde aardbeien en tomaten. .

17

18 Dennenboom Tompinus Tomestris
9 mei De Tompinus Tomestris behoort tot de familie van de Tomaceae en is de meest honkvaste soort van allemaal. Een registratie van het kadaster heeft aangetoond dat de men de boom nagenoeg enkel terugvindt in de Antwerpse Kempen, hoewel enkele van deze exemplaren ook reeds gesignaleerd werden in de Zwitserse Alpen. Deze conifeer slaagt erin te overleven op zeer arme zandgronden, doch extra voedingsstoffen als wafels en bananen zijn geen overbodige luxe. Dagelijkse verplaatsingen, bij voorkeur per trein, naar andere streken worden zeer goed verdragen, al gaat de voorkeur uit naar gebieden waar ook Varens terug te vinden zijn. De nacht brengt hij echter best door in zijn natuurlijke habitat. Men kan de boom extra verwennen door hem wekelijks bloot te stellen aan trompetgeschetter en andere fanfare-muziek. Franstalige muziekteksten worden hierbij verkozen boven Engelstalige. De Tompinus Tomestris groeit het best in een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Voldoende licht is aangewezen, maar rechtstreeks zonlicht en overdreven warmte kunnen de boom schaden. De nabijheid van pompoenen, prei, radijsjes en kabouters vormen een pluspunt aan zijn omgeving.

19

20 Ficus ( صأرأي دأ قرأف ) Saraia Arabica
28 sep In de Arabische wereld kan de Kamervijg ongeveer vijf meter hoog worden. Maar deze oosterse plant voelt zich ook zo thuis in de Belgische huiskamer dat hij lekker zoete vruchten voortbrengt. Zustersoorten van deze fruitboom, zoals de Ficus Benjamina, vindt men vooral in Egypte. Deze plant speelt een hoofdrol in zowel de sprookjes van duizend en een nacht als in de christelijke parabels, het is dus niet verwonderlijk dat iedereen zich direct thuis zal voelen in een kamer gedecoreerd met een Vijgenboom. Antropologen wisten al langer dat veel volkeren een traditie hebben om te praten tegen planten. Deze Ficus heeft ook voor de positief wetenschappelijke wereld het bewijs geleverd dat planten beter groeien als er tegen hen gepraat wordt en af en toe een Arabische uitspraak doet bij de Vijgenboom echt wonderen. Geef de plant pas (handwarm) water zodra de grond droog aanvoelt. Omdat deze plant oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden komt, hoeft men de Ficus niet te benevelen. Wanneer het blad van deze plant bruine randen krijgt, kan men de plant zogenaamd “bijschminken” (producten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde plantenzaken zoals Ici Paris XL), zodat de plant niet moet inboeten aan zijn in se decoratief karakter. Als bureauplant raden de binnenhuis-architecten een combinatie aan met de Orchidee. Als huiskamerplant is een standplaats naast een Basilicumplantje een originele maar geslaagde optie. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren uit de pot of de omgeving van de pot. Een wanordelijke pot verdraagt de Ficus namelijk niet. Veel mensen halen deze plant in huis, daarom raden wij aan om het medium Facebook uit te pluizen voor meer tips en afbeeldingen.

21

22 Hibiscus Rosa Carensis
± cm 30 dec De Hibiscus is een groenglimmend struikje waar zich, bij goede verzorging, iedere dag nieuwe bloemen aan ontvouwen van wel 10 cm doorsnede. Ze zijn fluwelig, vuurrood. De meeldraden en stamper zijn tot een steel vergroeid die ver uit de kelk steekt. U kunt deze kamerplant tot struik laten uitgroeien en als kuip-plant op het terras houden. Maar als u niet de gelukkige eigenaar bent van een geregulariseerd terras, zal deze plant ook binnenshuis een streling voor het oog zijn. In volle grond kan deze plant gedijen in het Belgische klimaat. In Mechelen zijn er al enkele exemplaren uitgezet. Mits een goed bosbeheer zullen binnenkort kleine hibiscusplantjes het Vlaamse bosbestand opfleuren. Koude is voor deze plant één van de oorzaken van knopval. Zorg dus voor een kamertemperatuur van rond de 21°C, een plaatsje in de buurt van de verwarming is ideaal. De plant kan tegen verplaatsing en is stevig genoeg om een tochtje over een paar duizend km in een fietstas te overleven. De plant zal niet gemakkelijk door typische plantenziektes belaagd worden. Een eigenaardigheid van deze tropische roos is wel dat af en toe de pot van de plant zal vallen. Zorg dus voor een onbreekbare pot of houd steeds een pot in reserve achter de hand. Wanneer de plant de blaadjes laat hangen of bleker wordt, is het hoog tijd voor planten-voeding. Wanneer je hiermee te lang wacht, kan het zelfs zijn dat de plant spontaan omver valt. Regelmatig ijzer-houdende plantenvoeding aan het giet-water toevoegen is dus de boodschap. Van de gedroogde bloemen kan men zeer lekkere thee maken. Verwen dus zeker theedrinkende collega’s eens met een origineel en smaakvol aftreksel van deze hibiscusbloemen.

23

24 Kaaps viooltje (Kaaps viooltjie) Saintnickia
30 dec 0 – km In sommige plantencentra verkoopt men de witte S.Confusa als S.Paulia. Wanneer de S.Confusa de enige kamerplant is die u in huis of kantoor haalt zal u de vergissing nooit merken. De verschillen tussen deze twee botanische families komen pas tot uiting als het plantenrek wordt aangevuld met andere plantensoorten. De normaal groene bladeren van de witbloemige S.Confusa zullen bleek uitslaan en er verschijnen condensdruppels, geleidelijk aan zal de plant afsterven. Dit leed kan u bespaard worden door een echt Kaaps viooltje aan te schaffen, best dus even navragen in het plantencentrum. Zoals de volksnaam het doet vermoeden vindt men het Kaaps viooltje oorspronkelijk terug in Kaapstad, Zuid- Afrika. Er groeien ongeveer twintig soorten wilde Kaapse viooltjes op het Afrikaanse continent maar het aantal kweekvormen is niet te tellen. Saintnickia’s passen zich aan aan verschillende klimaten. In tegenstelling tot de Spar is de plant zelfs gebaat bij een jaarlijkse of tweejaarlijkse klimaatshock. Het enige dat ze vragen is een vochtige atmosfeer, maar sproeien is geen optie omdat het water aan de bladeren blijft hangen. Kies voor een andere manier en zet de pot bijvoorbeeld op een laagje kasseien in een bak met water zo dat het water de onderkant van de pot niet raakt. Voed de planten tijdens de bloei alleen met mest die veel kalium bevat. Stikstof leidt tot bladgroei, niet tot bloei. Wanneer u dus hondenmest gebruikt zal u de opvallende bloemen van het Kaaps Viooltje niet te zien krijgen.

25

26 Klimop Hedera Helemaartix
30 tot 60 à100 km (Brussel, Berchem, Essen) 6 jan De Klimop is een plant met groene blaadjes waarin de witte nerven prachtige tekeningen in maken. Klimop is dan ook een heel populaire plant, zowel buiten als in huis. Na een inzinking van de jaren dat alles netjes moest, is de Klimop als gevel- en kamerplant weer helemaal terug. Enkel in de groentetuin zijn er voor- en tegenstanders. In sommige volkstuintjes is de plant niet meer zo welkom, wanneer men echter de omliggende tuinen voldoende bemest hoeft er geen probleem te zijn en bij de tuinders in Essen harmonieert de klimop zelfs met boerderij en moestuin. Binnenshuis wordt de plant op alle mogelijke manieren gebruikt: als hangplant, klimmer en levend kamerscherm. Dat de plant zo goed tegen schaduw kan, vergroot de gebruiksmogelijkheden. De klimop voelt zelfs thuis in een kleine donkere kamer. Er moet wel voldoende water in de nabijheid zijn dus een lavabo in de kamer is een ware must. Deze plant past zich gemakkelijk aan elke situatie en omgeving aan. In de stad zorgt de Klimop voor het al te vaak ontbrekende groen en omdat het zijn bladeren niet verliest in de winter blijft de stad ook netjes. Buurtverenigingen zoals Opsinjoren in Antwerpen promoten dan ook graag geveltuintjes met klimop. Het is een aanrader om stadskindjes via de Klimop kennis te laten maken met de rijke wereld der planten. Deze kindvriendelijke plant kan tegen een stootje, de blaadjes zijn niet giftig. De plant is ook gemakkelijk te stekken. Als men de Klimop regelmatig bijmest met noedels of andere - op het eerste zicht vreemde - combinaties wordt deze plant erg groot. Dit is de enige kamerplant die op eigen houtje boven aan de kast geraakt.

27

28 Kruidje-roer-me-niet Mimosa Elininea
26 jul De geveerde bladeren zijn verdeeld in blaadjes die reageren op elke aanraking. Ze vouwen zich onmiddellijk op en de takjes bewegen naar onder. Geen enkele andere plant in de wondere wereld van de flora heeft een dergelijke beweeglijkheid. We waarschuwen ervoor om deze plant niet verwarren met Mimosa Yoanna. Deze twee behoren weliswaar tot dezelfde botanische familie, maar ze hebben een andere verzorging nodig. Qua blad lijken ze sprekend op elkaar en je moet als botanicus al erg vertrouwd zijn met de Mimosa familie om ze zuiver op het uitzicht uit elkaar te houden. Na een eenvoudige aanraking valt echter op dat de Mimosa Yoanna de kenmerkende beweeglijkheid van de Mimosa Pudica ontbreekt. De Mimosa Pudica gedijt in elk klimaat. Zowel in de warme en droge mediterrane lucht van Griekenland als in de vochtigere en koelere Belgische atmosfeer komt deze plant tot bloem. Oorspronkelijk is de plant een typische weideplant. Wilde variëteiten vindt men terug op paardenweien. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ons bemestingsadvies voor deze plant paardenmest luidt. Of het nu zomer of winter is, of het paard nu luistert naar de naam Niké, Noa, Tripoli, Prima Vera of Stella, met dagelijks een portie paarden-mest kan deze plant uitgroeien tot een mooie struik. In een meer verstedelijkte omgeving treft men de Mimosa aan op en langs sportvelden Dit is enigszins verwonderlijk omdat de plant namelijk een zekere kwetsbaarheid kent. De takjes breken gemakkelijk wanneer ze in al dat sportief geweld vertrappeld of geraakt door een bal worden. De plant kan dan uit het zicht verdwijnen maar omdat de wortels in de grond blijven herrijst deze Mimosa na verloop van tijd weer langs volleybal-velden, tennisvelden of atletiekpistes.

29

30 Saraceae M Phalaenopsis
Orchidee (Orquídea) Saraceae M Phalaenopsis 17 apr De natuurlijke biotopen van de Orchidee bevinden zich in tropische regenwouden, maar dankzij intense kweekmethodes gedijt de Orchidee nu ook zeer goed in de meer gematigde klimaten van Zuid-Afrika en de Lage Landen. De Orchidee verdraagt veel licht, maar geen rechtstreeks zonlicht. Een werkruimte gericht naar het noorden is daarom ideaal als standplaats. Binnen deze ruimte is de exacte locatie echter van groot belang. Voldoende verluchting is essentieel. Daarenboven dient de grootte van de pot exact te worden aangepast aan de grootte en de vorm van de plant zodat deze de juiste ondersteuning krijgt. Voor meer informatie hieromtrent kan men ten rade gaan bij de handelszaak ‘Sit and Sleep’ te Leuven. Verder wordt een rustgevende, ontspannende ruimte aanbevolen en de nabijheid van een Vijgenboompje kan wonderen doen. De meeste Orchideeën hebben een lang groeiseizoen, gevolgd door een rusttijd die meestal een viertal weken duurt. Tijdens deze rustperiode wordt de plant best verplaatst naar een totaal andere omgeving en klimaat. De mogelijkheden van verplaatsing zijn groot, maar bestemmingen als Iran, Oezbekistan en Argentinië zijn aanraders. Korte tussentijdse omgevings-veranderingen komen de plant eveneens ten goede. De Nederlandse Bollenstreek is daarvoor de streek bij uitstek. Bij het begin van een nieuwe groei en op regelmatige basis gedurende de bloeiperiode dient men de Orchidee van extra voedingsstoffen te voorzien. Het gebruik van groenbemesters is cruciaal. Paarden- of koeienmest resulteren immers in het vroegtijdige verlies van bloemen en mogelijks in volledig afsterven van de plant. Wanneer de bladeren toch vergelen of wanneer er sprake is van vroegtijdige bloemknopval, kan men dit tegengaan door de plant een extra ‘Nokia’ energiestoot te geven. Het bevochtigen van de plant dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren. Gebruik steeds gefilterd water (een Brita-filter leent zich hier uitstekend toe) en giet het water niet in het hart van de plant, maar verwen vooral de wortels. Eens deze voldoende relaxed zijn, zal dit positieve effecten hebben op de gehele plant.

31

32 Catharinus Subtropicus
Palm Catharinus Subtropicus 19 nov Wanneer we aan Palmen denken, zien we tropische landen voor ons met welklinkende namen als Malawi of Kenia. Deze gedachte is zo gek nog niet. De meeste van de ongeveer 2500 soorten Palmen groeien in tropische en subtropische landen. De wereld kent een brede strook aan weerszijde van de evenaar waar het hele jaar door warm genoeg is om Palmen te laten groeien. De meeste Palmen komen dan ook in de huiskamer tot hun recht in een goed warm gestookt vertrek. Verwen dus niet alleen jezelf maar ook deze decoratieve huiskamerplant door de thermostaat een paar graden hoger te zetten. Zet deze plant in volle zon, dicht bij de verwarming en giet ze regelmatig met water op kamertemperatuur of warmer. De plant kan goed tegen verplaatsingen, als het maar naar warme oorden is. Als je de plant verplaatst doe dit dan snel en zonder omkijken, al lopend of met de fiets (best de fiets stevig vast ankeren om diefstal van de felbegeerde Palm te vermijden). Deze plant voelt zich thuis in een relatief kleine pot, maar zal pas helemaal tot bloei komen als de pot regelmatig verbouwd wordt. Hoewel de ideale omgeving van Basilicum, Hibiscus en de Palm licht verschillen, maakt de combinatie van deze planten zelfs van een donkere noordelijke kamer een gezellig oord. De blaadjes van de plant kunnen decoratief bij elkaar gehouden worden door ‘vlimmekes’, regelmatig snoeien is dan niet nodig. Katten zijn verzot op de blaadjes. De plant heeft daarenboven een ongeziene weerbaarheid tegen de schade die katten zouden kunnen verrichten. Omdat de blaadjes niet giftig zijn, kan je ook gerust je kinderen een dagje bij de Palm alleen laten. Als bescherming tegen mogelijk ongedierte zoals de bladluis raden we aan advies in te winnen bij de plaatselijke vertegenwoordiger van Biobest.

33

34 Pepertjes Peperomia Dominiqa
14 mei Sinds het ontstaan ergens in een dorpje aan de Leie zijn Pepertjes reeds lange tijd gekend om hun pikante en vurige eigenschappen. De plant werd eeuwenlang in dagelijkse gerechten verwerkt en heeft zich op die manier geografisch verspreid. Het verpotten en verplaatsen van deze plant is dan ook geen enkel probleem, aangezien zij dit doorheen de tijd is gewend geraakt. Heden ten dage heeft deze plant echter een cultstatus bereikt, waardoor zij naast haar functie als pittig ingrediënt nu ook in haar gehele wordt bezocht en bewonderd door horden toeristen uit alle windstreken. Om de plant enigszins te bewaren in haar originele staat heeft men haar geplant op enkele erfgoedsites die speciale bescherming genieten van Unesco. De potjes waarin zij daar vertoeft vallen echter onder monumentenzorg. . De dagelijkse verzorging van deze plant is heel gevarieerd. Men doet er goed aan haar op verschillende plaatsen te zetten doorheen de week. Ook een wissel van plaats binnen één etmaal kan nog, maar teveel is uiteraard te belastend. Pepertjes zijn straf in de mond. Ze verliezen echter hun smaak wanneer ze bereid worden met steenvruchten. Abrikozen, perziken en pruimen dus best niet combineren met pepertjes.

35

36 Roosjes Rosas uniquium
5 aug De Rosas Uniquium is een bloem voor huiselijke mensen. Wie deze unieke soort in de woonkamer plaatst, zal versteld staan van de zoete geur die de roosjes verspreiden. Zelfs in de meest moeilijke tijden zal de geur van deze bloemen troost brengen. De plant heeft er baat bij af en toe voor een korte periode van standplaats te veranderen. Zo kan je hem tijdens het weekend zeker mee naar zee of de champagnestreek nemen. Let er wel op dat je de plant op warme dagen een sproeibeurt geeft en op donkere dagen af en toe op een koffie en koekje trakteert in de ‘Rozenkrans’. Wanneer het bloeiseizoen ten einde loopt, kan je de plant best goed bij-snoeien. Het bekomen snoeihout is trouwens ideaal om de BBQ aan te maken. Na enige bloei-jaren, zal je wel een nieuwe heup op de plant moeten enten. Een groot voordeel van deze Rozensoort, is het ontbreken van doornen. Hierdoor is hij zeer geschikt voor ruimten waar kleine kinderen spelen. Zij zullen trouwens eveneens veel vreugde van de plant ondervinden.

37

38 Siernetel (ortica in ritardo) A’Zamara Lamiaceae
15 mrt De A’Zamara Lamiaceae is een zeer zeldzame soort van de lipbloemenfamilie die vooral wordt teruggevonden in grootstedelijke omgevingen met een gematigd klimaat. In België beperkt het voorkomen van dit plantje zich tot het Brusselse met enkele uitlopers naar het Leuvense toe. Ook in de omgeving van Napels (Italië) en in de streek van de Drôme (Frankrijk), merkt men het plantje hier en daar op. De bloeiperiode is er evenwel opmerkelijk korter dan in landen als België. Als standplaats verkiest de A’Zamara Lamiaceae een zeer lichte kamer met veel zonlicht. Op lange termijn vormen stedelijke omgevingen in de nabijheid van een park de ideale vestigingsplaats. Tijdens de kantooruren volstaat een naar het zuiden gerichte ruimte, opgevuld met atlassen, kaarten, artikels en andere hoogwaardige literatuur. Fleurige kinder-tekeningen maken deze werkruimte compleet. De A’Zamara Lamiaceae is een hardwerkende, maar stressbestendige plant met Marxistische allures die nagenoeg het ganse jaar door bloeit. De plant is goed bestand tegen ziektes al is een jaarlijks griepvaccin geen overbodige luxe. Daarnaast is het van groot belang de wortels af en toe omhoog te leggen om spataders te voorkomen. Qua voedingssupplementen vraagt deze plant evenwel om een hoogwaardige menukaart. Verse pasta, boschampignons, aardperen en niertjes op Chinese wijze zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. Voor het bevochtigen van de plant gebruikt men best aangepaste wijnen in combinatie met bruiswater. Het toedienen van Chinese thee-extracten gedurende de dag geven de plant een extra stimulans. Het is zeer moeilijk om in te schatten wanneer het plantje in volle bloei zal staan. Meestal gebeurt dit later dan verwacht, wat fotograferen zeer moeilijk maakt. Ook voor de opmaak van dit boek heeft het plantje op zich laten wachten. We dagen de eigenaar van het boek dan ook graag uit om dit plantje te strikken voor het nemen van de tot hier toe nog ontbrekende foto.

39

40 Straatgras Poa Annuatimua
2 dec terug- komend De Poa annua, of Straatgras, doet het zowel in randstedelijke als in binnen-stedelijke omgevingen erg goed, al lijkt hij toch vooral graag stadslucht op te snuiven. De plant is beresterk en heeft lak aan regen, wind of overdreven bezonning. Hij groeit waar hij zelf wil en daar is weinig tegen in te brengen. Het is d’ailleurs geen plant die veel aandacht vraagt. Af en toe verrassend kort maaien kan al voldoende zijn om op korte tijd mooie bloeihalmen te krijgen. Let wel op met het plaatsen van Griekse exoten in de buurt van het straatgras. Bij voetbalmatchen schijnt de straatgrasmat namelijk mee te heulen met de Turkse ploeg. Of het verdwijnen van de Griekse exoten hier iets mee te maken heeft, is op dit moment nog steeds niet erg duidelijk. Breng het Straatgras liever helemaal niet in contact met voetbal maar rol een (gras)matje uit in de buurt van een lokaal criterium of - waarom niet - ga er zelf eens een eindje mee fietsen. Voor het goede doel, quoi. Straatgras is een van de weinige planten die na een compleet verdwijnen van meer dan vijf opeenvolgende jaren pardoes toch weer tevoorschijn komt. Een maand geen mest geven kan geen kwaad, maar ga er dan van uit dat je je Straatgras ook een maand niet ziet.

41

42 Struthiopteris Hermansus
Struisvaren Struthiopteris Hermansus hardnekkig terugkerend 12 apr De Struisvaren vind je terug langsheen de Zijderoute, in Siberië, bij de Volksduitsers van Transsylvanië tot in de siertuinen van het hele stadsgewest. Er zijn bovendien exemplaren terug-gevonden die dateren van voor de ontdekking van de banlieue, de agglomeratie en de forensenwoonzone. Het is dan ook een van de oudste planten ter wereld. Hou hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee. Bruusk bewegen met de pot leidt steevast tot geknakte stengels, gebroken botten of een gebarsten floëem. Wees dus uiterst op je hoede in de buurt van de plant. Plaats hem ook best zo laag mogelijk, je verkleint hiermee het risico van zware valpartijen die je plant ernstig zullen beschadigen. Geef hem liefst zijn eigen plaatsje in de buurt van de rest van de planten. Laat hem daar ook staan als de plant wat ouder wordt, hij gedijt namelijk overduidelijk minder goed wanneer je hem apart gaat zetten. In het uiterste geval zet je hem af en toe eens op een ander bureau. Maar ook deze strategie is niet zaligmakend: de varen laat snel sporen achter die niet altijd even goed van pas komen. Herhaald gieten kan helpen wanneer de varen het even niet meer weet. Je kan hem dan eventueel ook eenvoudig op je fiets meenemen, maar doe dit liefst alleen of rechte stukken.

43

44 Tulp Tulipa Stevensis 17 aug Tot 85km dagelijks De Tulp is een sierlijke bloembolbloem. De bol groeide oorspronkelijk enkel in Turkije, maar heeft ondertussen de weide wereld veroverd. De laatste tijd wordt hij met enige regelmaat zelfs gespot in perifere plaatsen als Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters en Leuven-Centraal (het station toch). Opmerkelijk toch wel als je weet dat de plant geen kaart, kompas, gps of geografiediploma bezit. De verzorging van de Tulp is een fluitje van een cent. De plant kan veel hebben. Sigarettenrook, sigaretten-as of sigarettenpraat vormen gezien zijn Turkse achtergrond geen enkel probleem. Om de bloem op te fleuren, kan je de bloempot steeds decoreren met enkele plastic molentjes. Zorg er ook voor dat de blaadjes - zeker de ontluikende bloempjes - op tijd en stond een stevige portie muziek te verwerken krijgen. Let hierbij ook op het genre. Funk, hiphop, ragga en reggae kunnen allemaal door elkaar gemixt worden. Celine Dion of RSC Anderlecht supportersliederen laat je beter achterwege. Eén speciale eigenschap willen we de plantenliefhebber niet achterhouden. Zeker in kantooromgevingen heeft de Tulp de gewoonte om op onregelmatige tijdstippen van de aardbol te verdwijnen. De blaadjes verschrompelen, de bloempjes verwelken en de stengel vergaat. Maak je in dat geval vooral geen zorgen. Ook als je de kantoortulp een aantal dagen niet ziet, komt het wel weer goed. De Tulpenbol is namelijk nooit van de aardbol.

45

46 Varen Adiantum Bonulus
26 aug 1 verd Vanaf halverwege de vorige eeuw tot diep in de twintigste eeuw waren Varens razend populair als kamperplant. Met de opkomst van de centrale verwarming verdwenen de Varens uit de huizen en de installatie van airco op kantoor was helemaal nefast voor deze plant. De meeste soorten kunnen slecht tegen droge lucht. In de loop van de tijd ontwikkelde deze Grijze Varen zich als min of meer bestand tegen de droge lucht, maar toch best niet in de buurt van de airco zetten. Een praktische tip voor op kantoor is om een potje water te zetten naast de ventilator van de computers: de warme circulatie zorgt voor een vochtigere lucht in de buurt van de Varen. De nabijheid van het felle licht van het computer-scherm kan de fotosynthese bevorderen, waardoor de blaadjes hun kleur blijven behouden en de plant optimaal kan groeien. Deze plant is bij vele tafelen thuis, maar indien u goedkoop aan muizenmest kan komen geeft dit gegarandeerd een mooi resultaat bij deze varen. Als er brand uitbreekt dan zal deze plant fluorescerend worden. Er wordt onder de brandspecialisten dan ook onderzoek gedaan naar het gebruik van deze plant als nooduitgang-aanduiding. Voorlopig loopt echter het SAS programma nog vast op de ingewikkelde statistieken die dit onderzoek vereisen.

47

48 Vergeet-me-nietje Myosotis Brydircis
6 apr De bloemen van het Vergeet-me-nietje hebben weinig last van de zomerse droogte, omdat ze er op dat moment meestal niet zijn. En na de warmste zomermaanden, juli en augustus, bloemen deze blauwe bloemetjes nog even in vol ornaat, alsof ze boordevol energie zijn teruggekeerd van een welverdiende vakantie. Maar wanneer men dit plantje binnen houdt in kantoor of in huis, kan het op elk moment van de dag, de week en in elke maand van het jaar bloeien. Alsof het wil zeggen “vergeet mij niet”. Dit plantje vrolijkt vele plaatsen op, men treft het dan ook vaak als borderplant aan op speelplaatsen van scholen. De blauwe bloempjes geven een nostalgisch tintje aan een modern interieur. Een pot Vergeet-me-nietjes boven de nieuwe flat-screen televisie in de huiskamer zal het kille van deze nieuwe technologie meer dan compenseren. Het kan niet zo goed tegen langdurige regen. Door inventief te zijn en bijvoorbeeld een partytent te plaatsen boven een perkje met deze bloempjes, kan de levensduur van de Vergeet-men-nietjes aanzienlijk verlengd worden. Een waterval van bloemen op kantoor krijgt men echter pas in de isolatie van een eigen plekje, ver weg van andere planten of bloemen. De verzorging van deze plant is niet eenvoudig maar iedereen kan - mits enige scholing - de basistechnieken aangeleerd krijgen. Voor de finesse over wat te doen en wat te laten bij deze bloemen raden we wel universitaire permanente vorming aan.

49

50 Hildatiens Walleriana
Vlijtig Liesje Hildatiens Walleriana 3 sep Het Vlijtig Liesje is een vrolijke plant die het hele jaar door onvermoeibaar blijft bloeien. Ze komen voor in het wit, rood en roze. Het is een ideale plant voor zowel tuin als balkon, en komt eveneens weelderig voor op de akkers van Lovenjoel. Hoewel deze plant als kamerplant zowat overal aardt, merken we een lichte voorkeur op voor hoekige plaatsen. Let er eveneens op dat je de plant niet te dicht in de buurt van de airco plaats. De plant heeft veel water nodig en groeit en bloeit goed, mits het toevoegen van wat muizenmest. Als je deze kleine voorzorgsmaatregelen in acht neemt, zal je versteld staan van zijn ijzersterke gezondheid en energie. Als je een mooie volle bloeiende plant wilt, is het belangrijk om de uitgebloeide bloemetjes met steeltje en al eruit te halen. Een aftreksel van deze bloemetjes kan je dan weer gebruiken voor kleine ongemakken, zoals hoofdpijn. Het Vlijtig Liesje staat dan ook bekend als een handig huis-, tuin- en keukenmiddel en is daarom geliefd bij zowel collega’s, bieten als kroost. Bij noodsituaties, zoals het uitslaan van brand, kan je steeds op het vlijtig liesje rekenen. De bladeren hebben immers de merkwaardige eigenschap om bij deze omstandigheden fluorescerend uit te slaan.

51

52 Vrouwentongen Sanseveria Bryonius
22 jul 2 verd Het imago-probleem dat deze plant jarenlang als ouderwets bestempelde is voorgoed verleden tijd. De Sanseveria’s passen uitstekend in de moderne huiskamer. Net zoals ook de brillen met zware monturen mode zijn geworden, heeft deze plant een plek veroverd in de artistieke lofts of gezellig gerenoveerde arbeiderswoningen van jonge vrouwelijke dertigers. Of het nu om de gewone, groene soort gaat, om de geelgerande kweekvorm “Sanseveria Toeristica” of om de laagblijvende cultivar “Sanseveria Recreantia” gaat, ze zijn niet kapot te krijgen. De roots van de Vrouwentong ligt in Brugge. De klassieke plant heeft daar nog een vast stekje en is geliefd in vele huiskamers. Maar ook de twee boven-vermelde nieuwere soorten zijn massaal op de Brugse vensterbanken terug te vinden, in die mate zelfs dat inheemse Brugse planten van hun oorspronkelijk plekje verdreven worden. Ook op kantoor is deze Sanseveria een blijver, als er een aangenaam klimaat heerst, kan deze plant uitgroeien tot een vaste waarde in het kantoormeubilair.

53

54 Roos van Heverlee Iseginellacea
In de vakliteratuur zal u dit plantje terugvinden onder de naam Roos van Jericho, maar de echte plantenliefhebber weet dat de Roos van Heverlee een gepastere naam zou zijn. Het is een plantje dat niet dood gaat en u mag dit heel letterlijk nemen. Het is een wonder der natuur. Honderden jaren zonder water en grond, extreme hitte of koude, het maakt niet uit… Dit plantje zal eeuwig blijven bestaan. Deze merkwaardige plant kan men laten bloeien en weer laten uitdrogen zo vaak als men wil. Een volledig uitgedroogde Roos van Heverlee zal opnieuw groeien wanneer je hem voldoende aandacht geeft, een jaarlijkse BBQ, een wekelijkse Alma maaltijd, en waarom geen trouwfeest! Op belangrijke momenten zal deze plant zijn mooiste zelf worden, weg met het grijze maar schitterend toren drie verdieping twee - groen. De Tompinus Tomestris groeit het best in een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Voldoende licht is aangewezen, maar rechtstreeks zonlicht en overdreven warmte kunnen de boom schaden. De nabijheid van pompoenen, prei, radijsjes en kabouters vormen een pluspunt aan zijn omgeving.

55

56 In lichte en donkere tijden
Lieve Lievelis Joeri Joerilis 8 november En deze plantjes… die groeien van de liefde alleen! In lichte en donkere tijden

57

58 Legende De plant of bol houdt van een zonnige plaats Halfschaduw
Voor een schaduwrijke plaats Bloeimaand (verjaardag) De beste plantafstand bij groepen Hoogte van de plant of struik Heerlijk geurende plant of bloem Geschikt als snijbloem Containerplant, goed beworteld

59

60 Deze gids was nooit tot stand kunnen komen zonder de hulp van velen
Deze gids was nooit tot stand kunnen komen zonder de hulp van velen. Enkele mensen willen we expliciet in de bloemetjes zetten. We danken Modest, Yannan, Sarah, Etienne, Axelle, Filip, Bruno, Tom, Sarai, Karen, Nick, Maarten, Eline, Sarah, Katrien, Dominique, Gilberte, Chris, Tim, Herman, Steven, Johan, Dirk, Hilde en Jeroen voor de inspiratie, en Lieve en Joeri voor de motivatie!


Download ppt "De geïllustreerde gids"

Verwante presentaties


Ads door Google